Η μετανάστευση διέξοδος στην υψηλή ανεργία





Ψάχνουν για δουλειά στις ερήμους της Αραβίας
Σήμερα, το 0,98% του ελληνικού πληθυσμού είναι μηχανικοί όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 0,48%.
Οι μηχανικοί αναζητούν την τύχη τους στις... ερήμους της Αραβίας.

Οι γιατροί επιλέγουν τη Γερμανία, ενώ οι δάσκαλοι την Κύπρο.
 Η μετανάστευση στο εξωτερικό αποτελεί για ολοένα και περισσότερους επιστήμονες τη μόνη διέξοδο στην υψηλή ανεργία και τις χαμηλές αποδοχές που έχει δημιουργήσει στην Ελλάδα η παρατεταμένη ύφεση. «Η χώρα μας διαθέτει περί τους 110.000 μηχανικούς Πολυτεχνείου. Αν συνυπολογίσουμε και τους τεχνολόγους ΤΕΙ, τότε ο συνολικός αριθμός φθάνει τις 150.000. Αυτοί, μας αρκούν για τα επόμενα 40 χρόνια» τονίζει στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Χρήστος Σπίρτζης.

Σήμερα, το 0,98% του ελληνικού πληθυσμού είναι μηχανικοί όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 0,48%. Αποτέλεσμα είναι να καταγράφονται υψηλά ποσοστά ανεργίας και υποαπασχόλησης στον κλάδο και πολλοί μηχανικοί να αναζητούν εργασία σε χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως είναι η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Επαγγελματική διέξοδο αποτελούν και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Νορβηγία, η Σουηδία και η Αγγλία.

 «Τα τελευταία χρόνια η ύφεση και η ανεργία μας οδηγεί στην αναζήτηση εργασίας σε άλλες χώρες που καρπώνονται την υπεραξία υψηλής ποιότητας μηχανικών την ίδια ώρα που η χώρα πληρώνει ακριβά το κόστος σπουδών», υπογραμμίζει ο κ. Σπίρτζης.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ) το κράτος δίνει ετησίως 11.841 ευρώ κατά μέσο όρο ανά φοιτητή του ΕΜΠ, ενώ ακόμη υψηλότερο μπορεί να είναι το κόστος σπουδών σε ορισμένα ΤΕΙ με ανάλογες ειδικότητες.

«Πρέπει επιτέλους να σταματήσει ο λαϊκισμός στο Κοινοβούλιο γύρω από τα θέματα της παιδείας. Η παιδεία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ενιαία με το σχέδιο ανάπτυξης της χώρας», επισημαίνει ο κ. Σπίρτζης, επαναφέροντας την πρόταση του ΤΕΕ για απορρόφηση των αντίστοιχων τμημάτων των ΤΕΙ από τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές με δραστική, άνω του 50%, μείωση των εισακτέων. Με βάση τον αριθμό των εισακτέων κατά το περσινό ακαδημαϊκό έτος (2012-2013), στα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές σχολές όλης της χώρας εισήχθησαν 4.165 νέοι φοιτητές, ενώ επιπλέον 10.855 εισήχθησαν σε ανάλογες ειδικότητες ΤΕΙ.

Στην Κύπρο, οι δάσκαλοι
Οξύτατο είναι το πρόβλημα της ανεργίας και στους εκπαιδευτικούς. Λόγω των μηδενικών προσλήψεων τα επόμενα χρόνια, σε πολλές ειδικότητες η αναμονή για διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση θα ξεπεράσει τα 20 χρόνια. Ενδεικτικά, κάθε χρόνο εισάγονται 1.045 φοιτητές στα τμήματα Θεολογίας και την τρέχουσα σχολική χρονιά δεν διορίστηκε ούτε ένας. Το ίδιο συμβαίνει με τους κοινωνιολόγους, τους φιλολόγους, τους μαθηματικούς και τους φυσικούς. Η πλειονότητα των σχολών αυτών οδηγείται στην ετεροαπασχόληση ή στην ανεργία.
Τι γίνεται, όμως, για τις «δύσκολες» ειδικότητες εκπαιδευτικών, οι οποίοι μπορούν να εργαστούν μόνο σε σχολεία; Η μετανάστευση στη γειτονική Κύπρο φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο.

Παρ' όλο που η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει και εκεί, ο αριθμός των Ελλήνων δασκάλων που ψάχνουν δουλειά στην Κύπρο διπλασιάστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. Μάλιστα, μόνο τον περασμένο χρόνο περί τους 10.200 Έλληνες δασκάλους κατέθεσαν αίτηση για δουλειά στη Κύπρο, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 25% των συνολικών αιτήσεων. Συνολικά, 11.058 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης -εκ των οποίων 3.936 δάσκαλοι και 7.122 νηπιαγωγοί- είναι εγγεγραμμένοι στους πίνακες του υπουργείου Παιδείας για πρόσληψη σε θέση αναπληρωτών, αλλά παραμένουν εκτός σχολείου.


 


 Πρώτος προορισμός


 «Κύμα» μετανάστευσης γιατρών στη Γερμανία

Κατά «κύματα» φεύγουν για το εξωτερικό οι Έλληνες γιατροί τα τελευταία χρόνια, αφού η ανεργία στην χώρα μας έχει «χτυπήσει» κόκκινο. Μόνο στην Αθήνα ο ένας στους τρεις γιατρούς είναι άνεργος ή υποαπασχολείται.

Πρώτη χώρα προορισμού για τους Έλληνες γιατρούς αποτελεί η Γερμανία, με μισθούς από 3.500 ευρώ για τους ειδικευόμενους έως 8.000 ευρώ για τους διευθυντές. Σήμερα, περί τους 6.500 Έλληνες γιατρούς εργάζονται στη Γερμανία, ενώ εκτιμάται ότι στην ίδια χώρα θα μεταναστεύσουν επιπλέον 6.000 το επόμενο διάστημα.

Δελεαστικοί επαγγελματικοί προορισμοί, με μισθούς που φθάνουν τις 10.000 ευρώ, αποτελούν επίσης το Ντουμπάι και το Κατάρ.

Σημειώνεται ότι μέχρι το 2009, λιγότεροι από 600 γιατροί έφευγαν ετησίως για το εξωτερικό. Το 2010, ο αριθμός ξεπέρασε τους 800, ενώ το 2011 έφτασε τους 1.300. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2007 - 2012 ο αριθμός των ξενιτεμένων γιατρών αυξήθηκε σχεδόν κατά τέσσερις φορές (535 το 2007 έναντι 1.808 το 2012).

Σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, το 37,51% των γιατρών είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι, ενώ το 26,02% αναγκάζεται να κάνει εφημερίες κατ΄ αποκοπή σε ιδιωτικά θεραπευτήρια ή να μεταφράζει ιατρικά δοκίμια έναντι ελάχιστης αμοιβής.



Οι ειδκότητες σε αριθμούς

110.000 μηχανικούς διαθέτει η χώρα μας. Αν συνυπολογίσουμε και τους τεχνολόγους ΤΕΙ, τότε ο αριθμός φθάνει τις 150.000.
0,98% είναι το ποσοστό των μηχανικών επί του ελληνικού πληθυσμού. Διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 0,48%.
40 χρόνια αρκούν οι μηχανικοί που έχουμε σήμερα.
4.165 νέοι φοιτητές εισήχθησαν πέρυσι στα πολυτεχνεία της χώρας και επιπλέον 10.855 σε ανάλογες ειδικότητες ΤΕΙ.
20 χρόνια φθάνει η αναμονή για διορισμό στο Δημόσιο πολλών ειδικοτήτων εκπαιδευτικών.
11.058 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης περιμένουν να προσληφθούν σε θέση αναπληρωτών.
10.200 Έλληνες δάσκαλοι κατέθεσαν αίτηση για δουλειά στη Κύπρο πέρυσι, δηλαδή το 25% των συνολικών αιτήσεων.


6.500 Έλληνες γιατροί εργάζονται στη Γερμανία, ενώ εκτιμάται ότι στην ίδια χώρα θα μεταναστεύσουν επιπλέον 6.000.
3.500 ευρώ πληρώνονται στη Γερμανία οι ειδικευόμενοι γιατροί, ενώ έως 8.000 ευρώ οι διευθυντές.
37,51% των γιατρών στην Ελλάδα είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι, ενώ το 26,02% εργάζεται έναντι ελάχιστης αμοιβής.

 
Η αναμονή για διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση θα ξεπεράσει τα 20 χρόνια



πηγή e-go.gr