Στους δρόμους ενάντια στην πολιτική λιτότητας




Διαδηλώσεις ενάντια στη λιτότητα
Στους δρόμους 30 πόλεων κατεβαίνουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες Πορτογάλοι, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην πολιτική λιτότητας της συντηρητικής κυβέρνησης του Πέντρο Πάσος Κοέλιο.







Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις αλληλεγγύης και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Υπενθυμίζεται ότι η Πορτογαλία έλαβε το 2011 78 δις. ευρώ δανειακή βοήθεια που την υποχρεώνει σε βαθιές περικοπές κυρίως στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Οι διαδηλώσεις έχουν στο στόχαστρο την άφιξη στη χώρα της Τρόικας και διοργανώνονται από το κίνημα της 15η Σεπτεμβρίου.
Οι Πορτογάλοι δεν περιορίζονται, πάντως, σε διαδηλώσεις.

Χιλιάδες αγανακτισμένοι πολίτες δηλώνουν τον αριθμό του φορολογικού μητρώου του Κοέλιο σε διάφορες συναλλαγές τους προκειμένου να οι δαπάνες του πρωθυπουργού να φαίνονται κατά εκατομμύρια ευρώ υψηλότερες από το εισόδημά του και έτσι να τον εκθέσουν στην εφορία, θεωρητικά τουλάχιστον. Στην Πορτογαλία της κρίσης «οι δημιουργικές μορφές» διαμαρτυρίας παραμένουν στην ημερήσια διάταξη.

«Εμείς είμαστε το δάσος»



Μειονότητα οι πολέμιοι του προγράμματος λιτότητας στην Πορτογαλία;
Στους δρόμους 30 πόλεων κατεβαίνουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες Πορτογάλοι
 

Μειονότητα οι πολέμιοι του προγράμματος λιτότητας στην Πορτογαλία;

Ωστόσο, σήμερα τα πράγματα σοβαρεύουν. Εκατοντάδες χιλιάδες αναμένεται να λάβουν μέρος στις συγκεντρώσεις που έχουν διοργανωθεί. «Υπάρχει ένα συναίσθημα συλλογικής αδυναμίας» εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας Αντόνιο Κόστα Πίντο.

 
 Κι αυτό γιατί το ποσοστό της ανεργίας έχει αγγίξει το 17%. Στους νέους υπερβαίνει το 40%.
Η ύφεση εισέρχεται στο τρίτο έτος και οι πολίτες στενάζουν υπό το βάρος των νέων φόρων και των επώδυνων περικοπών στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής.
Ο Κοέλιο, όμως, εμφανίζεται ανυποχώρητος.
 
Όπως υποστηρίζει οι πολέμιοι της πολιτικής του, οι οποίοι ζητούν τον τερματισμό της λιτότητα και την ενίσχυση της ανάπτυξης με κρατικά προγράμματα, δεν είναι παρά μια μειονότητα στην Πορτογαλία. «Δεν επιτρέπεται να συγχέουμε ένα δένδρο με το δάσος», δηλωνει χαρακτηριστικά ο πορτογάλος πρωθυπουργός.
 Και η απάντηση των αντιπάλων του συντηρητικού πρωθυπουργού ήλθε άμεσα μέσω Facebook: «Εμείς είμαστε το δάσος».



πηγή από DW
Σταμάτης Ασημένιος, dpa
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης