Τα προβλήματα των ελληνών έθεσε η ΟΕΚ





Τα προβλήματα των ελληνικών σχολείων της Γερμανίας, η αναγνώριση του εκλογικού δικαιώματος των μεταναστών, η αποφυγή της διπλής φορολόγησης, αλλά και η μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), περιλαμβάνονται στα θέματα που έθεσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία (ΟΕΚ) κατά τη συνάντηση εκπροσώπων της με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Τσιάρα, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της OEK, στο δείπνο εργασίας που παρέθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας στον κ. Τσιάρα, «οι εκπρόσωποι των ελληνικών συλλογικοτήτων διατύπωσαν την άποψη ότι το ΣΑΕ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στον ρόλο του ως συμβουλευτικού, διεκδικητικού και γνωμοδοτικού οργάνου του ελληνικού κοινοβουλίου, γι αυτό και τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ της μεταρρύθμισής του».



 



Η OEK αναφέρει ακόμη ότι «κριτική και επιφυλάξεις εκφράστηκαν τόσο για τη συζητούμενη αυτοχρηματοδότηση του ΣΑΕ όσο και για τη συμμετοχή αποκλειστικά φυσικών προσώπων» ενώ όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας και ταμίας του ΣΑΕ Κώστας Δημητρίου, «το ΣΑΕ μπορεί να λειτουργήσει μόνο όταν ο κορμός του είναι οι οργανωμένες συλλογικές εκφράσεις του Ελληνισμού της Διασποράς».

Ο αντιπρόεδρος της ΟΕΚ και συντονιστής των Ομοσπονδιών Ελληνικών Κοινοτήτων Ευρώπης, Γιώργος Παπαδόπουλος, τόνισε από την πλευρά του την ανάγκη δημιουργίας εθνικού σχεδίου για τον απόδημο Ελληνισμό, στο οποίο θα ενταχθεί το σύνολο των Κοινοτήτων και των Συλλογικών Εκφράσεών του, η Εκκλησία και ο ρόλος της, το ΣΑΕ, η εκπαιδευτική πολιτική κλπ. «Δεν μπορεί να συνεχίζεται το ασύνδετο των πολιτικών επιλογών, που μόνο σύγχυση προκαλεί» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο γερμανικό κρατίδιο, ο κ. Τσιάρας επισκέφθηκε και την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας στη Βόννη και είχε εκτενή συνομιλία με τον μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνο, για θέματα που αφορούν την ελληνική ομογένεια στη Γερμανία.

πηγή ελληνικό κείμενο thebest.gr