Eρευνητικό ταλέντο της Ευρώπης





BΡΑΒΕΙΟ MARIE CURIE


«Ελπιδοφόρο ερευνητικό ταλέντο της Ευρώπης» ο Ελληνας Γκίκας Μαγιορκίνης





Ο Έλληνας επιστήμονας δρ Γκίκας Μαγιορκίνης τιμήθηκε για τα εξαιρετικά επιτεύγματά του στην έρευνα σε ιογενείς νόσους, με το βραβείο Marie Curie της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην κατηγορία «Ελπιδοφόρο ερευνητικό ταλέντο».



Το Βραβείο απονεμήθηκε επίσης στη δρ Claire Belcher από το Ηνωμένο Βασίλειο, για τη «Διάδοση της επιστημονικής γνώσης», και στη δρ Sarit Sivan από το Ισραήλ, για την «Καινοτομία και επιχειρηματικότητα».



Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, 34 ετών, βραβεύτηκε για την εργασία του στην ανίχνευση του τρόπου διάδοσης του ιού της ηπατίτιδας Γ (HCV) σε όλο τον κόσμο. Η Claire Belcher αναγνωρίστηκε για τη μελέτη της σχετικά με το γεωλογικό παρελθόν της Γης και τον αντίκτυπό του στη ζωή της πανίδας και χλωρίδας. Η Sarit Sivan ανέπτυξε μια καινοτόμο θεραπεία της οσφυαλγίας που οφείλεται στον εκφυλισμό των δίσκων της σπονδυλικής στήλης.



«Ο ανταγωνισμός για το βραβείο ήταν πολύ μεγάλος, αλλά η υψηλή ποιότητα της εργασίας των νικητών επιδεικνύει σαφώς το δυναμικό της ευρωπαϊκής έρευνας και την ανάγκη να συνεχιστεί η υποστήριξη των πολλών ταλέντων της», δήλωσε η καθηγήτρια Anne Glover, κύρια επιστημονική σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος της κριτικής επιτροπής.



Τα βραβεία απένειμε στους νικητές, κατά τη διάρκεια τελετής στη Λευκωσία, η επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγολωσσία και τη Νεολαία Aνδρούλλα Βασιλείου.



«Ελπίζω το βραβείο Marie Curie να ενθαρρύνει άλλους ερευνητές και να εμπνεύσει περισσότερους νέους -ειδικά νεαρές γυναίκες- να σταδιοδρομήσουν στον επιστημονικό τομέα», δήλωσε η επίτροπος, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στην ευρωπαϊκή έρευνα, η οποία συμβάλει στην επίλυση μεγάλων κοινωνικών προκλήσεων σε τομείς όπως η υγεία και το περιβάλλον και η οποία είναι επίσης σημαντική για την ευρωπαϊκή οικονομία.



Η απονομή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας διάσκεψης με επίκεντρο τις δράσεις Marie Curie και το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», το προτεινόμενο από την Επιτροπή πρόγραμμα επενδύσεων στην έρευνα και στην καινοτομία, αξίας 80 δισεκατομμυρίων ευρώ.



Στο πλαίσιο της πρότασης, πάνω από 5,75 δισεκατομμύρια ευρώ θα χορηγηθούν στις δράσεις Marie Curie για την περίοδο 2014-2020. Το πρόγραμμα έχει υποστηρίξει την κατάρτιση, την κινητικότητα και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για πάνω από 65 000 ερευνητές από το 1996.


 


 
 
πηγή imerisia.gr