Αν το ασφαλιστικό της Γερμανίας εφαρμοζόταν στην Ελλάδα...




Μια αναφορά στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της Γερμανίας.
Αν υπήρχε εφαρμογή στην Ελλάδα θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα;
Τα συμπεράσματα δικά σας...





Το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της Γερμανίας είναι διαρθρωμένο σε τρία μέρη.
1. μισθωτοί , ελευθέροι επαγγελματίες, αγροτες
2. επιχειρήσεις (επιχειρησιακά συστήματα)
3. για ατομική ασφάλιση και σύνταξη από την ιδιωτική ασφάλιση.









Η σύνταξη των μισθωτών στηρίζεται σε εργαζομένους με εξαρτώμενη εργασία με τα ταμεία των ελευθέρων επαγγελματιών ,και σωματεια όπως αγρότες, ναυτικούς,ελεύθερους επαγγελματίες,καλλιτέχνες,δημοσιογράφοι,γιατροί, δικηγόροι, οδοντίατροι, μηχανικοί που εισοδήματά τους ανέρχονται μέχρι ένα ορισμένο ποσό.
 Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ανήκουν οι ιατροί : καταβάλλουν εισφορές ποσοστό 19% επί του πλαφόν των μισθωτών.Οι μηχανικοί , κτηνίατροι , φαρμακοποιοί το 60-70% της εισφοράς των μισθωτών ενώ οι δικηγόροι και συμβολαιογράφοι το 30% της εισφοράς των μισθωτών .
Οι εργαζόμενοι υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση ασθένειας .
Άνω του 80% των απασχολουμένων στη χώρα ανήκουν εδώ.Η χρηματοδότηση των ταμείων γίνεται από καταβολή εισφορών από εργαζόμενους και εργοδότες στο 19% ανά άτομο. Ο κρατικός προϋπολογισμός συνεισφέρει ποσά στις δαπάνες των ταμείων συντάξεων καλύπτοντας τα ελλείμματα που προέρχονται π.χ. επιδόματα ασφαλισμένων απασχολούμενων στα πρώην ανατολικά κράτη, αναγνώριση χρόνου ανατροφής παιδιών , οικογενειακά επιδόματα .
 Οι συμπληρωματικές συντάξεις ανά επιχείρηση βλέπουμε τις μεγάλες επιχειρήσεις /ή κλάδους επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 5000 άτομα προσωπικό ασφαλίζεται σχεδόν το 90% των εργαζομένων.

Στην Γερμανία προβλέπονται πέντε συστήματα ασφάλισης από τα οποία επιλέγει ο εργοδότης. Όλα στηρίζονται στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
Οι εισφορές καταβάλλονται κυρίως από τον εργοδότη.

Όσον αφορά τα συνταξιοδοτικά προγράμματα σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.Το κράτος παροτρύνει τη συμμετοχή των εργαζομένων σ’ αυτά με φοροαπαλλαγές.

 Σημαντικό για την εποπτεία Ασφαλιστικών Φορέων

 Τα ασφαλιστικά ταμεία των μισθωτών στη Γερμανία είναι αυτοδιοικούμενα.
Τα διοικητικά συμβούλια των ταμείων απαρτίζονται από αριθμό ίσων εκπροσώπων των ασφαλισμένων και των εργοδοτών οι οποίοι εκλέγονται για 5 χρόνια.
Τα ταμεία συντάξεων και ασθένειας δεν διαθέτουν αποθεματικά. .Τα κεφάλαια των συμπληρωματικών /επιχειρησιακών συντάξεων και κυρίως του συστήματος που χρηματοδοτείται από εισφορές του εργοδότη και του εργαζόμενου.
Οι ασφαλιστικοί φορείς έχουν δικά τους ινστιτούτα ερευνών τόσο για τα ταμεία συντάξεων όσον και τα ταμεία υγείας που διενεργουν μελέτες για την πορεία τους.

 Ετσι οι μεταρρυθμίσεις έγιναν όσον αφορά στη Γερμανία τα κάτωθι

 -όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στο 67ο έτος της ηλικίας
-εξομοίωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών με αυτό των ανδρών μέχρι το 2009.
· Τροποποίηση των συντάξεων χηρείας
· Τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά την επιδότηση ασθένειας.


Η ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων είναι υποχρεωτική ακόμη
και εάν έχουν ιδιωτική ασφάλιση ασθένειας.
Το ύψος των εισφορών στο ταμείο διαμορφώνεται ανάλογα με τις αποδοχές του κάθε εργαζομένου.
 Το επίδομα ανεργίας εξαρτάται από το χρόνο απασχόλησης και την ηλικία του ανέργου.

 Στη Γερμανία υπάρχουν 540 ασφαλιστικά ταμεία Υγείας εθνικής τα οποία παρέχουν μεταξύ άλλων νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς και διάφορα επιδόματα, όπως ασθένειας , μητρότητας.
Το ύψος των εισφορών ανέρχεται στο 14 % και μοιράζεται εξίσου μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών .Οι ασφαλισμένοι συμμετέχουν στα έξοδα νοσηλείας τους, στην αγορά των φαρμάκων , υγειονομικού υλικού, στις προληπτικές εξετάσεις, κ.λ.π
Επίσης τα ταμεία ασθένειας καλύπτουν και τα μέλη της οικογένειας του ασφαλισμένου, με εισφορά του ασφαλισμένου.

φιλικα,

για την γραφη αρθρου πηγες απο διαδικτυο,ζωη στη γερμανια