Ένα νέο ντοκιμαντέρ σχετικά με τη μετανάστευση των νέων Ελλήνων


Η νέα φιλόδοξη δουλειά του Ν. Μεγγρέλη που αναζητά τη χαμένη ελπίδα των Ελλήνων μέσω της μετανάστευσης


Ένα νέο ντοκιμαντέρ σχετικά με τη μετανάστευση των νέων Ελλήνων φιλοδοξεί να γυρίσει ο Νίκος Μεγγρέλης, ανοίγοντας έτσι και τη συζήτηση για το θέμα και την πληγή που ανοίγεται στο σώμα της πατρίδας.
Ας δούμε τι γράφει ο ίδιος ο δημιουργός για το φιλόδοξο εγχείρημα…

«Το λένε οι μετρήσεις, οι στατιστικές και οι αριθμοί, το βιώνουμε καθημερινά στο σπίτι μας και στον περίγυρό μας: Ένας στους πέντε Έλληνες εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταναστεύσει και θα το έκανε δίχως δεύτερη σκέψη εάν είχε τη δυνατότητα, αναφέρει μια πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα. Άλλες μετρήσεις αναφέρουν ότι το ποσοστό αυτό για τους νέους 18-24 εκτινάσσεται γύρω στο 60%. Ανεξαρτήτως ποσοστών, όλες οι έρευνες συγκλίνουν ότι το δίλλημα της μετανάστευσης υφίσταται για έναν εξαιρετικά σημαντικό αριθμό νέων ο οποίος μάλιστα μεγαλώνει καθώς η κρίση βαθαίνει. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο κύμα μεταναστευτικών ροών προς το εξωτερικό, αλλά και μπροστά στις ευθύνες της απέναντι στους νέους που βιώνουν αυτό που έζησαν οι παππούδες τους τις δεκαετίες του 50 και του 60.

Οι νέοι που φεύγουν από τη χώρα είναι το πιο παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό της, συνήθως δε και το πιο εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο. Αυτή είναι και μια από τις μεγάλες διαφορές σε σχέση με τη μετανάστευση τού ‘50 και τού ‘60.Τώρα πρόκειται για επιστημονική μετανάστευση, το επονομαζόμενο brain drain. Γιατροί στην Αγγλία, μηχανικοί στα Εμιράτα, οικονομολόγοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα απογυμνώνεται από επιστήμονες και επαγγελματίες με υψηλή κατάρτιση και ικανότητες αφού πρώτα έχει επενδύσει στην εκπαίδευσή τους. Αν σε αυτή την εικόνα προστεθεί μια ακόμη παράπλευρη συνέπεια, τότε το φαινόμενο σε βάθος χρόνου παίρνει καταστροφικές διαστάσεις: Ένα μεγάλο μέρος αυτών που φεύγουν δύσκολα θα επιστρέψουν αν αποκτήσουν μια σταθερή και αξιοπρεπή εργασία στο εξωτερικό. Αποτέλεσμα; Η ραγδαία αύξηση της υπογεννητικότητας και η μετατροπή της Ελλάδας σε δύο-τρεις δεκαετίες σε χώρα γερόντων.

Ενώ γράφονται τόσα για τους νέους που φεύγουν, για την πληγή της μετανάστευσης που μεγαλώνει, για τον φαύλο κύκλο ύφεσης στον οποίο βουλιάζει η χώρα και από τον οποίο δε θα κατορθώσει να βγει εύκολα χωρίς τους νεώτερους και καλύτερους εργαζόμενους και επιστήμονες, σε αυτή τη γενιά, τη γενιά της κρίσης, κανείς δεν έχει δώσει το λόγο. Είναι η γενιά που στην πατρίδα της δεν έχει δικαίωμα στο όνειρο, στην εργασία (67%είναι η ανεργία στους νέους) στη δημιουργία, στην αξιοπρέπεια, που ασφυκτιά όχι μόνο από την οικονομική κρίση, αλλά και από την κατάρρευση των αξιών. Είναι η γενιά που εξοργίζεται γιατί νοιώθει να την κοροϊδεύουν κατάμουτρα, αλλά ταυτόχρονα αισθάνεται μια απέραντη μοναξιά καθώς δεν έχει πια καμία εμπιστοσύνη σε πολιτικούς, συνδικαλιστές και κόμματα που λένε ότι την εκπροσωπούν. Είναι μια γενιά χωρίς πυξίδα, ζαλισμένη και βουβή. Η σιωπή της γενιάς της κρίσης στοιχειώνει τη χώρα της κρίσης...

Αυτή τη σιωπή λοιπόν θέλω να σπάσω με το νέο μου ντοκιμαντέρ. Θέλω να δώσω το χώρο και το χρόνο στους νέους που αντιμετωπίζουν το δίλημμα της μετανάστευσης να μοιραστούν τους φόβους αλλά και τις ελπίδες τους. Ο στόχος μου είναι η δημιουργία ενός κοινωνικού ντοκιμαντέρ που θα καταγράψει την πραγματικότητα των νέων αλλά και τις προκλήσεις του παρόντος, την αγωνία και τον αγώνα τους για το μέλλον. Στο ντοκιμαντέρ “Η Γενιά της Κρίσης- Αναζητώντας τη Χαμένη Ελπίδα” επιδιώκω να βρουν την ευκαιρία να μιλήσουν για τους εαυτούς τους , τη χώρα τους, τη κοινωνία ,να μιλήσουν για αυτά που τους πληγώνουν αλλά και για αυτά που αγαπούν, να εξηγήσουν γιατί φεύγουν ή γιατί μένουν, να φωνάξουν για αυτά που χρειάζονται για να παλέψουν εδώ, να δείξουν πώς αγωνίζονται να επιβιώσουν και να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη...»

Ο Νίκος Μεγγρέλης είναι δημοσιογράφος και δημιουργός ντοκιμαντέρ. Το τελευταίο του ντοκιμαντέρ «Shooting vs Shooting. Πεθαίνοντας για την Αλήθεια» βραβεύθηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ ,προβλήθηκε σε περισσότερες από 20 χώρες καθώς επίσης από μεγάλα παγκόσμια τηλεοπτικά δίκτυα (Russia Today,Telesur,NHK κ.α.).



βιντεο εδω
https://www.youtube.com/watch?v=gFPsFRJBc1g

πηγη newsbeast.gr