Ρομπότ στην υπηρεσία της τηλεϊατρικής





Ρομπότ «γιατροί» κυκλοφορούν στους διαδρόμους νοσοκομείων και κάνουν διαγνώσεις 




Νέα ρομπότ στην υπηρεσία της τηλεϊατρικής φέρνουν πραγματική επανάσταση. Αυτές οι μηχανές περιδιαβαίνουν τους διαδρόμους του νοσοκομείου και συναντούν τους ασθενείς στο δωμάτιό τους.

Έχουν ύψος 1,5 μέτρο και διαθέτουν, σύμφωνα με το euronews, μια μεγάλη οθόνη, όπου προβάλουν το πρόσωπο του γιατρού, καθώς αυτός δεν χρειάζεται να είναι παρών. Τα ρομπότ διαθέτουν κάμερες, μικρόφωνα και ηχεία, ώστε να γίνονται κανονικά οι διαγνώσεις και η αξιολόγηση της πορείας του ασθενούς. Κάτι τέτοιο στο παρελθόν ήταν αδύνατον, χωρίς τη φυσική παρουσία του γιατρού, ο οποίος πλέον από απόσταση δίνει τις απαραίτητες οδηγίες.




«Το ρομπότ μας επιτρέπει να αξιολογούμε πολύ γρήγορα την πορεία των ασθενών. Είναι σαν να είσαι μαζί τους στο δωμάτιο. Σίγουρα τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προσωπική επαφή από κοντά. Αλλά είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα που μπορούμε να έχουμε» αναφέρει ο νευρολόγος Ασάντ Τσοντάρι, από τον ιατρικό όμιλο Μέρσι.

Ένας μεγάλος αριθμός νοσοκομείων χρησιμοποιούν πλέον αυτά τα ρομπότ που προσφέρουν την τηλεπαρουσία του γιατρού. Οι μηχανές αυτές δίνουν τη δυνατότητα για συνεργασία με κορυφαίους επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Ένας γιατρός μπορεί να συνδεθεί με ένα απομακρυσμένο νοσοκομείο που διαθέτει όμως τέτοια τεχνολογία, αρκεί να μπει στο λάπτοπ του ή στην ταμπλέτα του, οπουδήποτε κι αν βρίσκεται.

Το ρομπότ έχει μάλιστα ένα σύστημα αυτόματης οδήγησης, με αισθητήρες, που του επιτρέπει να αποφεύγει τους ανθρώπους, καθώς κατευθύνεται προς το δωμάτιο του ασθενή.

«Νομίζω ότι η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε εικονικά παρόντες στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Υπάρχει ένας περιορισμός ότι δεν μπορούμε να αγγίξουμε τον ασθενή, αλλά όσον αφορά την κλινική αξιολόγηση, το ιστορικό του και την απόφαση για το τι πρέπει να γίνει όσον αφορά την πορεία του, είναι σίγουρο ότι μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα γι' αυτόν. Είμαστε πολύ κοντά σε όλα αυτά» επισήμανε ο Άλαν Σάτζελ, ιατρικός διευθυντής του δικτύου τηλεϊατρικής του ομίλου Μέρσι.

Άρα μην σας φανεί παράξενο, αν στο εγγύς μέλλον αντί για γιατρούς, βρίσκετε μπροστά σας συχνότερα ρομπότ. Μην ανησυχείτε. Θα έχετε την ευκαιρία, αντί για προσωπική επαφή να μιλάτε με τους κορυφαίους του κάθε τομέα σε όλο τον κόσμο.







Πηγή: Ρομπότ «γιατροί» κυκλοφορούν στους διαδρόμους νοσοκομείων και κάνουν διαγνώσεις [βίντεο] | iefimerida.gr