Πως να θωρακίστε την υγεία σας από την κρίση




Πως να θωρακίστε την υγεία σας από την κρίση

Επιστήμονες από την Α’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι την τελευταία διετία αυξήθηκε κατά 20% η προσέλευση ασθενών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου – και οι πιο συχνές αιτίες γι αυτό είναι το στρες, η κακή διατροφή και η αμέλεια των προληπτικών εξετάσεων για οικονομικούς λόγους, ακόμη και όταν υπάρχουν συμπτώματα.

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, εξάλλου, που δημοσιεύθηκε στις αρχές του έτους έδειξε πως η οικονομική κρίση μας «σπρώχνει» στα παχυντικά φαγητά, διότι ο οργανισμός φοβάται πως κάποια στιγμή δεν θα είναι επαρκής η τροφή και έτσι υποσυνείδητα μας ωθεί σε τρόφιμα με υψηλότερη θερμιδική περιεκτικότητα, τα οποία θα τον «κρατήσουν» για περισσότερο καιρό.

«Πολλές άλλες μελέτες έχουν τεκμηριώσει πως όπου εμφανίσθηκε οικονομική κρίση, αυξήθηκαν οι καρδιαγγειακές παθήσεις, τα αυτοάνοσα νοσήματα που οφείλονται σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και, βεβαίως, η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας», λέει η διαιτολόγος - διατροφολόγος Σταματάκη Αστερία, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής (ΕΙΔ).





Και συνεχίζει: «Είναι καλά τεκμηριωμένο πως η ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει στην πρόληψη πολλών ασθενειών – και αυτό είναι κάτι που σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ».

Να τι συνιστά για την θωράκιση του οργανισμού μας απέναντι στην κρίση.

Για τόνωση του ανοσοποιητικού

* Προσοχή στις θερμίδες. Μελέτες δείχνουν ότι τα διαιτολόγια με μικρή ενεργειακή αξία (κάτω από 1.200 θερμίδες την ημέρα) αποδυναμώνουν την ανοσολογική λειτουργία. Από την άλλη πλευρά, η υπερκατανάλωση θερμίδων καθιστά τον οργανισμό ευπαθή στις λοιμώξεις.

* Περιορίστε τα κορεσμένα λίπη. Η μείωσή τους συμβάλλει στην «ενεργοποίηση» των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Αντικαταστήστε τα λιπαρά κρέατα και τα αλλαντικά με άλλες, άπαχες πρωτεΐνες (κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι), που περιέχουν αμινοξέα απαραίτητα για το «χτίσιμο» των συστατικών του ανοσοποιητικού. Επίσης, τα άπαχα κρέατα είναι καλές πηγές σιδήρου και ψευδαργύρου – δύο συστατικά των οποίων η έλλειψη μπορεί να καταστείλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

* Να τρώτε καθημερινά δύο σαλάτες (ωμά ή/και βρασμένα λαχανικά) και τρία μικρά φρούτα. Περιέχουν ουσίες που συνεργικά ωφελούν την άμυνα του οργανισμού, όπως η βιταμίνη C (παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση των Τ-λεμφοκυττάρων που μάχονται κατά των ιών), οι βιταμίνες Α και Ε, καθώς και τα φλαβονοειδή.

Για προστασία καρδιάς και αγγείων

* Ελέγξτε το βάρος σας. Η διατήρηση ενός σωστού σωματικού βάρους είναι πολύ σημαντική για την καρδιαγγειακή υγεία. Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων παίζει η κατανομή του σωματικού λίπους (αυτό που συσσωρεύεται στην κοιλιά και στη μέση είναι το πιο επικίνδυνο).

* Προτιμήστε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Να καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και λιπαρά ψάρια (λ.χ. σαρδέλες, σολομός, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα).

* Μειώστε την κατανάλωση άλατος. Να προτιμάτε φρέσκα ή κατεψυγμένα τρόφιμα φτωχά σε αλάτι και να περιορίσετε το αλάτι που προσθέτετε στα φαγητά σας.

* Να τρώτε καθημερινά δύο σαλάτες (ωμά ή/και βρασμένα λαχανικά) και τρία φρούτα.

* Να καταναλώνετε προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης. Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τουλάχιστον τριών μερίδων δημητριακών ολικής άλεσης (λ.χ. δημητριακά για πρωινό, ζυμαρικά και ψωμί ολικής αλέσεως) την ημέρα μειώνει κατά 25-30% τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

* Να πίνετε αλκοόλ με μέτρο. Οι γυναίκες μπορούν ημερησίως να καταναλώνουν έως μία μερίδα αλκοόλ, ενώ οι άνδρες έως δύο (μία μερίδα είναι λ.χ. ένα ποτηράκι κρασί).

* Αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα. Η συστηματική φυσική δραστηριότητα συντελεί στη μείωση των τριγλυκεριδίων, αυξάνει την «καλή» (HDL) χοληστερόλη και συμβάλλει στη μείωση του σωματικού λίπους.

* Κόψτε το κάπνισμα. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «NewEnglandJournalofMedicine» έδειξε πως όσοι κόβουν το κάπνισμα πριν από τα 45 τους χρόνια, κερδίζουν σχεδόν εννέα από τα συνολικώς δέκα χρόνια που «κόβει» το κάπνισμα από το προσδόκιμο επιβίωσής μας.

Για καλύτερη ψυχική διάθεση

Η ψυχική διάθεση και η ψυχική υγεία είναι οι πρώτες που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Η σωστή διατροφή μπορεί έως ένα βαθμό να συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης.

* Να τρώτε συχνά και λίγο (κάθε 3-4 ώρες). Κύρια αιτία για την «πεσμένη» ψυχική διάθεση είναι τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Η συχνή κατανάλωση μικρής ποσότητας φαγητού τα βοηθάει να διατηρούνται σταθερά.

* Μειώστε την πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων. Η κατανάλωση προϊόντων όπως η ζάχαρη, τα αναψυκτικά με ζάχαρη, οι καραμέλες, τολευκό ψωμί, τα μπισκότα κτλ. προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου, γεγονός που έχει ανεπιθύμητες συνέπειες στη διάθεση μας. Να προτιμάτε τους μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες (λ.χ. ψωμί ολικής άλεσης, καστανό ρύζι), οι οποίοι βοηθούν τα επίπεδα σακχάρου να είναι σταθερά, επειδή λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες μεταβολίζονται με αργό ρυθμό από τον οργανισμό.

* Να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 αποτελούν σημαντικό συστατικό των νευρικών κυττάρων. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα ω-3 παίζουν προστατευτικό ρόλο κατά της κατάθλιψης. Τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι τα λιπαρά ψάρια (λ.χ. σολομός, σαρδέλες), τα ιχθυέλαια, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.

* Να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ. Μελέτες έχουν δείξει ότι σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη παρατηρούνται χαμηλά επίπεδα αυτής της βιταμίνης. Καλές πηγές φυλλικού οξέος είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, οι ηλιόσποροι, τα πορτοκάλια.



Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend