Νοσηλευτές ζητούν δουλειά στη Γερμανία






Ελληνίδες νοσηλεύτριες ζητούν δουλειά στη Γερμανία
Μετά τους γιατρούς, τους μηχανικούς και τους νηπιαγωγούς, φαίνεται ότι κατά τα τελευταία χρόνια της κρίσης «ανοίγει» ο δρόμος της μετανάστευσης και για τους νοσηλευτές.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», διαβατήριο για την απόφασή τους ήταν η απογοήτευση. Στην Ελλάδα χτύπησαν πόρτες και εισέπραξαν απόρριψη, ενώ όταν έστειλαν βιογραφικό στη Γερμανία βρήκαν δουλειά «με καλό μισθό σε νοσοκομεία ή γηροκομεία».

Οι έλληνες νοσηλευτές, απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, ξεκινούν την καριέρα τους στη Γερμανία από πλεονεκτική θέση, καθώς έχοντας ολοκληρώσει τετραετείς σπουδές υπερέχουν των συναδέλφων τους Γερμανών, που δεν διαθέτουν ακαδημαϊκό τίτλο, απλώς έχουν παρακολουθήσει μια τριετή εκπαίδευση. Οι μισθοί των νοσηλευτών στη Γερμανία, που είναι κατοχυρωμένοι βάσει συλλογικών συμβάσεων, κυμαίνονται από 2.200 - 3.000 ευρώ «μεικτά», ενώ για τις διευθυντικές θέσεις φθάνουν και τα 3.500 ευρώ.

Μόνο κατά το 2011, πήγαν στη Γερμανία για να εργαστούν περίπου 23.000 Έλληνες με πτυχίο ΑΕΙ, κυρίως στις θετικές επιστήμες. Το 2010 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν περί τις 11.000. Μόνον οι έλληνες γιατροί ξεπερνούν τις 3.000.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σήμερα στη Γερμανία ζουν πάνω από 300.000 Έλληνες, οι μισοί εκ των οποίων βρίσκονται στις ηλικιακές ομάδες 20-45 χρόνων και με μορφωτικό επίπεδο υψηλότερο από τον γερμανικό μέσο όρο που καταγράφεται στις ίδιες ηλικίες.





«Ζήτηση στον εν λόγω κλάδο υφίσταται ιστορικά από το 1963, τότε έκαναν λόγο για 13.000 κενές θέσεις, σήμερα είναι παραπάνω από 100.000», σημειώνει ο Δ.Αρσένης, επικεφαλής νεοϊδρυθείσας εταιρείας με έδρα την Κολωνία, της Euromedicals, που αφορά στην κάλυψη των αναγκών της Γερμανίας σε προσωπικό στον τομέα της περίθαλψης με ταυτόχρονη προετοιμασία των Ελλήνων για μετάβαση στη γερμανική εργασιακή κουλτούρα. 





Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ενδιαφέρον θα παραμείνει αμείωτο για τα επόμενα 10 με 20 χρόνια, χάρη στην πρόοδο της ιατρικής, αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού». Για τον λόγο αυτό από το 2013 «τρέχει» το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MobiPro-EU, το οποίο επιδοτεί την εκμάθηση γερμανικών έως το επίπεδο B2, ενώ καλύπτει τα ναύλα για τη συνέντευξη στη Γερμανία (με 300 ευρώ), τα έξοδα μετακόμισης (με 890 ευρώ), αλλά και τη μετάφραση των απαιτούμενων πιστοποιητικών (έως 1.000 ευρώ).


Πηγή:www.capital.gr