Στο εξωτερικό έφυγαν σε 4 χρόνια οι νέοι γιατροί






Στο εξωτερικό έφυγαν σε 4 χρόνια οι νέοι γιατροί
Το δράμα των ανασφάλιστων

Μια ολόκληρη στρατιά γιατρών από το Ηράκλειο, περισσότερα από 400 άτομα την τελευταία τετραετία, έφυγε για το εξωτερικό αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Οι περισσότεροι είναι ειδικευμένοι, ηλικίας κάτω των 40 ετών. 


Το τρένο της μεγάλης φυγής, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας στο εξωτερικό, έχουν πάρει την τελευταία τετραετία, περισσότεροι από 400 γιατροί από το Ηράκλειο, οι περισσότεροι ειδικευμένοι και ηλικίας κάτω των 40 ετών.





Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν φύγει 408 γιατροί.

Πάνω από 40 ετών είναι το 36,25% και κάτω των 40 το 63,35%, το 66,25% είναι ειδικευμένοι και το 33,75% χωρίς ειδικότητα.

Είναι εντυπωσιακός ο ρυθμός αύξησης εκείνων που φεύγουν.

Το 2010 ήταν 71 άτομα, το 2011 98, το 2012 131 και το 2013 μέχρι σήμερα 108.

“Πάρα πολλοί από αυτούς φεύγουν για πάντα, νέοι άνθρωποι, καλά μυαλά.

Αναρωτιέμαι ποιος θα περιθάλψει την επόμενη γενιά” είπε στην “Π” ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Γρηγόρης Πασπάτης ο οποίος σημείωσε:

“Όλο αυτό που συμβαίνει πρέπει να μας προβληματίζει όλους. Φεύγουν νέοι και ειδικευμένοι γιατροί.

Δηλαδή οι Έλληνες πληρώνουν την εκπαίδευση και την ειδίκευσή τους και στην συνέχεια οι συνθήκες στην Ελλάδα τους αναγκάζουν να φύγουν στο εξωτερικό.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σήμερα στη χώρα μας έχει μειωθεί ο χρόνος αναμονής για ειδικότητα γιατί ακριβώς πολλοί γιατροί πηγαίνουν να κάνουν την ειδικότητά τους στο εξωτερικό”.

Ο Γ. Πασπάτης σημείωσε επίσης ότι στην Ελλάδα το σύστημα μεταπτυχιακής εκπαίδευσης δεν είναι καλής ποιότητας και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά είναι στα όρια του αποδεκτού.




Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στον τρόπο λειτουργίας των κλινικών που δίνουν ειδικότητα, τονίζοντας ότι στις περισσότερες μεγάλες κλινικές δεν υπάρχουν συντονιστές διευθυντές αν και έχουν γίνει κατʼ επανάληψη προτάσεις και εισηγήσεις για το θέμα αυτό από τον Σύλλογο.

“Το μόνο που ενδιαφέρει τους κυβερνώντες είναι το λογιστικό κομμάτι της υγείας και τίποτα άλλο, όμως αυτά που συμβαίνουν σήμερα θα τα πληρώσει όλα η επόμενη γενιά”.

Όπως έχει γράψει η “Π” στη χώρα μας ο χρόνος αναμονής για ειδικότητα έχει μειωθεί αισθητά αφού πλέον μεγάλος αριθμός γιατρών για να κερδίσει χρόνο και χρήμα κάνει την ειδικότητά του στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Γιώργο Παπαδάκη πολλοί γιατροί φεύγουν για χώρες όπως τη Γερμανία, Ελβετία, Γαλλία, σκανδιναβικές χώρες για να κάνουν την ειδικότητά τους στην Παθολογία, Καρδιολογία, Οφθαλμολογία, Πνευμονολογία, Γενική Χειρουργική κ.λπ.

Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας ένας ειδικευόμενος έχει μισθό 1000 ευρώ και επιπλέον περίπου 300 ευρώ για τις εφημερίες που πληρώνονται με μεγάλη καθυστέρηση.

Ωστόσο στην Γερμανία για παράδειγμα ο μισθός του ειδικευόμενου είναι περίπου 3000 ευρώ, στην Σουηδία 3.500-4.00 ευρώ και στην Ελβετία 4.500-5.000 ευρώ.





πηγή από H Πατρίς
Της Άννας Κωνσταντουλάκη