Τέλος εποχής για την φοιτητική μετανάστευση






Τέλος εποχής για την "φοιτητική μετανάστευση"- Στροφή στα ελληνικά κολέγια

Οι παλιές καλές εποχές που οι γονείς έστελναν τα παιδιά τους να φοιτήσουν στο εξωτερικό ή στην επαρχία αποτελεί πλέον παρελθόν. Η δραστική μείωση των εισοδημάτων, η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και το αυξανόμενο κόστος φοίτησης στην επαρχία, έχει στενέψει ασφυκτικά τα περιθώρια και τις επιλογές των αποφοίτων για τις σπουδές τους, με αποτέλεσμα να έχουν ως μοναδική διέξοδο τα ελληνικά κολέγια.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο αριθμός εκείνων που ζητούν πληροφορίες για τα προγράμματά τους σε ελληνικά κολέγια παρουσιάζει αύξηση κατά 50% σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι.

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», υπολογίζετα πως το συνολικό κόστος σπουδών προσεγγίζει τις 50.000 ευρώ για σχολή τετραετούς φοίτησης σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ στην επαρχία. Στον αντίποδα, το κόστος των τριετών προπτυχιακών σπουδών στα κολέγια κινείται από 6.000 έως 8.000 ευρώ ετησίως, και των μεταπτυχιακών από 9.000 έως 12.000 για όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Ο Κωνσταντίνος Καρκανιάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων εξηγεί ότι το υψηλό κόστος της «φοιτητικής μετανάστευσης» στο εξωτερικό αποθαρρύνει τις οικογένειες, αν και αυτό επισημαίνει πως ισχύει για τις προπτυχιακές σπουδές, αφού για τα μεταπτυχιακά παραμένει πρώτη επιλογή το εξωτερικό, αφού αυτό συνδυάζεται με την ελπίδα των νέων να βρουν δουλειά σε κάποια άλλη χώρα.








Ενας λόγος που εξηγεί τη στροφή προς τα κολέγια είναι και η διεύρυνση του πεδίου των αντικειμένων για τα οποία χορηγείται επαγγελματική αναγνώριση. Οπως ανέφερε στην εφημερίδα στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, με τον νόμο 4093 του 2012 δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης πτυχίων που οδηγούν και σε νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα (π.χ. οικονομολόγος, μηχανικός) αλλά και σε μη νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα στην Ελλάδα (π.χ. αρχαιολόγος, γραφίστας).

Δηλαδή, κάθε πτυχίο ευρωπαϊκού ΑΕΙ και των παραρτημάτων του σε τρίτη χώρα είναι ισοδύναμο με πτυχίο ελληνικού ΑΕΙ, αρκεί να γίνει σύγκριση των προγραμμάτων σπουδών των δύο ιδρυμάτων. Σημειώνεται ότι μπορεί να ζητηθεί από τον κάτοχο του πτυχίου κολεγίου να εξετασθεί σε κάποια μαθήματα εάν από τη σύγκριση αποδειχθεί ότι το πρόγραμμα σπουδών του κολεγίου υπολείπεται των ελληνικών ΑΕΙ.

πηγή από www.sofokleousin.gr