Προβλήματα με τις λίστες μεταμοσχεύσεων



Κενά στον έλεγχο των Αρχών
Όλο και περισσότερα μοσχεύματα στη Γερμανία δίνονται εκτός λίστας
Το ένα τέταρτο από τις καρδιές προς μεταμόσχευση στη Γερμανία χορηγείται άμεσα από τις κλινικές σε ασθενείς που οι ίδιες έχουν επιλέξει.

Βερολίνο: Αυξάνεται ο αριθμός των μοσχευμάτων που χορηγούνται στη Γερμανία άμεσα σε επιλεγμένους ασθενείς αλλά κατά παράκαμψη της επίσημης λίστας αναμονής, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Rundschau, επισημαίνοντας περιπτώσεις όπου οι αρμόδιες Αρχές δεν προέβησαν στους απαραίτητους ελέγχους.



Η εφημερίδα, επικαλούμενη στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Υγείας, αναφέρει ότι το ένα τέταρτο από τις καρδιές προς μεταμόσχευση και το ένα τρίτο από τα ήπατα χορηγείται άμεσα από τις κλινικές σε ασθενείς που οι ίδιες έχουν επιλέξει.

Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 2002 όταν τα μοσχεύματα κατά παράκαμψη των επίσημων λιστών ανερχόταν σε λιγότερο από 10%.

Στη Γερμανία υπάρχει έλλειψη οργάνων καθώς 12.000 ασθενείς έχουν εγγραφεί σε λίστες προτεραιότητας, αλλά το 2011 έγιναν συνολικά μόλις 4.000 μεταμοσχεύσεις. Κάθε μέρα υπολογίζεται ότι πεθαίνουν τρεις άνθρωποι, επειδή δεν έχουν λάβει εγκαίρως το κατάλληλο μόσχευμα.

Από την πλευρά τους εκπρόσωποι των νοσοκομείων προσπαθούν να δικαιολογήσουν την άμεση χορήγηση στα πλαίσια της διαδικασίας ταχείας χορήγησης των μοσχευμάτων, η οποία προβλέπεται, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, μόνο όταν πρόκειται για μοσχεύματα που προέρχονται από αρρώστους ή ηλικιωμένους δότες και τα οποία έχουν απορριφθεί προηγουμένως για ιατρικούς λόγους από τουλάχιστον τρία νοσοκομεία.

Παράλληλα, υπογραμμίζει η Deutsche Welle, συγκλονίζει τον ιατρικό κόσμο της Γερμανίας η αποκάλυψη ότι ένας γιατρός εξασφάλιζε μοσχεύματα σε ασθενείς με μέσο, παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, πρώην επιμελητής στην πανεπιστημιακή κλινική του Ρέγκενσμπουργκ είχε παραποιήσει στην περίοδο 2004-2006 τα κλινικά στοιχεία 20 ασθενών που είχαν εγγραφεί σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση ήπατος, έτσι ώστε να αποκτήσουν προτεραιότητα. Η εισαγγελία είχε παρέμβει αλλά διαπίστωσε μόνο παρατυπίες και όχι ποινικές ευθύνες.

Αργότερα, από το 2008, όταν εργαζόταν σε αντίστοιχη θέση στην πανεπιστημιακή κλινική του Γκέτινγκεν, ο επιμελητής επίσης φέρεται να είχε παραποιήσει στοιχεία ασθενών. Σήμερα έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα και αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Το ερώτημα είναι τώρα αν ο συγκεκριμένος γιατρός είχε συνεργούς και αν το σύστημα αξιολόγησης και τήρησης της προτεραιότητας μπορεί να βελτιωθεί, ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχα κρούσματα στο μέλλον.

Μιλώντας στην Frankfurter Rundschau, συνεργάτης του Γερμανικού Ιδρύματος Μεταμοσχεύσεων εξηγεί ότι το σημερινό σύστημα ελέγχου και αξιολόγησης έχει πολλά «τρωτά σημεία» επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι στις «μεταμοσχεύσεις ήπατος τα κλινικά στοιχεία που κρίνουν το επείγον της υπόθεσης είναι λιγότερα απ' ότι σε άλλες παθήσεις. Ίσως αυτό να διευκόλυνε την παραποίηση σε αυτήν την περίπτωση».

Προσθέτει ακόμη ότι ο νομοθέτης πρέπει να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα και να επιτρέψει τους ελέγχους από ανεξάρτητους ειδικούς, έστω και δειγματοληπτικά.

Σημειώνει ακόμη με έμφαση ότι «κανένα σύστημα πουθενά στον κόσμο δεν προσφέρει την απόλυτη εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένας απατεώνας» και προσθέτει ότι η ιδανική λύση του προβλήματος θα ήταν να μπορούσε κανείς να εξασφαλίσει περισσότερα μοσχεύματα, ώστε να μην υπάρχει και κανένας λόγος για παραποίηση στοιχείων.




Πηγές: philenews
 ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr