Προς αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος




Οι νέοι γυρνούν την πλάτη στην πατρίδα...




Προς αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος στην κεντρική Ευρώπη, οι νέοι της Μεσογείου

Το φαινόμενο της μετανάστευσης νέων από τη νότια Ευρώπη σε χώρες του Βορρά και κυρίως στη Γερμανία σχολιάζει σε πρωτοσέλιδό σχόλιό της η Franfkurter Allgemeine Zeitung. «Αποσκευές τους είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Προκειμένου να αποφύγουν την οικονομική εξαθλίωση στη νότια Ευρώπη, ολοένα περισσότεροι νέοι από την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία γυρνούν την πλάτη τους στην πατρίδα». Σύμφωνα με την FAZ, αυτό το φαινόμενο φέρνει μεν σε δύσκολη θέση τους πολιτικούς των προαναφερθέντων χωρών αλλά, όπως επισημαίνει «αν και δεν θα το παραδέχονταν ποτέ ανοιχτά, οι πολιτικοί είναι ευγνώμονες όταν η μετανάστευση συμβάλλει στη μείωση της εσωπολιτικής πίεσης».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι «στη Γερμανία από την άλλη, ό,τι λάμπει στην στατιστική δεν είναι χρυσός», καθώς πολλοί νέοι Γερμανοί δεν εμφανίζονται στις λίστες των ανέργων και αυτών που αναζητούν εργασία κατά το διάστημα της επαγγελματικής τους κατάρτισης. Και η ανταγωνιστικότητα, συν τοις άλλοις, εμφανίζει σημάδια κάμψης, κάτι που κάνει πιο επιφυλακτικές τις επιχειρήσεις έναντι νέων προσλήψεων. «Ωστόσο οι επαγγελματικές προοπτικές στη Γερμανία είναι καλύτερες από κάθε χώρα της ευρωζώνης».

Η FAZ κλείνει το σχόλιό της υπογραμμίζοντας: «Πλάι σε μία οικονομική και φορολογική πολιτική προσανατολισμένη στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, η νότια Ευρώπη χρειάζεται τώρα δυναμικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Μόνο έτσι μπορούν να ελπίζουν χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία ότι κατά την επόμενη περίοδο ανάπτυξης δεν θα προσελκύσουν μόνο τους μετανάστες που επιθυμούν να επιστρέψουν, αλλά ότι θα γίνουν ίσως πόλος έλξης για εργαζόμενους από όλο τον κόσμο».



πηγή DW
Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη