Φεύγουν εξωτερικό αντί για αγροτικό




18 κενές θέσεις αγροτικών γιατρών σε όλη τη Λέσβο δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Υγεία
Οι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό
Σοβαρά προβλήματα έχουν υπάρξει από τις ελλείψεις των αγροτικών γιατρών στη Λέσβο, καθώς για την ώρα 18 θέσεις σε όλο το νησί μένουν κενές, όπως σημείωσε στο «Ε» ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Δημήτρης Κατσιφαράκης. Κι αυτό, επειδή δεν έρχονται γιατροί ενώ γίνονται προκηρύξεις για τη στελέχωση των θέσεων. Οι γιατροί που επιλέγονται τελικά, αποφασίζουν να μην εκπληρώσουν το αγροτικό τους και αφήνουν τις θέσεις κενές.


Το γεγονός, όπως είναι επόμενο, προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα, τόσο στα κέντρα υγείας της περιφέρειας του νησιού, όσο και στα περιφερειακά ιατρεία, καθώς η έλλειψη γιατρών μεταφράζεται σε μείωση των πρωτοβάθμιων παροχών υγείας στους πολίτες και σε δημιουργία χάους στις εφημερίες. Περιφερειακά ιατρεία μένουν κλειστά, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις στη Λέσβο ένας γιατρός καλείται να καλύψει ενίοτε και τρία διαφορετικά ιατρεία

Στο Κέντρο Υγείας Άντισσας, για παράδειγμα, όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν, από τις οκτώ θέσεις αγροτικών γιατρών, έχουν καλυφθεί οι τέσσερις, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των γιατρών, αλλά και την εξυπηρέτηση των ασθενών. Όπως τονίζει στο «Ε» ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας και γραμματέας της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Στρατής Παυλής, το πρόβλημα οφείλεται στα γραφειοκρατικά προβλήματα που προκύπτουν, αλλά και στο γεγονός ότι έχουν γίνει περικοπές στους μισθούς, πράγμα που φέρνει σε δύσκολη θέση τους γιατρούς, που θα πρέπει να έρθουν στη Λέσβο και να νοικιάσουν σπίτι και ταυτόχρονα να ανταποκριθούν στα άλλα πάγια έξοδά τους. Έτσι επιλέγουν άλλες λύσεις, ενώ έχει παρατηρηθεί ένα γενικότερο κλίμα μετανάστευσης στο εξωτερικό!

Επιλέγουν να φύγουν
Όπως τόνισε στο «Ε» υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας, ο νόμος δίνει πλέον το δικαίωμα σε ένα γιατρό να επιλέξει πότε θα κάνει το αγροτικό του εφόσον θελήσει να εργαστεί στο δημόσιο τομέα. Για το λόγο αυτό, πολλοί γιατροί, αν και τα αποτελέσματα των προκηρύξεων τους τοποθετούν σε ιατρεία για το αγροτικό τους, επιλέγουν σε περίπτωση που έχει ανοίξει θέση, να κάνουν την ειδικότητά τους σε άλλο ίδρυμα της χώρας, ή ακόμα και να φύγουν στο εξωτερικό για τον ίδιο λόγο, αλλά και για αναζήτηση δουλειάς. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει σε όλη τη χώρα, με το οικονομικό να παραμένει ο πρώτος λόγος που οι γιατροί αρνούνται τις αγροτικές θέσεις. Αρκεί να σημειωθεί πως σε προηγούμενη προκήρυξη για τη στελέχωση αγροτικών θέσεων, οι αιτήσεις συμμετοχής ήταν λιγότερες από τις θέσεις που είχαν ανοίξει.

Θέσεις, αλλά…
Παράλληλα, τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στελέχωση αγροτικών θέσεων σε όλη τη χώρα, ενώ συγκεκριμένα στη Λέσβο ανακοινώθηκαν ονόματα γιατρών για έξι θέσεις. Δύο στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και από μία στο Κέντρο Υγείας Άντισσας και στα Περιφερειακά Ιατρεία Φίλιας, Ακρασίου και Μεσοτόπου. Οι γιατροί με υπεύθυνη δήλωση πρέπει να ενημερώσουν το αρμόδιο υπουργείο εάν θα δεχτούν ή όχι τη θέση, πολλοί όμως δεν μπαίνουν καν σε αυτή τη διαδικασία - όπως τόνισε ο αρμόδιος υπάλληλος του Υπουργείου - και δε στελεχώνουν τη θέση τους, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε τη μία από τις πέντε συνολικά επιλογές που είχαν.

πηγή emprosnet