Βρετανία και η μετανάστευση στην ΕΕ





Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε την τρίτη παρτίδα των εκθέσεών της που αναλύουν την «Ισορροπία Αρμοδιοτήτων» μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε αναφέρει στο παρελθόν ότι πολλές από τις προηγούμενες εκθέσεις, ενώ ήταν ενδιαφέρουσες για πολλές από τις λεπτομέρειες που περιέχουν, έχει για διάφορους λόγους, αποδειχθεί ότι ήταν μάλλον απογοητευτικές και πως απέφυγαν τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Βρετανία στην ΕΕ, οπότε πώς συγκρίνονται οι τωρινές εκθέσεις;

Είναι ενδιαφέρον το πώς η αμφιλεγόμενη και πολύ καθυστερημένη στη δημοσίευσή της, έκθεση σχετικά με την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών, δημοσιεύθηκε επιτέλους και σε αντίθεση με πολλές από τις προηγούμενες εκθέσεις, είναι πολύ σαφέστερη όσον αφορά τη σκέψη της κυβέρνησης σχετικά με αυτό που είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του David Cameron για επαναδιαπραγμάτευση. Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες και αναφέρεται εκτενώς στην πρόταση που υποβάλλαμε υπό το πλαίσιο της διαβούλευσης, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ, κάνει τις ακόλουθες παρατηρήσεις:

«Ενώ υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι οι εξαιρετικά ειδικευμένοι μετανάστες από χώρες της ΕΕ είναι επωφελείς για το Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει μικρότερη συναίνεση όσον αφορά τη χαμηλής ειδίκευσης μετανάστευση, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι τα κέρδη για τους εργοδότες αντισταθμίζονται από τις αρνητικές επιπτώσεις στους χαμηλότερα αμειβόμενους εργαζομένους».

«Το πεδίο εφαρμογής των δικαιωμάτων ελεύθερης μετακίνησης έχει πλέον επεκταθεί πέρα ​​από την αρχική του πρόθεση και δεν περιορίζεται πλέον σε οικονομικούς παράγοντες».

«Οι διαδοχικές αποφάσεις του ΔΕΚ έχουν ερμηνεύσει το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση που ορίζεται στις Συνθήκες και στην Οδηγία για την Ελεύθερη Μετακίνηση σε γενικές γραμμές, με συνέπεια την επέκταση των δικαιωμάτων εισόδου και διαμονής που μπορούν να διεκδικηθούν με την επίκληση τους και κατά συνέπεια περιορίζουν την αρμοδιότητα των κρατών μελών σε αυτόν τον τομέα».




Άλλες ανησυχίες που εκφράστηκαν ήταν η εκμετάλλευση των κανόνων από εγκληματίες, ο ΤΟΠΙΚΟΣ αντίκτυπος στις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και η μείωση της εμπιστοσύνης του κοινού στην ιδέα της ελεύθερης μετακίνησης.

Ειδικά όσον αφορά τους ισχύοντες κανόνες για την πρόσβαση των μεταναστών από την ΕΕ στην κοινωνική πρόνοια, παρακάτω βρίσκεται το βασικό απόσπασμα:

«Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την αναθεώρηση των κανόνων στο επίπεδο της ΕΕ, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και τη διασφάλιση ότι είναι κατάλληλοι για την ΕΕ του σήμερα. Οι κανόνες έχουν εξελιχθεί πέρα από το αρχικό πεδίο εφαρμογής τους καθώς εξελίχθηκε η ΕΕ και η αλληλεπίδραση μεταξύ των κανόνων σχετικά με τη διαμονή και σχετικά με το συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη. Αυτή η πολυπλοκότητα έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των προκλήσεων μέσω του ΔΕΚ, δημιουργώντας αβεβαιότητα και στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αποδυναμώνοντας την ικανότητα των Κρατών Μελών να καθορίσουν τον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων τους».

«Χωρίς μεταρρύθμιση, οι βάσιμες ανησυχίες του κοινού σχετικά με το πώς οι μετανάστες από την ΕΕ έχουν πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση άλλων Κρατών Μελών ενδέχεται να υπονομεύσουν σημαντικά την υποστήριξή της αρχής της ελεύθερης μετακίνησης».

Αυτή είναι η έκθεση Ισορροπίας των Αρμοδιοτήτων που είναι η πιο ρητή από όλες όσον αφορά στη μεταρρύθμιση και ενώ δεν περιέχει κάποια πάγια πολιτική συνταγή (η έκθεση συζητά εκτενώς τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της ΟΕ και του David Goodhart), τα βασικά ζητήματα έχουν προσδιοριστεί σαφώς.

Αυτή είναι προφανώς η τρίτη αναδημοσίευση της έκθεσης, μετά από αρκετούς γύρους πινγκ-πονγκ μεταξύ συνασπισμών. Ωστόσο, υπογραμμίζει το βαθμό της διακομματικής συναίνεσης σχετικά με την ανάγκη για μεταρρύθμιση των κανόνων που αφορούν στις παροχές, κάτι που έχουν επίσης ζητήσει οι Εργατικοί. Πάντως, θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε τί είχε κοπεί με τις διάφορες αλλαγές.


Πηγή:www.capital.gr