1,1 εκατ. πολίτες πρέπει να αλλάξουν κατοικία και εργασία αν θέλουν να επιβιώσουν




Δεν είναι ανάπτυξη, είναι… μετανάστευση


1,1 εκατ. πολίτες πρέπει να αλλάξουν κατοικία και εργασία αν θέλουν να έχουν ελπίδες να βρουν απασχόληση και να επιβιώσουν

Πολλές φορές οι αριθμοί από μόνοι τους δεν λένε όλη την αλήθεια. Όμως, σίγουρα αποτυπώνουν ένα μεγάλο μέρος της πραγματικότητας, πολύ περισσότερο όταν τα συμπεράσματα από την ανάλυσή τους δεν μένουν αποσυνδεδεμένα από την καθημερινότητα.
Στην προκειμένη, μια έρευνα που για τα περισσότερα ΜΜΕ πέρασε στα «ψιλά» έρχεται να εισφέρει στη λύση μιας απορίας: Πώς η κυβέρνηση κατάφερε να συγκρατήσει την ανεργία στο επίπεδο του 27,5% και πώς τα ποσοστά της δεν ξεπέρασαν το 30%, όταν οι θέσεις εργασίας συνεχώς μειώνονται;
Η απάντηση, φέρνοντας στην επιφάνεια ασπρόμαυρες μνήμες από την Ελλάδα μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παγώνει το αίμα: Η ανεργία συγκρατήθηκε και δεν ξεπέρασε το 30% (αποτελεί ιστορικό υψηλό σε παγκόσμιο επίπεδο και καταγράφηκε στη Βαϊμάρη, πριν την ανέλιξη του Χίτλερ) επειδή τουλάχιστον 200.000 πολίτες της χώρας μετανάστευσαν από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα. Μάλιστα, για να επανέλθει η ανεργία στα μονοψήφια –προ κρίσεως και μνημονίων- ποσοστά, θα πρέπει τουλάχιστον 500.000 πολίτες να φύγουν μακριά από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και 640.000 πολίτες να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό!
Τα συμπεράσματα αυτά δεν αποτυπώνονται σε ομιλία βουλευτή της αντιπολίτευσης ή… κάποιου «στρατευμένου αντιμνημονιακού», αλλά σε μελέτη τη οποία πραγματοποίησε η Endeavor Greece με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου, στις 26 και 27 Ιουνίου 2014.
Με την έρευνα αυτή επιχειρείται να δοθεί μια απάντηση στο ερώτημα: «Ποιος θα δημιουργήσει τις απαιτούμενες θέσεις εργασίας»; Από τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζονται, προκύπτουν ιδιαίτερα κρίσιμα -και, ταυτόχρονα, «μελανά»- συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής αγοράς εργασίας και, κατ’ επέκταση, για τις τύχες των 1,3 εκατ. ανέργων (!) με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Τα βασικά συμπεράσματα

Με βάση, λοιπόν, τη συγκεκριμένη μελέτη, με τα σημερινά δεδομένα, η κατάσταση για την ελληνική αγορά εργασίας και τους ανέργους έχει ως εξής:
1) Από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα χάθηκαν 1.000.000 θέσεις εργασίας (974.905 συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο του 2010 μέχρι και τον αντίστοιχο μήνα του 2014, με βάση τα τελευταία στοιχεία ης ΕΛΣΤΑΤ).
2) Από το σύνολο των θέσεων αυτών, τουλάχιστον τα 2/3 δεν πρόκειται να ανακτηθούν. Αυτό σημαίνει ότι, οριστικά, από το ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας που χάθηκαν από το 2010 και μετά, περίπου οι… 666.000 δεν πρόκειται να ξαναδημιουργηθούν!
3) Από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα, περίπου 200.000 πολίτες μετανάστευσαν. Σημειωτέον, αυτό σημαίνει ότι εάν είχαν παραμείνει στην Ελλάδα (χωρίς να έχουν βρει δουλειά, αφού οι θέσεις εργασίας «εξαϋλώθηκαν») το ποσοστό της ανεργίας ήδη θα είχε ξεπεράσει το 32%, δηλαδή οι άνεργοι θα ήταν περισσότεροι από 1,6 εκατ. άτομα.
4) Το ποσοστό της μετανάστευσης στα «χρόνια των μνημονίων» αυξήθηκε κατά 300%.
5) Από το σύνολο των 200.000 πολιτών που αναγκάστηκαν να φύγουν από την χώρα, οι μισοί επέλεξαν ως προορισμό την Βρετανία και την Γερμανία.
6) Για να έχουν πιθανότητα να βρουν δουλειά, τουλάχιστον 640.000 άνεργοι θα πρέπει να αλλάξουν κλάδο και, επιπλέον, 500.000 πολίτες να φύγουν μακριά από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (με το ενδεχόμενο να πάνε ακόμη και εκτός συνόρων, να αφήνεται στη μελέτη ανοικτό).
7) Από το σύνολο των επιχειρήσεων που έχουν απομείνει στη χώρα, μόλις το 9,5% έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας – συμπέρασμα λογικό με δεδομένο ότι στην πλειονότητα τους, ειδικά οι μικρομεσαίοι που αποτελούσαν, την «προ μνημονίου» περίοδο, την «ραχοκοκκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, σήμερα πλέον «φυτοζωούν» επιχειρηματικά.







πηγη απο
http://www.epohi.gr/portal/themata/17359-den-einai-anaptyksi-einai-metanastefsi
Νάσος Χατζητσάκος