140.000 Ελληνες νέοι επιστήμονες έχουν μεταναστεύσει




Μαζική μετανάστευση νέων επιστημόνων



Περί τους 140.000 Ελληνες νέους επιστήμονες έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία 4 έτη από την Ελλάδα των μνημονίων προς άλλες χώρες. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των μνημονιακών κυβερνήσεων καθώς η ελληνική πολιτεία έχει επενδύσει ώστε να καταρτίσει επιστήμονες στα πανεπιστήμια και αυτοί προσφέρουν σε άλλους τόπους τις υπηρεσίες τους! Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, στα χρόνια της κρίσης παρουσιάστηκε με ένταση ένα νέο φαινόμενο, αποκαλούμενο «διαρροή εγκεφάλων» (brain drain).


Η βασική αιτία της «διαρροής εγκεφάλων» είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει μετακινηθεί στην αλυσίδα παραγωγής της αξίας, ώστε να παράγει πιο σύνθετα προϊόντα και υπηρεσίες (έντασης γνώσης/τεχνολογίας). Ετσι, ουσιαστικά υπάρχει περιορισμένη ζήτηση για πτυχιούχους και όχι υπερπροσφορά πτυχιούχων, όπου η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε χαμηλά ποσοστά όσον αφορά τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ενώ στις αναπτυγμένες χώρες η ανεργία μειώνεται όσο αυξάνεται το εκπαιδευτικό επίπεδο, στην Ελλάδα δεν συμβαίνει το ίδιο. Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου 114.000-139.000 Ελληνες επιστήμονες εργάζονται στο εξωτερικό.

Ωστόσο δεν… κληροδότησαν στην ελληνική οικονομία μόνο τη φυγή των καλύτερων επιστημόνων οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Οπως παρατηρεί η επιστημονική σύμβουλος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Πέννυ Γεωργιάδου, στη μελέτη της με τίτλο «Νέοι και πολιτικές απασχόλησης», οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση της ανεργίας στους νέους, καθώς και της μακροχρόνιας ανεργίας και της ανασφάλειας έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες ως προς την ανεξαρτησία των νέων, τη μετάβασή τους στην ενήλικη ζωή, την ψυχική και πνευματική τους υγεία, ενώ ελλοχεύουν κίνδυνοι κοινωνικού αποκλεισμού και κοινωνικής αποξένωσής τους.




Αξίζει να σημειωθεί ότι επίδομα ανεργίας μεταξύ των νέων ανέργων 15-30 ετών λαμβάνει μόνο ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 15% (ΟΑΕΔ, Δεκέμβριος 2013). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέοι, ηλικίας 15-24 ετών, είναι σήμερα στην Ελλάδα 1.098.400 άτομα και αντιστοιχούν περίπου στο 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας (ΕΛΣΤΑΤ, 1ο τρίμηνο 2014). Από αυτούς, 131.300 άτομα είναι εργαζόμενοι και 172.100 άτομα είναι άνεργοι. Το ποσοστό ανεργίας στους νέους ηλικίας 15-24 ετών προσεγγίζει το 56,7% και είναι το μεγαλύτερο στην Ε.Ε.


πηγη απο
http://www.efsyn.gr/?p=219352
Τζώρτζης Ρούσσος