Η Τουρκια ξαναζητα ελληνες γιατρους
H Τουρκία απευθύνει νέο κάλεσμα σε έλληνες γιατρούς για δουλειά
Πρόσκληση προς τους Έλληνες γιατρούς που θέλουν να εργαστούν στο εξωτερικό, απηύθυνε ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Μεχμέτ Μουεζίνογλου.

Κατά την επίσκεψή του σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, όπως αναφέρει η Χουριέτ, μίλησε στους δημοσιογράφους για τα κενά που παρουσιάζει το σύστημα υγείας της Τουρκίας και την ανάγκη να καλυφθούν με επιστημονικό προσωπικό από το εξωτερικό. Έκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά στους Έλληνες γιατρούς.

«Η Ελλάδα έχει πάρα πολύ μεγάλο αριθμό γιατρών. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που διαθέτουμε στην Ελλάδα αντιστοιχούν 61 γιατροί ανά 10.000 κατοίκους, όταν εμείς έχουμε μόλις 17 γιατρούς. Ξέρουμε ότι περίπου 15.000 Έλληνες γιατροί θα δουλέψουν τα επόμενα χρόνια στη Γερμανία και άλλοι 7.000 θέλουν να εργαστούν στο εξωτερικό. Τους χρειαζόμαστε! Τους καλώ να έρθουν στην Τουρκία και να δουλέψουν. Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές. Τους καλώ να έρθουν και να προσφέρουν στη χώρα μας τις γνώσεις τους.


Πάντως, αυτή τη στιγμή το νομικό σύστημα της Τουρκίας δεν επιτρέπει την εργασία σε ξένους πολίτες, κάτι που όμως αναμένεται να λυθεί σύντομα σύμφωνα με τους Τούρκους κυβερνητικούς παράγοντες, έτσι ώστε να καμφθεί και το τελευταίο γραφειοκρατικό εμπόδιο.

Η Τουρκία, σύμφωνα με τον Μουεζίνογλου, χρειάζεται περίπου 20.000 γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων και άλλους 10.000 γενικής ιατρικής.
Οι ξένοι γιατροί που θα αναζητήσουν εργασία στην Τουρκία θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις στην τουρκική γλώσσα και να λάβουν τουλάχιστον βαθμολογία Β. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις εποπτεύονται από την «Ανώτατη Αρχή για την Γλώσσα και τα Ερευνητικά Κέντρα» (Tomer) και διεξάγονται σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζει το Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών.πηγη απο http://constantinoupoli.com