Μετανάστευση στην Αυστραλία,ναι ή όχι;






Μετανάστευση στην Αυστραλία και παραπληροφόρηση

Με έκπληξη αλλά και θλίψη παρατηρούμε τον τρόπο με τον οποίο, για λόγους εντυπωσιασμού, ορισμένα ελλαδικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν το θέμα της μετακίνησης Ελλήνων πολιτών στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες.

Πρόκειται για παραπληροφόρηση και παραποίηση της αλήθειας με αποτέλεσμα πολλοί Έλληνες που σκέπτονται να μεταβούν σε κάποια άλλη χώρα προς αναζήτηση εργασίας να ταλαιπωρούνται άδικα. Διαβάζουμε για παράδειγμα ότι «χιλιάδες Ελληνες έχουν μεταναστεύσει στην Αυστραλία». Ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει καμμιά σχέση με την πραγματικότητα. Οι αρμόδιες αρχές της Αυστραλίας αναφέρουν ότι μόνο ένας μικρός αριθμός Ελλήνων έχουν κάνει αίτηση για άδεια εγκαταστάσης και εργασίας στην Αυστραλία. Για την έκδοση των αδειών αυτών απαιτούνται πέντε μήνες με δύο χρόνια για να θεωρηθούν από τις αρμόδιες αυστραλιανές αρχές. Επομένως είναι τελείως ανυπόστατος και ανεύθυνος ο ισχυρισμός ότι «χιλιάδες έχουν μεταναστεύσει» στην Αυστραλία μέσα σε λίγους μήνες. Επίσης, το γεγονός ότι η αίτηση για έκδοση άδειας εγκατάστασης και εργασίας στην Αυστραλία κοστίζει ως 7.000 δολάρια, αποθαρρύνει την πλειοψηφία των ενδιαφερομένων να υποβάλλουν αιτήσεις. Ενας ακόμα λόγος είναι η καλή γνώση της Αγγλικής και ότι το επάγγελμα του υποψηφίου θα πρέπει να είναι στα επαγγέλματα με υψηλή ζήτηση στην Αυστραλία.

 





Αν κρίνουμε από την πληθώρα των αναγνωστών του tganews.com από την Ελλάδα που εξετάζουν το ενδεχόμενο μετανάστευσης στην Αυστραλία, είναι αλήθεια ότι το ενδιαφέρον είναι υψηλό και στην πλειοψηφία τους αναζητούν πάντα την... «εύκολη» λύση, μπαίνοντας έτσι σε περιπέτειες και ταλαιπωρίες με απρόβλεπτες οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες. Η πραγματικότητα είναι ότι τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός εκείνων που πηγαίνουν στην Αυστραλία με τουριστική βίζα, επιχειρώντας μια προσωπική έρευνα στην αγορά εργασίας και αναζητώντας κάποιον εργοδότη που θα δεχθεί να τους προσφέρει εργασία και να μπει στη διδαδικασία πρόσκλησης και έκδοσης προσωρινής άδειας εργασίας. Από πληροφορίες μας το ποσοστό αυτών που τελικά μπόρεσαν να πάρουν τέτοια βίζα είναι πάρα πολύ μικρός. Αποτέλεσμα είναι οι «τουρίστες» αυτοί να περιφέρονται σε διάφορες πόλεις της Αυστραλίας ξοδεύοντας τις οικονομίες τους και σε μερικές περιπτώσεις πέφτοντας θύματα επιτηδείων που δέχονται να τους προσφέρουν εργασία με πολύ μικρή αμοιβή, ενώ την ίδια στιγμή κινδυνεύουν να συλληφθούν και να απελαθούν από τη χώρα αν εργάζονται παράνομα. Οι τυχεροί που θα μπορέσουν να βρουν εργασία, υποχρεώνονται να προσφεύγουν σε διάφορες ειδικές σχολές πληρώνοντας μεγάλα ποσά για την έκδοση φοιτητικής βίζας, που τους επιτρέπει να εργάζονται 20 ώρες την εβδομάδα. Επειδή η γνώση Αγγλικής αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έκδοση άδειας εργασίας και μόνιμης παραμονής στην Αυστραλία, πολλοί αναγκάζονται να εγγραφούν σε σχολές που προσφέρουν Αγγλικά, σε επίπεδο που θα τους βοηθήσει να εξετασθούν με επιτυχία στο υποχρεωτικό τεστ IELTS (
www.ielts.org). Σημειώνεται ότι τα προγράμματα αυτά κοστίζουν πάνω από 5.000 δολάρια το εξάμηνο, κι αν κάποιος δεν ξέρει καθόλου Αγγλικά εξελίσσεται σε μια δαπανηρή... «λύση». Ο ισχυρισμός επίσης περί «Ελλήνων λαθρομεταναστών» στην Αυστραλία δεν έχει καμμιά σχέση με την πραγματικότητα. Λαθρομετανάστης θεωρείται αυτός που παραμένει σε μια χώρα χωρίς επίσημη άδεια παραμονής. Ενδεχομένως να υπάρχει ένας μικρός αριθμός των οποίων έχει λήξει η βίζα και να βρίσκονται στην Αυστραλία σκόπιμα ή εν αγνοία τους. Τα άτομα αυτά είναι βέβαιο ότι θα εντοπισθούν από τις αρχές και θα απελαθούν, καθώς η Αυστραλία είναι αυστηρή και διαθέτει τους απαραίτητους μηχανισμούς για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών. Από τις πληροφορίες μας είναι γεγονός ότι πολλοί πηγαίνουν στο εξωτερικό χωρίς να είναι προετοιμασμένοι κατάλληλα και χωρίς να έχουν αρκετά χρήματα για να ζήσουν.



Αυτό αναγκάζει ορισμένους να εργάζονται παράνομα και να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από επιτήδειους, καθώς το κόστος ζωής είναι υψηλό και ιδιαίτερα η στέγαση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του tganews.com όσον αφορά στην Αυστραλία έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των Ελλήνων που μεταβαίνουν εκεί με τουριστική βίζα, καθώς και η επιστροφή εκείνων που έχουν την αυστραλιανή υπηκοότητα και ζούσαν στην Ελλάδα.






Η καθυστέρηση επίσης της ελληνικής κυβέρνησης να υπογράψει διακρατική συμφωνία με την Αυστραλία που θα επιτρέπει σε νέους κάτω των 31 ετών να εργάζονται κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, οδηγεί πολλούς σε αδικαιολόγητη ταλαιπωρία και έξοδα. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Λαμπρινίδης διαβεβαίωσε πριν δύο μήνες τη Βουλή ότι άρχισαν οι διαδικασίες για την υπογραφή της συμφωνίας αυτής. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών κ. Στ. Δήμας, τι λέει; Οσοι ενδιαφέρονται για παράδειγμα να μετοικήσουν στην Αυστραλία για να εργασθούν θα πρέπει να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης (
www.immi.gov.au), όπου υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και να μην επιτρέπουν σε διάφορους επιτήδειους να τους εκμεταλλεύονται ή να πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης. Αν χρειάζονται βοήθεια συμβούλου μετανάστευσης θα πρέπει να επισκεφθούν την ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης www.mara.gov.au και να αναθέσουν την υπόθεσή τους μόνο σε εκείνους που λειτουργούν με άδεια του υπουργείου. Διαβάσαμε κάπου για παράδειγμα για μια εταιρεία στην Ελλάδα που βοηθά στην έκδοση φοιτητικής βίζας έναντι εκατοντάδων ευρώ. Η έκδοση φοιτητικής βίζας είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να την κάνει κάθε ενδιαφερόμενος μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Μετανάστευσης από την Ελλάδα ή την Αυστραλία, αφού πρώτα εγγραφεί σε κάποια αναγνωρισμένη από το υπουργείο σχολή. Όσον αφορά στη φοιτητική βίζα το μόνο κόστος που απαιτείται είναι 565 δολάρια, τα οποία πληρώνονται ηλεκτρονικά κατευθείαν στο υπουργείο. Η απλή φοιτητική βίζα εκδίδεται συνήθως σε μία - δύο μέρες και η ειδοποίηση μπορεί να γίνει και με εμέιλ. Πριν να κάνει κάποιος το μεγάλο βήμα, καλό είναι να προετοιμασθεί κατάλληλα. Τόσο η Αυστραλία όσο και άλλες χώρες έχουν πολλές ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή σε όσους κινηθούν σωστά.





πηγή από tganews.com