Το 50% των Ελλήνων εργαζόταν προτού φύγει από τη χώρα




Οι μισοί νέοι εργάζονταν πριν μεταναστεύσουν
Σε εξέλιξη πανεπιστημιακή έρευνα για τη φυγή από τον ευρωπαϊκό Νότο. Tα ερωτηματολόγια έχουν συμπληρώσει μέχρι στιγμής 9.500 νέοι, εκ των οποίων οι 1.000 Ελληνες.


Ενώπιος ενωπίω με την οθόνη του υπολογιστή τους χιλιάδες νεο-μετανάστες καταθέτουν την αλήθεια για τη δική τους φυγή. Οχημα για μια ψύχραιμη καταγραφή του φαινομένου είναι η έρευνα που πραγματοποιείται από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (EUI) της Φλωρεντίας σε συνεργασία με το Trinity College του Δουβλίνου, το Ινστιτούτο Elcano Royal της Μαδρίτης και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Λισσαβώνας, με θέμα τη μετανάστευση από τον ευρωπαϊκό Νότο και την Ιρλανδία.


Ηδη τα ερωτηματολόγια που διατίθενται στο Ιντερνετ (https://www.surveymonkey.com /s/ELLINIKA) έχουν συμπληρώσει 9.500 άτομα, εκ των οποίων τα 1.000 Ελληνες. Οι αριθμοί, φυσικά, προβλέπεται να αυξηθούν, καθώς η έρευνα συνεχίζεται έως τις 18 Αυγούστου 2013.






Πρώτη εικόνα

«Εκπονούμε την έρευνα, επειδή διαπιστώσαμε μια γενικευμένη αδυναμία να προσδιοριστεί το κύμα της μαζικής μετανάστευσης» αναφέρει στην «Κ» η δρ Ρουμπίνη Γρώπα, ερευνήτρια στο ΕUI και λέκτορας στη Νομική Θράκης. Η πρώτη εικόνα των απαντήσεων είναι ενδεικτική της κατάστασης σε κάθε χώρα. «Αντίθετα απ’ ό,τι εικάζει κανείς, πάνω από το 50% των Ελλήνων εργαζόταν προτού φύγει από τη χώρα» σημειώνει η δρ Γρώπα, «πολλοί εξ αυτών, μάλιστα, είχαν παλιννοστήσει έπειτα από σπουδές στο εξωτερικό». Βλέποντας τις προσδοκίες τους να ματαιώνονται και τις προοπτικές ανέλιξης να περιορίζονται δραματικά, οδηγούνται στη δύσκολη απόφαση. Φεύγοντας δεν παίρνουν μαζί τους μόνο πτυχία και τίτλους, αλλά και πολύ θυμό. «Στους Ελληνες και τους Πορτογάλους συμμετέχοντες ο θυμός είναι έκδηλος» επισημαίνει η δρ Γρώπα «κάνουν λόγο για διεφθαρμένες πολιτικές ηγεσίες που τους έπνιγαν και πετούσαν εκτός συστήματος όποιον παρέκκλινε». Και η κρίση; «Στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα δεν ήταν η κρίση που τους έδιωξε, απλώς ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει» απαντά η Ελληνίδα ερευνήτρια «τολμώ να πω ότι πολλοί εξ αυτών εγκατέλειψαν την πατρίδα τους σχεδόν για πολιτικούς λόγους».

Ωστόσο, πλάι στο brain drain, τους ταλαντούχους επαγγελματίες που φεύγουν προς άγραν καριέρας ισάξιας του βιογραφικού τους στο εξωτερικό, υπάρχουν και εκείνοι που εξαναγκάζονται καθαρά για βιοποριστικούς λόγους. «Εκφράζουν πολύ παράπονο, διότι έλαβαν μια ακούσια απόφαση». Χρονική αφετηρία, πάντως, για όλους είναι το δεύτερο μισό του 2010, «κάτι που δείχνει ότι η Ελλάδα δεν

είχε επηρεαστεί πολύ από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008».

Αυτό, όμως, δεν ισχύει στον υπόλοιπο Νότο. «Σε εμάς η έξοδος των νέων είχε ξεκινήσει ήδη από το 2002» εξηγεί στην «Κ» ο δρ Joao Peixoto από τη Λισσαβώνα, «απλώς, τα τελευταία τρία χρόνια η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο». Οι Πορτογάλοι είναι έως τώρα πρώτοι σε συμμετοχή στην έρευνα, έχοντας αποστείλει 3.000 εκτενείς απαντήσεις. «Τα πρώτα δύο εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν τη δημοσιοποίηση της έρευνας στην εφημερίδα Publico, κατακλειστήκαμε από χιλιάδες emails» διηγείται ο Πορτογάλος καθηγητής. Η διάθεσή τους να απαντήσουν δείχνει πολλά πέρα από το ταμπεραμέντο τους. «Διατηρούν ακόμα στενές σχέσεις με την πατρίδα διαβάζοντας πορτογαλικό Τύπο, ενδιαφέρονται ακόμα για τις εγχώριες εξελίξεις, με την κρυφή ελπίδα της επιστροφής. Συνεργάζονται μαζί μας, επειδή και οι ίδιοι θέλουν να εντοπίσουν τις ρίζες του κακού και να τις ξορκίσουν».





Λαός εν κινήσει

Οι Πορτογάλοι, άλλωστε, μοιάζουν με ένα λαό διαρκώς εν κινήσει. «Η μετανάστευση δεν σταμάτησε ποτέ, ακόμα και τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 οι άνθρωποί μας έφευγαν», διευκρινίζει ο καθηγητής. Ισως γι’ αυτό έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα, σε αντίθεση με τους Ιταλούς, τους οποίους φαίνεται να μην απασχολεί το θέμα. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι η Πορτογαλίδα υπουργός ενθάρρυνε με δήλωσή της τους νέους να μεταναστεύουν, όταν η Ισπανίδα ομόλογός της υποστήριξε ότι οι Ισπανοί φεύγουν απλά και μόνο επειδή είναι «πολίτες του κόσμου». Και οι δύο δηλώσεις ξεσήκωσαν την κοινή γνώμη των δύο χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου. «Καθήκον των πολιτικών δεν είναι να μας στέλνουν μακριά ούτε να κουκουλώνουν τα προβλήματα, αλλά να τα επιλύουν» σχολιάζει ο κ. Peixoto, «ξέρετε η μετανάστευση δεν υπήρξε ποτέ το όνειρο κανενός».


πηγη απο kathimerini.gr