Από το έξω για το μέσα…




Μερικές διαπιστώσεις και σκέψεις....
Αυτό που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στα γερμανικά ΜΜΕ και τύπο είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τραπεζιτών, του ΔΝΤ και της Γερμανίας, για την επίτευξη συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόϊμπλε έχουν διαμηνύσει στον κ. Νταλάρα πως οι τράπεζες πρέπει να αποδεχθούν χαμηλότερο επιτόκιο για τα νέα ομόλογα που θα λάβουν σε αντικατάσταση των παλαιών, επιτόκιο που δεν μπορεί να ξεπερνά το 4%. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες ζητούν επιτόκιο μεταξύ 5% - 5,3%,πιθανότατα να υπάρξει συμφωνία που θα καταλήξει σε ένα επιτόκιο γύρω στο 4,25% περίπου.

Ο επικεφαλής επενδύσεων της BlackRock Ρικ Ρίντερ, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, διατείνεται πως το ελληνικό χρέος δεν είναι σε βιώσιμα επίπεδα. Ο κύριος Ρίντερ τόνισε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών, για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θεωρώντας πως είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της Ελλάδας αλλά εμμέσως και της Ευρωζώνης.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings όμως, Έντουαρντ Πάρκερ δηλώνει πως η ελληνική χρεοκοπία θα συμβεί σύντομα και δεν θα αποτελεί έκπληξη.Μιλώντας στο Bloomberg τόνισε πως η Ελλάδα χαρακτηρίζεται αφερέγγυα και θα χρεοκοπήσει και αποκάλυψε πως ακόμα κι αν ευοδωθούν οι προσπάθειες για αναδιάταξη του χρέους, με το PSI, κι αυτό ακόμα θα μετρήσει για τη Fitch ως χρεοκοπία.Συγκεκριμένα στην Σπιγκελ αναφερει και ο Ritschl...

Spiegel: Αυτή τη στιγμή συζητιέται η διάσωση της Ελλάδας μέσω μιας παράτασης του χρόνου πληρωμής των κρατικών ομολόγων, δηλαδή μιας ελεγχόμενης αναπροσαρμογής των χρεών. Μπορούμε εδώ να μιλάμε για επαπειλούμενη χρεοκοπία;

Ritschl: Βεβαίως! Ακόμη κι αν ένα κράτος δεν είναι εντελώς ανίκανο να ικανοποιήσει τους πιστωτές του, μπορεί να είναι υπό χρεοκοπία. Όπως και στην περίπτωση της Γερμανίας τη δεκαετία του ’50. Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μόνη της να πληρώσει τα χρέη. Άρα είναι εξ ορισμού χρεοκοπημένη. Επιτέλους θα πρέπει να καθοριστεί, ποια χρηματικά ποσά είναι έτοιμοι οι πιστωτές να θυσιάσουν.

Η κρίση χτυπάει και τον τομέα της Υγείας στην Ελλαδα.

Οσον αφορά τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, οι ελεγκτές έχουν ζητήσει αύξηση των εισφορών αλλά και μείωση του διοικητικού προσωπικού κατά 50% και των γιατρών κατά 25% που στελεχώνουν τον Οργανισμό.

Η αύξηση της χρήσης των αντιγράφων (γενόσημα) φαρμάκων, η επιτάχυνση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η πλήρης αναδιάρθρωση (συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών) στο ΕΣΥ .




Μεγάλη μερίδα ενηλίκων δε στην Ελλάδα έχει οδηγηθεί στην ανεργία και στα χρέη, ενώ μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων αδυνατεί να βρει οποιαδήποτε σταθερή, αξιοπρεπή δουλειά.

Σε μια σύγκριση από ερευνα το 2007 με 2009, παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των ατόμων που αναφέρουν ότι δεν πήγαν σε γιατρό ή οδοντίατρο παρά το ότι ήταν απαραίτητο.Η αύξηση αυτή, κατά 15%, του αριθμού των πολιτών που δεν επισκέπτονται γιατρό ή οδοντίατρο οφείλεται κυρίως στους υπερβολικά μεγάλους χρόνους αναμονής, σύμφωνα με την επιστολή των γιατρών προς το περιοδικό Lancet: Η μείωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας δεν οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν, όσο στις άμεσες συνέπειες των περικοπών των δαπανών των νοσοκομείων κατά 40%.Στην Ελλάδα οι περικοπές φτανουν το 38% στις δαπάνες των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, σοβαρές ελλείψεις στο προσωπικό, περιστασιακή έλλειψη ιατρικών προμηθειών,προβλήματα με τις φαρμακευτικές εταιρείες.Οι περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία και οι περαιτέρω μειώσεις στην πρόσβαση και το επίπεδο των παροχών θα πρέπει να αναμένονται από τη στιγμή που τα μέτρα λιτότητας θα εφαρμοστούν πλήρως.

Μια σκέψη μονάχα...Οι κυβερνήσεις θέλουν όλο και περισσότερο από τον ιδιωτικό τομέα να βοηθήσει στην επίλυση ζητημάτων δημόσιας υγείας. Η μεταρρύθμιση της χρηματοδότησης για την υποχρεωτική ασφάλιση υγείας, ορίζεται η συμπληρωματική συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα.
Οι κύριοι πιστεύουν πως το πρόβλημα με το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί να αντιμετωπιστεί ανεξάρτητα από την κρίση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, και μαζί με το πρόβλημα χρέους των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης.Η ύφεση πλέον όμως πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη….



πηγες βοηθειας για το κειμενο Bloomberg ,Spiegel