Συνεργασία για επιστημονικές έρευνες





Ελληνογερμανικές επιστημονικές έρευνες


Από την ενέργεια, τη βιοοικονομία και την υγεία μέχρι τις θεωρητικές και κοινωνικές επιστήμες, Γερμανία και Ελλάδα στηρίζουν με σχεδόν 12 εκατομ. ευρώ διμερείς συνεργασίες στον τομέα της έρευνας.


Το Μάρτιο του 2010 η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο τότε έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας. Σκοπός του είναι η βελτίωση της λειτουργίας του δημοσίου τομέα μέσω της διμερούς συνεργασίας δήμων, περιφερειών και υπουργείων των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο το γερμανικό υπουργείο Παιδείας και Έρευνας πρότεινε στο ελληνικό υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ένα πρόγραμμα στον τομέα της έρευνας.

Το σκεπτικό της πρότασης ήταν πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις των δύο χωρών να συνεργαστούν από κοινού πάνω σε συγκεκριμένα προγράμματα. Ο γερμανός υφυπουργός Παιδείας και Ερευνας, Τόμας Ράχελ ανέφερε στη Deutsche Welle: «Πρόκειται για το μοναδικό διμερές ερευνητικό πρόγραμμα που διατηρεί η Γερμανία στην ΕΕ – μόνο με την Ελλάδα. Στόχος του είναι μέσω της συνεργασίας να επωφεληθούν και οι δύο εταίροι. Και κυρίως να αντιληφθούν οι νέοι έλληνες επιστήμονες ότι έχουν προοπτικές στην ίδια την Ελλάδα, μέσω της συνεργασίας με τους καλύτερους γερμανούς επιστήμονες.»

«Εξαιρετικό το επίπεδο των προγραμμάτων»



Ο γερμανός υφυπουργός Παιδείας και Έρευνας, Τόμας Ράχελ

Το κοινό ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται με σχεδόν 12 εκατομ. ευρώ. Τα 6 εκατ. ευρώ προέρχονται από το γερμανικό υπουργείο Παιδείας και Έρευνας, ενώ το υπόλοιπο ποσό προσφέρεται από την Ελλάδα, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά ταμεία μέσω του ΕΣΠΑ. Το ελληνογερμανικό ερευνητικό πρόγραμμα θα διαρκέσει δύο χρόνια – από τις αρχές του 2014 ως το τέλος του 2015. Για το διαγωνισμό που διεξήχθη πέρυσι ο Τόμας Ράχελ επισημαίνει: «Υποβλήθηκαν πάνω από 400 αιτήσεις συμμετοχής, οι οποίες είχαν όλες ανεξαιρέτως ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο. Τελικά καταφέραμε να χρηματοδοτήσουμε μόνον 23 προγράμματα. Χαιρόμαστε πάρα πολύ που το επίπεδο τους είναι εξαιρετικό.»

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό ήταν η υποβολή της αίτησης από έναν ελληνικό και ένα γερμανικό φορέα από κοινού - είτε πανεπιστήμια, είτε ερευνητικά κέντρα, είτε επιχειρήσεις. Τα ερευνητικά προγράμματα που επιλέχτηκαν αφορούν, μεταξύ άλλων, την έρευνα στην υγεία και ειδικότερα στον τομέα του καρκίνου του μαστού, στον ενεργειακό τομέα, πχ. την ιδιότητα της επιφάνειας των φωτοβολταϊκών στοιχείων, στον τομέα της βιοοικονομίας, δηλαδή των ανανεώσιμων πρώτων υλών που έχουν ως βάση τα φυτά και τα δένδρα, αλλά και στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών και των επικοινωνιών, όπου κατά τον κ. Ράχελ η Ελλάδα διαθέτει ένα «εξαιρετικά εκπαιδευμένο νέο σε ηλικία δυναμικό».

Έρευνα για τις επιπτώσεις της κρίσης



To γερμανικό υπουργείο Παιδείας και Έρευνας στο Βερολίνο

Τα χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα θα αφορούν όμως και άλλες πτυχές. Ο Τόμας Ράχελ εξηγεί: «Οι νέες τεχνολογίες είναι σημαντικές για να αντιμετωπίσεις τις μεγάλες προκλήσεις. Όμως και οι συνοχή των κοινωνιών μας έχει ιδιαίτερη σημασία. Για αυτό το λόγο θέλουμε με τη βοήθεια των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών να αναλύσουμε τις επιπτώσεις της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Θέλουμε να δούμε με ποιους τρόπους έχει αντιμετωπιστεί ως τώρα και ποιες θα μπορούσαν να είναι οι στρατηγικές για μια επιτυχή έξοδο από την κρίση.»

Ένα από αυτά τα προγράμματα εξετάζει, για παράδειγμα, το φαινόμενο της φτώχειας που απειλεί τα μεσαία στρώματα και τους τρόπους αντιμετώπισης των τάσεων κοινωνικής περιθωριοποίησης και διχασμού της κοινωνίας.Ένα άλλο πρόγραμμα πραγματεύεται την ικανότητα των πολιτικών συστημάτων να προβούν σε μεταρρυθμίσεις σε καιρούς κρίσεις. «Πολύ συγκεκριμένα, θα ερευνηθούν οι τρόποι διαχείρισης αυτού του προβλήματος, παίρνοντας ως παράδειγμα 10 δήμους στη Γερμανία και 10 δήμους στην Ελλάδα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα δημοσιονομικά τους. Ένας άλλος στόχος του προγράμματος είναι να αναδείξει βιώσιμα μεταρρυθμιστικά μέτρα που θα επέτρεπαν στους δήμους να ξεπεράσουν την επικρατούσα κρίση», αναφέρει ο κ. Ράχελ.

Τα προγράμματα που αφορούν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην κοινωνία και τους δήμους αλλά και ένα ακόμη ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο εστιάζει στο ρόλο που διαδραμάτισαν τα ΜΜΕ στη Γερμανία και στην Ελλάδα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, θα παρουσιαστούν αυτή την εβδομάδα σε σχετικό συνέδριο στο Βερολίνο.



πηγη DW
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο