Φορολογια και μισθοι ως ιατρος ή νοσηλευτης





Μετα απο το αρθρο συμβολαιο εργασιας που αναλυω πως ειναι η δομη των συμβολαιων θα ηταν ενδιαφερον να δουμε την φορολογια στη γερμανια.

Η φορολογια θα μας βοηθησει να δουμε τι μας μενει καθαρα στη τσεπη.
Ενδιαφερον θα ειναι να συνδυασετε και το αρθρο για κοστη διαμονης που θα εχετε ετσι συνολικα το κοστος διαβιωσης και εισοδηματων.







Να δουμε λιγο τους μισθους


Tα ποσα των μισθών στη Γερμανία εξαρτιούνται από παράγοντες όπως από την κατάρτιση και την εμπειρία του υποψηφίου, το νοσοκομειο, την περιοχή.

Στην κατηγορια των  γιατρών τα περισσότερα νοσοκομεία  έχουν συνάψει συλλογικές συμβάσεις εργασίας. 

Ενας νεος γιατρός κερδίζει στον πρώτο χρόνο περίπου 3500 Ευρώ μικτά ενώ μπορει να συνεχισει με αυξηση εως 4500 Ευρώ. 
Σε ιδιωτικά ιατρεία και σε ιατρικά κεντρα περίθαλψης οι μισθοί διαπραγματεύονται. Ενας νεος γιατρος ισως να κερδιζει περισσοτερα εκτος αστικου κεντρου διοτι υπαρχουν περισσοτερα κινητρα.

Αυτο που πρέπει να καταβάλλει στη φορολογική υπηρεσία, ανεβαίνει με υψηλότερο μισθό. Αυτός φτάνει από 16% μέχρι σχεδόν 45%. 
Για μετανάστες γιατρους μπορουν να εκπιπτουν απο τη φορολογια αυτά ειναι έξοδα μετακόμισης, τα έξοδα των πρώτων ενοικίων στη Γερμανία και έξοδα για μαθήματα Γερμανικών.Ενα ποσό, το οποίο ισχύει ως βασική ασφάλεια και το οποίο δεν υπόκειται σε φορολογία αυτό το ποσό ανέρχεται σε περίπου 8000 Ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει εντελώς γενικά ότι τα πρώτα 8000 Ευρώ ενός μισθού δεν φορολογούνται. 

"Το αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα καθορίζεται στα 8.004 €, αν δεν είστε παντρεμένοι. Για τα παντρεμένα ζευγάρια το αφορολόγητο στη Γερμανία ανέρχεται στα 16.008 €.

Πέρα από αυτά τα ποσά στο ετήσιο εισόδημα, οι συντελεστές φόρου κυμαίνονται από 14% ως 45%. Η φορολόγηση στη Γερμανία υπακούει σε ένα κανόνα. Αυτός είναι "Όσο υψηλότερο είναι το εισόδημα, τόσο υψηλότερη είναι και η φορολογία".

Το ανώτατο ποσοστό φόρου του 45% επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 250.730 € για άγαμους, ενώ 501.460 € για έγγαμους."..απο το μπλογκ idemocracygreece.

Να αναφερω επισης τα εξης
υπαρχουν οι εξης στοϊερ κλασσε στη γερμανια
κλασσε άϊνς αφορα αγαμος ή χωρισμενος χωρις παιδι
κλασσε τσβάι αφορα αγαμος ή χωρισμενος, ή χηρος με παιδι
κλασσε ντράι αφορα παντρεμενους εργαζομενους με παιδι
κλασσε φίαρ αφορα παντρεμενους και οι δυο εργαζομενοι με παιδι με φακτορ
κλασσε φούνφ αφορα παντρεμενους εργαζομενους με παιδι
κλασσε ζεκς αφορα παντρεμενους με περισσοτερες απο μια θεση εργασιας


Παραδειγματα μισθων

1)παντρεμενοι με παιδι εργαζομενοι και οι δυο ο ανδρας κερδιζει 20.000 και ο αλλος 60.000 το χρονο
διαλεγουν παντα την στοιερ κλασσε ΙΙΙ και V και αυτο γιατι αυτος που κερδιζει τα περισσοτερα φορολογειται λιγοτερα και αυτος με τα λιγοτερα περισσοτερα.Αυτο γινεται για να κερδιζει αυτος που παιρνει τα περισσοτερα.
δηλαδη απο τα 60.000 κρατουνται τα 3.804
           απο τα 20.000 κρατουνται τα 4.114

2)για ανυπανδρο χωρις παιδι στοιερ κλασσε αινς
αν κερδιζει 60.000 δινει τα 13.955
δηλαδη μισθος 5000-1166φορος σου μενουν 3834


στον συνδεσμο απο το brutto netto δειτε μια μηχανη υπολογισμου τι σου μενει καθαρα ΕΔΩ 
Αν πατηστε το berechnen κατω οπως εχει βγαινει αναλυτικα τι δινεις τι σου μενει.Για στοιερ κλασσε αινς 2500 μικτα/brutto σου μενουν 1668 καθαρα-netto.Αν θελετε αλλαζετε τα ποσα και το κρατιδιο και βλεπετε.Αναλυτικα σας λεει τι δινετε για ασφαλειες ενσημα κλπ.

Ελπιζω να βοηθησα λιγακι....