Στη Γερμανία μεταναστεύουν όλο και περισσότεροι έλληνες γιατροί





ΓΙΑΤΡΟΙ Αυξήθηκαν 14% σε έναν χρόνο όσοι μεταναστεύουν στη Γερμανία


Στη Γερμανία μεταναστεύουν όλο και περισσότεροι έλληνες γιατροί, ειδικευόμενοι και ειδικοί. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2013 παρατηρείται αύξηση 14% στον αριθμό των επιστημόνων -κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα- που έφυγαν για δουλειά στο ομόσπονδο κρατίδιο Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. 
Ειδικότερα έφτασαν τους 1.100 έναντι 965 το 2012.

Η οικονομική κρίση και η τεράστια αναμονή για ειδικότητα στη χώρα μας είναι δύο από τις βασικές αιτίες που ωθούν τους γιατρούς να μεταναστεύσουν. Την ίδια στιγμή οι Γερμανοί συνεχίζουν την προσέλκυση επιστημόνων από τη χώρα μας, οι οποίοι είναι ψηλά στις προτιμήσεις τους μαζί με τους Αυστριακούς. Οι κενές θέσεις στο ομόσπονδο κρατίδιο Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας φτάνουν τις 1.000, ενώ συνολικά στη Γερμανία είναι 6.000. Όσον αφορά τις ειδικότητες που έχουν ζήτηση, είναι παθολογία-γενική ιατρική, χειρουργική, αναισθησιολογία και γυναικολογία-μαιευτική.


Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνάντησης των Ιατρικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας-Λίπε, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη με την υποστήριξη του υπουργείου Υγείας του ομόσπονδου κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Παράλληλα χθες και σήμερα λειτουργεί έκθεση των νοσοκομείων του ομόσπονδου κρατιδίου και γίνεται ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις ειδίκευσης και απασχόλησης σε αυτά.

“Η συνεργασία μας είναι σε γόνιμη πορεία. Το ζητούμενο είναι να μεταφέρουμε την εμπειρία και τις γνώσεις μας στους έλληνες φίλους μας. Φέτος υπάρχει πάλι εκτός από το συμπόσιο και φόρουμ εύρεσης εργασίας. Στην αντίστοιχη περσινή εκδήλωση δήλωσαν ενδιαφέρον να εργαστούν σε γερμανικά νοσοκομεία του ομόσπονδου κρατιδίου μας 300-400 γιατροί, ενώ φέτος αυξήθηκε ο αριθμός των ελλήνων γιατρών που ήρθαν για εργασία σε εμάς”, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Rainer Godny και συμπλήρωσε ότι από το 2012 πάνω από 1.000 γιατροί από διάφορες χώρες μετανάστευσαν στη Γερμανία, εκ των οποίων οι 200 προέρχονταν από την Ελλάδα.

“Για εμάς οι βασικές προϋποθέσεις είναι η μετανάστευση των γιατρών να μη θέτει σε κίνδυνο την ιατρική περίθαλψη στις χώρες από τις οποίες προέρχονται και οι ενέργειες που κάνουμε είναι σε συνεργασία με κρατικούς φορείς, τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας. Επίσης υποστηρίζουμε την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας και για πρώτη φορά φέτος συνεργαζόμαστε με το Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης για εξάμηνο κύκλο μαθημάτων. Τέλος παρέχουμε στους νέους γιατρούς συμβουλές και στήριξη για την άριστη κοινωνική ένταξή τους στη χώρα μας”, επισήμανε ο κ. Godny.

“ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ”

Την πεποίθησή του ότι και οι δύο πλευρές μπορούν να κερδίσουν από το εγχείρημα της συνεργασίας εξέφρασε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Βεστφαλίας dr. Theodor Windhorst.
“Χρειαζόμαστε ειδικευμένο προσωπικό και στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί νέοι γιατροί με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε. Επίσης υπάρχουν πολλοί έξυπνοι άνθρωποι, που φροντίζουν να μάθουν τη γερμανική γλώσσα. Στόχος είναι να έχουμε ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Δίνουμε τη δυνατότητα σε νέους Έλληνες, που περιμένουν να κάνουν ειδικότητα, να φτάσουν γρήγορα και υπό καλές συνθήκες στο στόχο τους. Το γερμανικό σύστημα υγείας είναι το ιδανικό, για να το κάνουν. Εξάλλου από το 2012 μέχρι σήμερα έχουμε αύξηση στους έλληνες γιατρούς που έρχονται στη Γερμανία. Είμαστε ευγνώμονες”, είπε ο κ. Windhorst.




Επιπλέον ανέφερε ότι υπάρχει πολύ φιλική συνεργασία μεταξύ των Ιατρικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και Βεστφαλίας και συμπλήρωσε ότι “προσπαθούμε να συζητήσουμε προβλήματα που υπάρχουν σε δύο εντελώς διαφορετικά συστήματα υγείας. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τον ΙΣΘ, ώστε οι γιατροί να είναι πιο δραστήριοι και, ανεξάρτητα από το τι λέει η τρόικα, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, για να επιλυθούν τα όποια προβλήματα. Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με την εμπειρία και τη γνώση, ώστε να έχουμε και ικανοποιημένους ασθενείς και ικανοποιημένους γιατρούς. Το καθήκον των γιατρών είναι να περιθάλπουν τους ασθενείς και όχι τα πολιτικά συστήματα”.
Ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη dr. Ingo Von Voss εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη απήχηση σε σύγκριση με την περσινή συνάντηση και πρόσθεσε ότι όσοι έλληνες γιατροί έρθουν στη Γερμανία θα υποστηριχθούν για την εκμάθηση της γλώσσας και την κοινωνική ένταξη.




ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ 385 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Στο ομοσπονδιακό κρατίδιο Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας υπάρχουν 385 νοσοκομεία, εκ των οποίων τα 137 δυναμικότητας 250 κλινών, τα 62 500 κλινών και τα 186 250-500 κλινών.
“Κι εδώ όμως γίνεται συζήτηση, για να κλείσουν ή να συγχωνευτούν νοσοκομεία, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα. Ίσως σε ένα-δύο χρόνια να είναι λιγότερα”, εξήγησε ο διευθυντής της Ορθοπεδικής κλινικής στο νοσοκομείο St. Elisabeth Gruppe Γεώργιος Γκοδόλιας, ο οποίος σπούδασε Ιατρική στο ΑΠΘ και εδώ και 36 χρόνια ζει και εργάζεται στη Γερμανία.
Παράλληλα ανέφερε ότι το 12% των νοσοκομείων ανήκει σε ιδιωτικούς φορείς, το 21% σε δημόσιους και το 67% έχει ιδιότητα δημόσιου νοσοκομείου, δίνει ειδικότητα, αλλά ο φορέας στον οποίο ανήκει είναι ιδιωτικός (όπως το “Παπαγεωργίου” της Θεσσαλονίκης).



Σε αυτά τα νοσηλευτικά ιδρύματα υπηρετούν 24.561 ειδικευόμενοι, 7.159 επιμελητές και 3.080 διευθυντές. Τα κενά σε γιατρούς ανέρχονται σε 1.000, ενώ συνολικά στη Γερμανία είναι 6.000 και εκτιμάται ότι το 2030 θα φτάσουν τις 100.000.

“Βασική προϋπόθεση, για να απασχοληθεί ένας γιατρός στη Γερμανία, εκτός από το πτυχίο της Ιατρικής είναι η γνώση της γερμανικής γλώσσας σε επίπεδο Β2, που αποκτάται έπειτα από 700-800 ώρες διδασκαλίας, και η επιτυχία σε εξετάσεις ιατρικής ορολογίας στα γερμανικά”, είπε ο κ. Γκοδόλιας.
Όσον αφορά το βασικό μισθό, οι μικτές αποδοχές (χωρίς επιδόματα και εφημερίες) ενός ειδικευόμενου είναι 4.023,08 ευρώ το πρώτο έτος, 4.251,13 το δεύτερο, 4.413,99 το τρίτο, 4.696,31 το τέταρτο, 5.032,94 το πέμπτο και 5.171,38 ευρώ για τον ειδικό.



ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Τον τρόπο λειτουργίας του παλαιότερου σε παγκόσμιο επίπεδο ταμείου ασφάλισης σιδηροδρομικών και ναυτών περιέγραψε ο πρόεδρος του Knappschaft-Bahn-See, dr. Georg Greve. Όπως είπε, ο κύκλος εργασιών του είναι 44 δισ. ευρώ. Έχει 23.000 εργαζόμενους και είναι συλλογικό όργανο, δηλαδή παρέχει και σύνταξη και περίθαλψη. Έχει 2 εκατομμύρια ασφαλισμένους στον τομέα υγείας και 3 εκατομμύρια στον τομέα συνταξιοδότησης.
“Συνεργαζόμαστε με 7 εκατομμύρια εργαζόμενους και 2 εκατομμύρια εργοδότες. Το ταμείο μας διαχειρίζεται 7.000 κλίνες σε όλη την επικράτεια σε νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασφαλισμένων μας είναι τα 58 έτη”, είπε ο κ. Greve και πρόσθεσε: “Έχουμε συμβάσεις με 1.500 γιατρούς σε ιδιωτικά ιατρεία και εκπαιδεύει 1.500 νέους σε θέματα ασφάλισης και υγείας. Το 2014 θα έχει δαπάνες 180 δισ. ευρώ, ενώ τα επόμενα χρόνια πάνω από 200 δισ. ευρώ μόνο για υποχρεωτική ασφάλιση υγείας”.


ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΕΣΜΟΙ
Ευκαιρία για ισχυροποίηση των δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, αλλά και για να ενημερωθούν οι έλληνες γιατροί για το τι συμβαίνει στη Γερμανία και πώς λειτουργεί το σύστημα υγείας εκεί χαρακτήρισε τη χθεσινή συνάντηση ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δημήτρης Τσάμης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ιατρικής σχολής ΑΠΘ Αλέξανδρος Γαρύφαλλος είπε ότι θα ήταν καλύτερο, αν οι έλληνες γιατροί έφευγαν για εργασία στο εξωτερικό με δική τους επιλογή και όχι υπό συνθήκες οικονομικού εξαναγκασμού. Επίσης τόνισε ότι η δομή του συστήματος υγείας στη Γερμανία είναι πιο αποτελεσματική από την ελληνική.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου του ΑΠΘ, καθηγητής Βασίλειος Ταρλατζής, τόνισε ότι μετά έναν χρόνο η αποτίμηση από τη συνεργασία των Ιατρικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και Βεστφαλίας-Ρηνανίας είναι θετική, καθώς υπάρχει προσέλκυση ειδικευόμενων γιατρών και ανάπτυξη επιστημονικών σχέσεων μεταξύ Ιατρικών σχολών και Ιατρικών Συλλόγων.
“Λυπάμαι, γιατί το πιο αξιόλογο δυναμικό της χώρας μας, οι απόφοιτοι των Ιατρικών σχολών, φεύγουν για ειδικότητα στο εξωτερικό και κυρίως στην περίπτωσή μας στη Γερμανία. Ταυτόχρονα όμως χαίρομαι, γιατί πηγαίνουν σε μία χώρα που έχει προηγμένο σύστημα και οργανωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης ειδικευόμενων. Πιστεύω ότι με την πάροδο της κρίσης θα μπορούν να επιστρέψουν και να φέρουν στην Ελλάδα νέες ιδέες και αντιλήψεις στο ελληνικό σύστημα υγείας. Θα είναι οι πυρήνες για την αναγέννηση του ελληνικού συστήματος υγείας και η γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας”, επισήμανε ο κ. Ταρλατζής.


ΒΡΗΚΑΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τη δική του εμπειρία μοιράστηκε ο Γιάννης Γενάργυρος, ο οποίος από το Φεβρουάριο του 2013 ζει και εργάζεται στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, κάνοντας την ειδικότητά του στην παιδοψυχιατρική.
“Δεν γνώριζα τη γλώσσα. Άρχισα να κάνω μαθήματα εκεί και παράλληλα παρακολουθούσα και τη δομή της κλινικής στο νοσοκομείο που είχα επιλέξει. Είναι κάτι πολύ κουραστικό αλλά ταυτόχρονα αποδοτικό. Υπάρχει υποστήριξη και υπομονή από όλους. Αναγνωρίζουν τις προσπάθειές μας. Στη διάρκεια των έξι μηνών εκμάθησης της γλώσσας παίρνουμε το μισό μισθό ενός ειδικευόμενου, δηλαδή 1.900 ευρώ, ενώ μας παρέχεται στέγη και ιατρική ασφάλιση”, είπε ο Γιάννης και συμπλήρωσε: “Το ωράριο εργασίας είναι από τις 8 το πρωί έως τις 4.30 μετά το μεσημέρι, ενώ δεν υπάρχει πολύς ελεύθερος χρόνος. Η προσαρμογή είναι δύσκολη αλλά το πρόσημο θετικό”.
Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ζει και εργάζεται και η Στεφανία Φωτέλη, η οποία επίσης παρακολούθησε εξάμηνο πρόγραμμα γλώσσας και στόχος της είναι να πάρει ειδικότητα στην Ψυχιατρική.
“Η ειδικότητα είναι πέντε χρόνια: τέσσερα Ψυχιατρική και ένα έτος Νευρολογία. Ο βασικός μισθός του ειδικευόμενου είναι περίπου 2.300 ευρώ καθαρά, ενώ για ενοίκιο πληρώνω 500 ευρώ το μήνα. Η ζωή δεν είναι όπως στην Ελλάδα και φυσικά μου λείπουν η οικογένεια και οι φίλοι μου, αλλά δεν μετανιώνω για την επιλογή μου”, είπε η Στεφανία.






Της Νικολέττας Μπούκα
http://www.makthes.gr