Αυξάνεται η μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο




Αυξάνεται η μετανάστευση στο Η.Β. λόγω της κρίσης

Ήταν μια εβδομάδα (η προηγούμενη) με πολλές ειδήσεις για τη μετανάστευση. Δημοσιεύθηκαν στο τέλος της εβδομάδας από τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, τα στοιχεία που εμφανίζουν ότι η καθαρή μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί ελαφρώς απ΄χρόνο σε χρόνο.

Το επίκεντρο είναι, όπως είναι κατανοητό, στα πρόσφατα στοιχεία για τη μετανάστευση διότι είναι πολιτική του Cameron να παίρνει τα στοιχεία σε δεκάδες αντί για εκατοντάδες χιλιάδες μέχρι τις επόμενες εκλογές (μπορεί κανείς να παρουσιάσει τα στοιχεία με διαφορετικούς τρόπους, αλλά το καθαρό ποσό είναι αυτό στο οποίο στοχεύει η κυβέρνηση).

Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον να κοιτάξουμε τις μακροπρόθεσμες τάσεις και πώς αλλάζει η κατανομή της καθαρής μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο (δείτε το γράφημα παρακάτω, το οποίο δεν περιλαμβάνει τους Βρετανούς πολίτες):





Από το 2010 έχει καταγραφεί μια αξιοσημείωτη πτώση στην καθαρή μετανάστευση από τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ). Ως αναλογία της μη βρετανικής μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει υποχωρήσει από το 73% τον Ιούνιο του 2010 στο 57% τον Ιούνιο του 2013. Μόνο στον τελευταίο χρόνο, έχει υποχωρήσει από τους 172.000 σε 140.000.


Στο μεταξύ, φέτος, η καθαρή μετανάστευση από την ΕΕ έχει αυξηθεί κατά 72.000 στους 106.000. αλλά όπως εμφανίζει και το γράφημα παραπάνω, η πρόσφατη αύξηση στην καθαρή μετανάστευση από την ΕΕ, έχει προέλθει από τις παλαιότερες, πιο «εδραιωμένες» (και παραδοσιακά πιο εύπορες) χώρες-μέλη της ΕΕ (των 15), και όχι από τα νέα κράτη-μέλη από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη που εντάχθηκαν το 2004 (οι 8).


Μπορεί κανείς να κάνει εικασίες για την αιτία αυτού του γεγονότος, αλλά φαίνεται ότι η κρίση στις χώρες στην περιφέρεια της ευρωζώνης έχουν καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, έναν δημοφιλή προορισμό για μετανάστες από χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα.







Πηγή:www.capital.gr