Νέοι Έλληνες μετανάστες




Νέοι Έλληνες μετανάστες: Το γιατί, το πού και το πώς (Μέρος 1ο)

Ρεπορτάζ: Άγγελος Ανδρέου

Αν για τη δεκαετία του 1950 και του 1960 η μετανάστευση των Ελλήνων αφορούσε κυρίως ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό που αναζητούσε μια καλύτερη τύχη στην Κεντρική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τώρα, εν έτει 2013 αφορά νέους πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ που μετακινούνται κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. 




Το nooz.gr ρώτησε, έψαξε και βρήκε τα αίτια της «μεγάλης φυγής» των νέων Ελλήνων, τις συνθήκες διαβίωσης τους στις χώρες υποδοχής και τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει κάποιος για να μπορέσει να ζήσει τη ζωή που ονειρεύεται.

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί

Ο προορισμός του σύγχρονου Έλληνα μετανάστη είναι το πρώτο ζήτημα που τίθεται υπό συζήτηση.

Και αυτό γιατί η τάση που επικρατεί ως προς τις χώρες υποδοχής αλλάζει χρόνο με το χρόνο.

Όπως αναφέρει στο nooz.gr η κ. Κατερίνα Φλάκα, συντονίστρια του Δικτύου Eures, του Ευρωπαϊκού Γραφείου Κινητικότητας, οι χώρες που επιλέγουν οι Έλληνες οι οποίοι σκέφτονται να μεταναστεύσουν είναι αυτές όπου μπορούν να νιώθουν οικονομική και κοινωνική ασφάλεια.

Αυτό σημαίνει πως οι μετακινήσεις συμβαδίζουν ανάλογα με τους εκάστοτε οικονομικούς δείκτες της κάθε χώρας.


Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, οι σκανδιναβικές χώρες φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος στην ελληνική μετανάστευση, χωρίς να λείπουν οι «παραδοσιακές αξίες», όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία.

«Είναι και φυσιολογικό εξάλλου, είναι χώρες που ζητούν εργατικό δυναμικό και έχουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», σχολιάζει οΣωτήρης, ιδρυτής του forum stayorgo.gr, το οποίο αφορά αποκλειστικά συζητήσεις των μελών για μετανάστευση στο εξωτερικό.

«Το forum ξεκίνησε πριν από περίπου 2 χρόνια», εξηγεί στο nooz.gr ο Σωτήρης.

«Βλέποντας από τότε τη μεταναστευτική τάση να αυξάνεται ραγδαία και εκτιμώντας ότι η κατάσταση δεν θα καλυτερεύσει σύντομα, θέλησα να φτιάξω ένα μέρος όπου θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για όλα:

Για το αν έχει νόημα να μείνουμε στην Ελλάδα και να βοηθήσουμε τον τόπο μας και το πώς θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε, καθώς και για το αν έχει νόημα να μεταναστεύσουμε και, στην περίπτωση που πάρουμε αυτή την απόφαση, να είμαστε ενημερωμένοι για το πώς, το πού και το πότε».



Ελληνικό σουβλατζίδικο στην καρδιά της Στοκχόλμης (Φωτό: Βαγγέλης Βιτζηλαίος)

Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που μένουν

Στοιχεία για το πόσοι Έλληνες ακριβώς έχουν φύγει προς τη Βόρεια Ευρώπη δεν υπάρχουν.

«Μπορώ να σας πω όμως ότι από το 2010 και έπειτα, ο αριθμός των ανθρώπων που απευθύνεται στο Eures για αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό έχει αυξηθεί ραγδαία», επισημαίνει η κ.Φλάκα.

«Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει ποιος πάει και πού πάει και δεν είναι όλοι που φεύγουν τελικά, παρά το γεγονός ότι το σκέφτονται», συμπληρώνει.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για εργασία στο εξωτερικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτόματα και μετανάστευση - υπάρχουν άνθρωποι που φεύγουν π.χ. για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημααφήνοντας στην Ελλάδα τις οικογένειές τους, εργάζονται με σύμβαση, μαζεύουν κάποια χρήματα και γυρίζουν πίσω», επιβεβαιώνει ο Σωτήρης από το stayorgo.gr.


Αυτό κάνει και ο Νίκος Μιχάλακας, 22 ετών, ο οποίος εργάζεται με 6μηνιαίες συμβάσεις το χρόνο σε καράβι ναυτιλιακής εταιρείας του εξωτερικού τα τελευταία δύο χρόνια.

«Εργάζομαι ως Γ' Μηχανικός με συμβάσεις 6 μηνών, συνήθως όμως κάθομαι για 1 με 2 μήνες περισσότερο. Μετά γυρίζω στην Ελλάδα, μέχρι να ξαναφύγω», σχολιάζει στοnooz.

«Ταξιδεύουμε κυρίως σε χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και σε Ινδία καιΣιγκαπούρη. Συνήθως δεν καθόμαστε σε κάθε χώρα, αλλά τυχαίνει μερικές φορές να μένουμε έως και 5 - 6 ημέρες μέχρι την επόμενη αναχώρηση», λέει.

Ο κλάδος των μηχανικών, για την ιστορία, είναι ένας κλάδος που -μαζί με τους γιατρούς- καταγράφει τη μεγαλύτερη εκροή στο εξωτερικό, όπως επιβεβαιώνει και η συντονίστρια του ελληνικού Eures.

Ο Νίκος είναι ένας από τους πέντε νέους που μίλησαν στο nooz.gr για όλα όσα βιώνει ένας σύγχρονος μετανάστης μετά τη μεγάλη απόφαση να φύγει από την Ελλάδα και να αναζητήσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής στο εξωτερικό.

Η Ιωάννα, η Κατερίνα, ο Γιώργος και η Ισμήνη, όλοι τους από 25 έως 40 ετών, έχουν εγκατασταθεί σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Μας μίλησαν για τους λόγους για τους οποίους έφυγαν, τις δυσκολίες που συνάντησαν, πώςαντιμετωπίζονται από τους πολίτες των χωρών υποδοχής και το κυριότερο, πώς είναι η ζωή τους τώρα που έχουν απομακρυνθεί από την κρίση της Ελλάδας.

Επίσης, σκέφτονται το ενδεχόμενο της επιστροφής στα πάτρια εδάφη;


πηγη απο  http://www.nooz.gr