Χωρίς λίστα αναμονής για ειδικότητα;


 
Η λίστα αναμονής για ειδικότητα,και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει ωθήσει πολλούς ιατρούς μας στην αναζήτηση της εργασιακής τους προοπτικής εκτός των ελληνικών μας συνόρων. Πολλοί καν πριν το πτυχίο η λύση του εξωτερικού φαντάζει ως η όαση του ειδικευόμενου.
Για την Γερμανία ειδικότερα:
Η ειδίκευση στη Γερμανία πραγματοποιείται σε νοσοκομεία, τα οποία λειτουργούν ανεξάρτητα από το γερμανικό κράτος. Λίστες αναμονής στη Γερμανία δεν υπάρχουν.
 Ο διευθυντής ενός νοσοκομείου επιλέγει ανάλογα  με τις απαιτησεις,τους υπαλλήλους του.
Η ειδικότητα γίνεται σε νοσοκομεία ή κλινικές όπου ο ειδικευόμενος ιατρός παίρνει θέση ειδίκευσης ως "Assistenzarzt" («βοηθός ιατρός» ) ή  "Arzt in Weiterbildung". Βέβαια και σε ορισμένα ιδιωτικά ιατρεία "Praxis" έχει δικαίωμα ειδίκευσης για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Η εισαγωγή στην ειδικότητα λοιπόν γίνεται βάσει προσωπικής συνέντευξης.
Διάρκεια ολοκλήρωσης της ιατρικής ειδικότητας διαρκεί από 4 έως 8 έτη.Στο παρακάτω πινακάκι βλέπετε τα χρόνια εκπαίδευσης:


 

'Ολα αυτά είναι λίγο ως πολύ γνωστά.Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα:
Το παράδοξο ιατρικης ανεργίας και ζήτησης ιατρών στη γερμανία αποτελεί ενα θεμα που πολλοί ίσως αναρωτιουνται.Η ιατρικη έλλειψη δεν εχει σχεση με τα ποσοστα ανεργιας.
Οι γερμανοι πολλες φορες δηλώνουν άνεργοι διοτι δεν εργάζονται ή επειδη αλλαζουν επαγγελμα.Ωστοσο οι θεσεις μενουν ακάλυπτες ή κενες για μεγαλο χρονικό διαστημα.Ετσι ποσοστιαια υπαρχει κενο καλυψης θεσεων ενω η ανεργια δεν βασιζεται στο γεγονος οτι δεν υπαρχουν θεσεις αλλα οτι οι γερμανοι ιατροι δεν τις αποδέχονται.
Στο παρακάτω πινακάκι βλέπουμε την ιατρική ανεργία στη γερμανία σε σχέση με τους εργαζόμενους γιατρούς:


Στη Γερμανια στα ετη 2007,2008,2010

και να δουμε και τα ποσοστα στην Ελλάδα σε συγκριση με τη Γερμανια:

 
 
Οι πίνακες ειναι προσωπικη δημιουργία με στοιχεια που υπαρχουν στο διαδικτυο