Το εμβολιο της γριπης αρκει ως προστασια;




Αποτελεσματικό το εμβόλιο κατά της γρίπης;

Στη Γερμανία ήδη καταγράφονται τα πρώτα κρούσματα γρίπης. Ακόμη υπάρχει χρόνος για να εμβολιαστούν εγκαίρως οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Όμως τα εμβόλια εμφανίζουν διαφορές.





Με την έναρξη του φθινοπώρου σημειώθηκαν ήδη τα πρώτα κρούσματα γρίπης στη Γερμανία. Το αρμόδιο ινστιτούτο Πάουλ-Έρλιχ διέθεσε σχεδόν 21 εκατομμύρια εμβόλια. Αρκετοί ειδικοί πάντως διατηρούν τις επιφυλάξεις τους όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Το εμβόλιο κατά της γρίπης περιέχει αντιγόνα τριών τύπων της γρίπης. Κάποιοι γιατροί θεωρούν ότι αυτό δεν αρκεί και προτείνουν εμβόλιο με αντιγόνα τεσσάρων τύπων γρίπης. Το εν λόγω εμβόλιο δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά στη Γερμανία και αυτή την περίοδο δεν είναι καν διαθέσιμο.

Η πρόταση για τη σύνθεση των εμβολίων ανακοινώνεται κάθε χρόνο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) αρκετά πριν την έναρξη της κρίσιμης σεζόν. Έτσι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ο ιός να μεταλλαχτεί στο μεταξύ, με αποτέλεσμα ο ανθρώπινος οργανισμός να δυσκολεύεται να τον αντιμετωπίσει.

Η Καρολίνε Ίσνερ, γιατρός στην λοιμωξιολογική και πνευμονολογική κλινική στο Βερολίνο πιστεύει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. «Οι εκτιμήσεις του ΠΟΥ συνήθως επιβεβαιώνονται. Το να μην ταιριάζει απόλυτα, όπως συνέβη πέρσι, αποτελεί εξαίρεση. Δεν χρειάζεται να αμφιβάλουμε αμέσως για το εμβόλιο, σε καμία περίπτωση».

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν




Μόλις το 50% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης

Από την άλλη πλευρά ο ειδικός προληπτικού εμβολιασμού στο Ινστιτούτο Ρόμπερτ-Κοχ στο Βερολίνο, Κορνέλιους Ρέμσμιντ, τονίζει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Την περασμένη χρονιά οι Γερμανοί επισκέφθηκαν 6,2 εκατομμύρια φορές τον γιατρό τους με συμπτώματα γρίπης. 30.000 απο αυτούς εισήχθησαν στο νοσοκομείο. Παρ' όλα αυτά οι άνθρωποι εμφανίζονται διστακτικοί. Μόλις το 50% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 εμβολιάζεται ενώ στους νεότερους μόλις ένας στους τέσσερεις. Δυσπιστία όσον αφορά τα εμβόλια και η άποψη ότι η γρίπη δεν είναι επικίνδυνη ασθένεια είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι περισσότεροι δεν εμβολιάζονται σύμφωνα με το εν λόγω ινστιτούτο. «Οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 60, χρόνια ασθενείς, έγκυες και ιατρικό προσωπικό θα έπρεπε να εμβολιάζονται» συνιστά ο κ. Ρέμσμιντ.

Στα κέντρα υποδοχής προσφύγων, όπου πολλοί άνθρωποι ζουν μαζί σε πολύ μικρό χώρο ο κίνδυνος για να ξεσπάσει η γρίπη είναι πολύ μεγαλύτερος. «Εκεί θα είχε νόημα να προσφέρουμε τον εμβολιασμό σε όλους τους αιτούντες άσυλο» επισημαίνει ο ειδικός.

Η καλύτερη περίοδος για να εμβολιαστεί κανείς είναι οι μήνες του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Μετά από δύο εβδομάδες περίπου η δραστική ουσία προστατεύει τον οργανισμό από τους ιούς.

πηγη απο DW
Αλεξάνδρα Κόσμα (dpa)