Θεατρο με προσφυγες στη Γερμανια





Θέατρο και πρόσφυγες στη Γερμανία

Πολλά θέατρα στη Γερμανία ασχολούνται με το θέμα των προσφύγων, την ανεκτικότητα, την έννοια της πατρίδας. Συχνά στα έργα δεν παίζουν μόνο επαγγελματίες ηθοποιοί αλλά συμμετέχουν και πρόσφυγες.

Ο Ρίτσαρτ Τζιφ από το Καμερούν κατάφερε να φθάσει στη Γερμανία μετά από φυλακίσεις και βασανιστήρια στην πατρίδα του. «Η τέχνη είναι σαν ένας καθρέφτης» λέει ο 36χρονος και συμπληρώνει «εάν δεν έχεις έναν καθρέφτη δεν ξέρεις ποιος είσαι». Αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισε να συμμετάσχει και στο θεατρικό έργο με τον τίτλο «Η καρδιά του σκοταδιού». Ένα έργο σε σκηνοθεσία του Όλεκ Βιτ που στόχος του είναι να φέρει κοντά πρόσφυγες και κοινό.





Το θέατρο είναι ένας τρόπος για τους πρόσφυγες να δείχνουν πως δεν είναι αόρατοι μέσα στην κοινωνία, λέει ο 49χρονος σκηνοθέτης. Και για τους θεατές είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αναπτύξουν έναν διαφορετικά διάλογο με τους πρόσφυγες. «Η τέχνη είναι μέσα στη ζωή και προσπαθεί να αναδείξει αυτό που δεν είναι ορατό με μια πρώτη ματιά» λέει ο Γερμανός σκηνοθέτης. «Δεν είμαστε πολιτικοί αλλά η τέχνη είναι σαν ένα μεγάλο κοινοβούλιο, μέσα στο οποίο μπορούμε να προτείνουμε πολλά και να μάθουμε πολλά» λέει παράλληλα ο Ρίτσαρτ Τζιφ.

Πολλά θέατρα στη Γερμανία παρουσιάζουν έργα τα οποία ασχολούνται με την προσφυγική κρίση, την έννοια του ξένου, την ανεκτικότητα, τον νόστο. Σε πολλά έργα δεν παίζουν μόνο ηθοποιοί αλλά συμμετέχουν και πρόσφυγες. Τι μπορεί όμως να προσφέρει το θέατρο στο θέμα των προσφύγων;

Το θέατρο πρέπει να πάρει θέση αλλά δεν μπορεί να αλλάξει και πολλά




Ο Ρίτσαρτ Τζιφ με τον Όλεκ Βιτ

«Το θέατρο ως ένας θεσμός πολιτισμού καλείται να πάρει θέση» δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Θεάτρων. «Αυτό το κάνει συχνά αλλά δεν μπορεί να αλλάξει και πολλά. Θα ήταν και αλαζονικό. Όλοι πάντως θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους ξένους».

Ο ίδιος θα προτιμούσε πάντως να κάνει ένα έργο όχι για τους πρόσφυγες αλλά με τους πρόσφυγες. «Είναι μια ευκαιρία να μάθει κανείς πολλά».

Για την Σέρμιν Λάνγκχοφ, διευθύντρια του θεάτρου Γκόργκι είναι σαφές ότι θα αλλάξει η κοινωνία μας μέσα από την έλευση των προσφύγων. «Είναι απίστευτα όμορφο πως εμπλουτίζονται όλοι οι θεσμοί όχι μόνο το θέατρο». Και η περίφημη Schaubühne του Βερολίνου συνεργάζεται επίσης στενά με τους πρόσφυγες. Τον ερχόμενο Δεκέμβριο ανεβάζει το έργο με τον τίτλο «Letters Home», σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα των προσφύγων Refugee Club. Ένα έργο μέσα από το οποίο πρόσφυγες παρουσιάζουν τις εμπειρίες τους στη γερμανική πρωτεύουσα με μια πιο καλλιτεχνική ματιά.


πηγη απο DW
Μαρία Ρηγούτσου (DPA)