Οι επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη σε στασιμότητα στην υγεία



ΕΕ: Σε στασιμότητα οι επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη στην υγεία

Οι επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη (R&D) στον χώρο της υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μείνει σταθερές από το 2010 σε σύγκριση με προηγούμενα έτη, όπως αναφέρει μια νέα έκθεση.

Το 2011 συνολικά δαπανήθηκαν 47 δισεκατομμύρια ευρώ στις έρευνες για την υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το 60% του ποσού αυτού να προέρχεται από τη βιοφαρμακευτική βιομηχανία και το 40% από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα παραπάνω διαπιστώνει η σχετική μελέτη που ανατέθηκε από την Jansen Pharmaceutica και διεξήχθη από την Deloitte Health Economics.

Όσον αφορά τις βιοφαρμακευτικές εταιρίες της Ευρώπης, επένδυσαν 29 δις ευρώ σε έρευνες το 2011 ενώ η βιομηχανία παραγωγής ιατρικών συσκευών δαπάνησε 8 δις ευρώ.




Σύμφωνα με την έκθεση η ανάπτυξη στις επενδύσεις αυτές άρχισε να μειώνεται από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008, παρόλο που υπήρχαν ορισμένες ενδείξεις βελτίωσης το 2011.

Οι εταιρίες αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες στην προώθηση καινοτόμων προϊόντων στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς και μειωμένη οικονομική απόδοση ως αποτέλεσμα των μηχανισμών περιορισμένης ανταμοιβής για τις καινοτόμες τεχνολογίες, αναφέρει η έκθεση. Την ίδια στιγμή οι παράγοντες που καθορίζουν το συνολικό ποσό της δαπάνης στην έρευνα και ανάπτυξη έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία.


Σε στασιμότητα οι επενδύσεις για έρευνα
και ανάπτυξη στην υγεία


Η στασιμότητα αυτή είναι ανησυχητική “υπό το φως της αυξανόμενης επιβάρυνσης των νόσων και της γήρανσης του πληθυσμού στην Ευρώπη, καθώς και των εκατομμύριων ανθρώπων των οποίων η υγεία δεν μπορεί να βελτιωθεί δίχως νέες προσεγγίσεις στην υγειονομική περίθαλψη”, όπως ανέφερε η Janssen σε δήλωσή της.

Κέντρο Πολιτικής Υγείας

Στο μεταξύ η έκθεση σηματοδοτεί την έναρξη λειτουργίας του Janssen Health Policy Centre (JHPC), το οποίο θα δημιουργήσει πολλαπλά φόρουμ ανοικτής συζήτησης για ενδιαφερόμενους όπως οι φορείς χάραξης πολιτικής, οι φροντιστές και οι πάροχοι περίθαλψης, οι οικονομολόγοι υγείας και οι σύλλογοι ασθενών.


πηγή pmj.gr