Ενδιαφέρομαι για ειδικότητα στη Γερμανία



Ένα θέμα που έχει ξαναδημοσιευτεί τον μήνα Σεπτέμβριο με πηγή το γερμανικό γραφείο διασύνδεσης.Ξαναδημοσιεύεται γιατί δεν παύει να είναι επίκαιρο όσο ποτέ....
Η βασική προϋπόθεση για να μπορέσει κανείς να πραγματοποιήσει την ειδίκευση στη Γερμανία είναι η απόκτηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος της Ιατρικής. Η άδεια αυτή (Approbation als Arzt) δίνει το δικαίωμα εργασίας σε νοσοκομεία, πανεπιστημιακές κλινικές και ιδιωτικά ιατρεία.
Η ειδίκευση πραγματοποιείται σε νοσοκομεία, τα οποία λειτουργούν ανεξάρτητα από το γερμανικό κράτος. Λίστες αναμονής δεν υπάρχουν. Ο διευθυντής ενός νοσοκομείου επιλέγει με δικά του κριτήρια τους υπαλλήλους του. Η ειδικότητα γίνεται σε νοσοκομεία όπου ο ειδικευόμενος ιατρός παίρνει θέση ειδίκευσης σαν «Assistenzarzt»( «βοηθός ιατρός» ) ή  «Arzt in Weiterbildung». Ακόμη, υπάρχουν ορισμένα ιδιωτικά ιατρεία που ένας ιατρός έχει δικαίωμα ειδίκευσης για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Το επίπεδο γνώσεων της Γερμανικής γλώσσας θα πρέπει να είναι αρκετά καλό.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τους πολίτες της Ε.Ε.;

Ως πολίτες της Ε.Ε. έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους Γερμανούς γιατρούς.Άμεση παροχή της άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος με βασική προϋπόθεση: Γνώση της Γερμανικής.
Προσλήψεις γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου,τα  νοσοκομεία λειτουργούν ανεξάρτητα από το Γερμανικό κράτος.Για θέματα προσωπικού αποφασίζουν η διοίκηση και ο εκάστοτε διευθυντής.Δικαίωμα μετεκπαίδευσης ιατρών έχουν πανεπιστημιακές κλινικές (Universitätsklinik),ακαδημαϊκά εκπαιδευτικά νοσοκομεία (Akademisches Lehrkrankenhaus)   και ιδιωτικά ιατρεία (Privat-Praxis).
πηγη εικονας aerzteblatt.de
Όσοι είναι  κάτοχοι της άδειας άσκησης της Ιατρικής από χώρα της Ε.Ε. πρέπει να εξασφαλίσουν μια θέση ως «βοηθός ιατρός» (η θέση αυτή είναι αμειβόμενη). Μετά θα υποβάλουν στην αρμόδια αρχή του κρατιδίου, στο οποίο θα εργαστούν, αίτηση για αναγνώριση της άδειας στην αρμόδια αρχή του εκάστοτε κρατιδίου. Η Γερμανία όπως και κάθε χώρα της Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίζει τα πτυχία από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. Η αναγνώριση διαρκεί μέχρι 3 μήνες. Μόλις ο ειδικευόμενος πάρει την άδεια άσκησης επαγγέλματος πρέπει άμεσα να γραφτεί στο αρμόδιο ιατρικό επιμελητήριο (αντίστοιχο του Ιατρικού Συλλόγου στην Ελλάδα).
Ενδεικτικά παραδείγματα διάρκειας ειδίκευσης

Ειδικότητα  / Διάρκεια ειδίκευσης              
Αναισθησιολογία
5 χρόνια

Γενική Ιατρική
4 χρόνια
Οφθαλμολογία
5 χρόνια

Χειρουργική
5 χρόνια

Μαιευτική-γυναικολογία
5 χρόνια

Ωτοριν/γία
5 χρόνια

Δερματολογία

4 χρόνια
Παθολογία

6 χρόνια

Παιδιατρική
5 χρόνια

Νευρολογία
5 χρόνια

Ορθοπεδική
6 χρόνια

Ψυχιατρική
5 χρόνια

Ουρολογία
5 χρόνια


Θέσεις ειδίκευσης

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για κενές θέσεις ειδικότητας στο περιοδικό «Deutschesrzteblatt», όπως επίσης και στην ιστοσελίδα www.aerzteblatt.de στο τμήμα «Stellenmarkt».

Βήματα εύρεσης εργασίας

Αιτήσεις
      μέσω e-mail 
     συνοδεύονται από επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, βιογραφικό σημείωμα (στα Γερμανικά), συστατικές επιστολές (στα Γερμανικά, Αγγλικά)

Συνέντευξη
     επάρκεια στη Γερμανική γλώσσα 
     σωστή ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας του νοσοκομείου 

Δικαιολογητικά εκπαίδευσης
      πτυχίο 
      άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος
      βεβαίωση επαγγελματικών εμπειριών
      συστατικές επιστολές
      βεβαίωση γλωσσικής επάρκειας


*Σημαντικό όμως να αναφερθεί ότι κάθε ειδικότητα διαρκεί πολύ περισσότερο διότι στη Γερμανία πουθενά δεν δίνεται πλήρης.Επειδή επρόκειται για εργασία εξαρτάται καθέ φορά πόση διαρκεια ισχύει το συμβόλαιο εργασίας.Αν πχ ενδιαφέρομαι για δερματολογία ξεκινάω πχ με ένα δίχρονο παθολογία(τόσο δίνει η κλινική ή το νοσοκομείο που με προσελαβε) και ψάχνω αργότερα για δερματολογία ειδική κάπου αλλού.Πάντα σε κάθε αγγελία υπάρχει ένδειξη για πόσο χρονο διδεται η ειδικότητα (Ausbildungszeit 18 Monate δηλαδη διδεται η θέση για ειδικότητα μονο για 18 μήνες...Προσοχή σ'αυτά!!!).


 
πηγή : γραφείο διασύνδεσης ΑΠΘ