Μάθημα γερμανικών με ρομπότ




Διασκεδαστική εκμάθηση μιας νέας γλώσσας από ένα ρομπότ; Κι όμως… Καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται για την ενσωμάτωση της μεγαλύτερης εισροής προσφύγων από το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, οι επιστήμονες έχουν σχεδιάσει ένα ρομπότ που μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα παιδιά που μαθαίνουν γερμανικά.

Ιδού ο Nao. Αυτός ο μικρός τύπος με τη λευκή διαστημική στολή του, μοιάζει ακριβώς όπως ο αστυνόμος στο StarWars. Είναι ένα κεφάλι μικρότερος από ό,τι ένα 3χρονο παιδί και έρχεται… εξοπλισμένο με κάμερες, μικρόφωνα, αισθητήρες και πολλά άλλα χαρακτηριστικά λειτουργίας. Ο Nao μπορεί επίσης να χορέψει σε συγχρονισμό με πολλούς… κλώνους του, κάτι που αποτελεί ένα τεχνολογικό κατόρθωμα που είχε κάνει το ρομπότ διάσημο στην EXPO της Σαγκάης πριν από έξι χρόνια.


Ιδού ο Nao. Αυτός ο μικρός τύπος με τη λευκή διαστημική στολή του,
 μοιάζει ακριβώς όπως ο αστυνόμος στο StarWars.


Ο «Nao» μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα, με την προϋπόθεση ότι έχει ήδη προγραμματιστεί.

Εκτός από τον εξοπλισμό τουNaoσε λεξιλόγιο, γραμματική και γλωσσικές δεξιότητες που χρειάζεται για να διδάξει στα παιδιά γερμανικά, ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να τον μετατρέψεις σε έναν συναισθηματικά ευφυή σύντροφο. Αυτή η «κοινωνική» ικανότητα είναι αυτό που κάνει την αλληλεπίδραση με τονNao διαφορετική από τις άλλες εφαρμογές e-learning. Πώς γίνεται όμως ένα ρομπότ να καταλάβει πώς αισθάνεται ένα παιδί και να το διδάξει μια ξένη γλώσσα;

Στην Γερμανία, η ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπίλεφελντ εργάζεται πυρετωδώς με στόχο ο πρώτος «στρατός» από ρομποτάκια NAO να βρίσκεται στις σχολικές τάξεις σε 18 μήνες από τώρα.

Θα προγραμματίσουν τα ρομπότ να αναγνωρίζουν, να διορθώνουν και να προσαρμόζονται στις γλωσσικές ικανότητες του παιδιού καθώς αυτές θα εξελίσσονται και θα αλλάζουν.

Το γερμανικό «πρόγραμμα NAO» είναι κομμάτι ενός μεγαλύτερου προγράμματος, του L2TOR. Σε αυτό συνεργάζονται ειδικοί από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια όλης της Ευρώπης με σκοπό να χρησιμοποιήσουν τα ρομπότ για να διδάξουν ξένες γλώσσες στα παιδιά.