Υπήρξε πληροφορία για ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση στο Μόναχο



Το Μόναχο δεν πανικοβλήθηκε



Τις πληροφορίες σχετικά με την ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση στο Μόναχο τις είχαν οι αρχές από τις 23 Δεκεμβρίου. ("Süddeutscher Zeitung",NDR και WDR).


Την παραμονή της πρωτοχρονιάς ενισχύθηκαν οι πληροφορίες της αστυνομίας, που περιλάμβαναν το σενάριο της τρομοκρατικής βομβιστικής επίθεσης-καμικάζι αυτοκτονίας σε δυο σιδηροδρομικούς σταθμούς του Μονάχου. Στον κεντρικό σταθμό των τρένων (Hauptbahnhof) και τον σταθμό Pasinger Bahnhof, όπου επίσης, κάνουν στάση υπεραστικά τρένα ταχείας κυκλοφορίας.


Σύμφωνα με το Spiegel Online, ο σχεδιασμός προέβλεπε μια μικρότερη επίθεση για να ακολουθήσει στη συνέχεια, μια μεγαλύτερη όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις στο Ιράκ και τελευταία, στη Γαλλία.



Η αστυνομία αναζητά 5-7 ύποπτους με καταγωγή από τη Συρία και το Ιράκ. Δεν υπάρχουν όμως για όλους τους ύποπτους στοιχεία, όσον αφορά τη διαμονή τους. "Υπάρχουν τα ονόματα αλλά τίποτε περισσότερο", δήλωσε ο Πρόεδρος της αστυνομίας Andrä.


Βάση των όσων αποκάλυψε ο Υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, υπήρχαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι ύποπτοι λειτουργούσαν είτε με εντολή του Ισλαμικού Κράτους, είτε λόγω συμπάθειας σ αυτό.


Πάντως, ο αρχηγός της Αστυνομίας διευκρινίζει ότι δεν μπορεί ακόμη ούτε να πιστοποιήσει, ούτε να αποκλείσει την ύπαρξη των υπόπτων.
Σε κάθε περίπτωση, ο αρχηγός της αστυνομίας απέρριψε την θεωρία περί "λάθος συναγερμού". "Τα στοιχεία ήταν τόσο συγκεκριμένα που έπρεπε να υπάρξει δράση", επισήμανε.


Τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Βαυαρικής Βουλής εξέφρασαν επαίνους προς την αστυνομία για τη στάση της.




Πάντως, η πλειοψηφία των πολιτών "αγνόησε" το σήμα κινδύνου και παρέμεινε στους δρόμους να γιορτάσει την αλλαγή του χρόνου. Ήταν η εμπιστοσύνη στο "αστυνομικό κράτος" της Βαυαρίας, ήταν ότι δεν πληροφορήθηκε έγκαιρα την οδηγία της αστυνομίας, ήταν ότι αποφάσισε να γιορτάσει, ήταν η σιγουριά ότι δεν θα γίνει τίποτε;


Μπορεί κάτι από αυτά ή όλα αυτά μαζί. Γεγονός είναι ότι το Μόναχο χθες δεν έδειξε να πανικοβλήθηκε.


Οι συνήθως πολυσύχναστες πλατείες π.χ. Marienplatz ή μέρη που συγκεντρώνεται ο κόσμος την παραμονή πρωτοχρονιάς (Friedensengel) - παρότι η αστυνομία ζητούσε να αποφευχθούν - παρέμειναν γεμάτες από κόσμο που γιόρτασε την αλλαγή του χρόνου.


Γεγονός που δεν έμεινε απαρατήρητο και στη δήλωση του Δημάρχου της πόλης, Dieter Reiter, ο οποίος έκρινε "σωστή την αντίδραση των πολιτών" να συνεχίζουν να γιορτάζουν την έλευση του νέου έτους. "Δεν θα επιτρέψουμε οι απειλές αυτές να αλλάξουν τη ζωή μας. Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί από ότι οι τρομοκράτες", συμπλήρωσε ο Δήμαρχος, αφού προηγούμενα είχε επισημάνει την ορθότητα των αποφάσεων της αστυνομίας και ευχαριστήσει τις αστυνομικές δυνάμεις.


Η σελίδα μας με αποκλειστικά νέα από και για το Μόναχο είναι:www.doryforos.org