Αναμονή για βίζα για τους Σύριους



Μακρά και οδυνηρή αναμονή για βίζα

Πολλές οικογένειες προσφύγων από τη Συρία χωρίστηκαν στο ταξίδι της φυγής. Πολλοί Σύροι ζουν στη Γερμανία χωρίς τα παιδιά τους. Η έκδοση βίζας για αυτά στα γερμανικά προξενεία της Τουρκίας διαρκεί έως και 11 μήνες.





Ο πόλεμος στη Συρία χώρισε την οικογένεια Τοάμα. Η μητέρα ζει με τον μικρό της γιο στο Μενχενγκλάντμπαχ. Οι τρεις μεγαλύτεροι γιοι της ζουν σε ένα μικρό διαμέρισμα στην Κωνσταντινούπολη και εύχονται να βρεθούν το συντομότερο δυνατό στη Γερμανία.

Τα τρία αδέλφια έκλεισαν ραντεβού στο γερμανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης τον προηγούμενο Μάρτιο προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για οικογενειακή μετοίκηση στη Γερμανία. Όπως είπε ο Κασέμ Τοάμα ένα από τα τρία αδέλφια, στην DW, «μας έδωσαν ένα ραντεβού για τον Φεβρουάριο του 2016». Θεωρεί αδιανόητο το γεγονός ότι δεν μπορεί καν να υποβάλει αίτηση για έκδοση βίζας. Ο 19χρονος Κασέμ είναι ο μεγαλύτερος. Μαζί με τα δύο αδέλφια του, 16 και 13 ετών, ζουν εντελώς μόνοι στην Κωνσταντινούπολη και επικοινωνούν σε καθημερινή βάση με τη μητέρα τους στη Γερμανία.

Όπως λέει η ίδια, της είχαν υποσχεθεί ότι σε διάστημα τριών μηνών θα μπορέσει να φέρει τα παιδιά της στη Γερμανία. «Μου είναι τόσο δύσκολο να είμαι χωρίς τους γιους μου. Μα είμαστε μια οικογένεια!», λέει με παράπονο.

Τα γερμανικά προξενεία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις



Το γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη
αδυνατεί να επεξεργαστεί τις χιλιάδες αιτήσεις


Το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο απαντά ότι η γερμανική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί να γίνει στο ΠΛΑΙΣΙΟ των αρμοδιοτήτων του προκειμένου οι συγγενείς των προσφύγων να μετοικούν με όσο το δυνατόν ταχύτερες και απλούστερες διαδικασίες στη χώρα φιλοξενίας των συγγενών τους. Ωστόσο, τα γερμανικά προξενεία στην Τουρκία αδυνατούν να ανταποκριθούν στον φόρτο εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι αντιπροσωπείες της Γερμανίας στην Τουρκία καλούνται να επεξεργαστούν περισσότερες από 10.000 σύρων προσφύγων που επιθυμούν να μετοικήσουν σε συγγενείς τους στη Γερμανία. Το γεγονός αυτό αυξάνει το μέσο διάστημα αναμονής σε σχεδόν έναν χρόνο.

Για τα τρία αδέρφια, και ειδικά για τον 19χρονο Κασέμ, το διάστημα αναμονής μοιάζει ατέλειωτο. Ο ίδιος δεν μπορεί να εργαστεί και τα μικρότερα αδέλφια του δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο. Παρότι ξέρει ότι υπάρχουν στην Κωνσταντινούπολη δίκτυα διακινητών για πρόσφυγες που θέλουν να περάσουν μέσω θαλάσσης στην Ευρώπη, ο Κασέμ απορρίπτει κατηγορηματικά αυτήν την επιλογή: «Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν έτσι. Οπότε δεν είναι καλό».







πηγη DW
Τόμας Μπόρμαν / Άρης Καλτιριμτζής