Ουραγός: Έρευνες για τα βλαστοκύτταρα
Κορυφή: Φυσική και αστρονομία
Έρευνα στη Γερμανία: κορυφή ή ουραγός;

Σε πολλούς τομείς της έρευνας και στην εξαγωγή υψηλής τεχνολογίας η Γερμανία θεωρείται κορυφή. Υπάρχουν όμως και τομείς στους οποίους οι Γερμανοί θεωρούνται ουραγοί. Μια σύντομη ματιά.Κορυφή: Φυσική και αστρονομία

Στην εξερεύνηση των μυστικών του πλανήτη και του σύμπαντος η Γερμανία συγκαταλέγεται στις κορυφαίες χώρες. Με τις έρευνές της στους επιταχυντές στο Αμβούργο και το Ντάρμσταντ αλλά και τη συμμετοχή της στον CERN, η Γερμανία συγκαταλέγεται δικαίως στο κλαμπ των χωρών που παίζουν «στη μεγάλη κατηγορία». Και στο πεδίο της εξερεύνησης του σύμπαντος όμως η Γερμανία συμβάλει σημαντικά ώστε να δοθούν απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της ανθρωπότητας.
Ουραγός: Πυρηνική τεχνολογίαΣταδιακά η Γερμανία κλείνει τα πυρηνικά της εργοστάσια

Μέχρι πριν από δυο δεκαετίες η γερμανική πυρηνική τεχνολογία ήταν σε όλο τον κόσμο βασικό σημείο αναφοράς. Η εικόνα άλλαξε άρδην από τη στιγμή που η Γερμανία αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη της στην πυρηνική ενέργεια μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα. Η χώρα δεν κατασκευάζει πλέον πυρηνικά εργοστάσια με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με αφανισμό και ο σχετικός κλάδος σπουδών στα πανεπιστήμια.

Κορυφή: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος των ΑΠΕ γνωρίζει πρωτοφανή ανάπτυξη στη Γερμανία. Στα πεδία ερευνών της ηλιακής και αιολικής ενέργειας αλλά και στα βιοκαύσιμα η χώρα θεωρείται πρωτοπόρα. Η γερμανική τεχνική των σχετικών εγκαταστάσεων, θεωρείται υποδειγματική.

Ουραγός: Πράσινη γενετική μηχανική

Τον Ιανουάριο η BASF, η κορυφαία χημική εταιρία παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις ερευνητικές της δραστηριότητες στη Γερμανία, μεταφέροντας τις έρευνες στο πεδίο της πράσινης γενετικής μηχανικής στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. Ήταν η μοναδική ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ στη Γερμανία που συνέχιζε να διεξάγει έρευνες σε διαγονιδιακά φυτά. Οι αντιδράσεις της πολιτικής και της κοινωνίας φαίνεται πως ανάγκασαν τον κολοσσό να προβεί σε αυτό το βήμα.

Κορυφή: ΜηχανουργίαΟ κλάδος τη μηχανουργίας αποτελεί την ατμομηχανή της γερμανικής οικονομίας

Η γερμανική οικονομία έχει άκρως εξαγωγικό προσανατολισμό. Ο λόγος; Ο κλάδος τη μηχανουργίας αποτελεί την ατμομηχανή της γερμανικής οικονομίας. Το ότι η Γερμανία θεωρείται σχεδόν ασυναγώνιστη στο συγκεκριμένο πεδίο οφείλεται στην εξαιρετική ακαδημαϊκή εκπαίδευση αλλά και στα πολυάριθμα ερευνητικά ινστιτούτα από όπου «ξεφυτρώνουν» κάθε τόσο νέες ανακαλύψεις.


Ουραγός: Έρευνες για τα βλαστοκύτταρα

Οι έρευνες των εμβρυικών βλαστοκυττάρων δεν προχωρούν για λόγους ηθικής. Σχετικοί νόμοι απαγορεύουν την παραγωγή τους στη Γερμανία, για παράδειγμα μέσω κλωνοποίησης. Η εισαγωγή των βλαστοκυττάρων όμως επιτρέπεται. Σε πολλές άλλες χώρες, όπως τη Μεγάλη Βρετανία, η νομοθεσία είναι πολύ πιο χαλαρή. Αποτέλεσμα: οι ερευνητές τις προτιμούν και γυρίζουν την πλάτη τους στη Γερμανία.


πηγη απο DW
Φάμπιαν Σμιτ / Κώστας Συμεωνίδης