Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία για την καρδιά




Καλά νέα για την καρδιά

Η ετήσια έκθεση της Γερμανικής Καρδιολογικής Εταιρείας έχει καλά νέα φέτος. Η θνησιμότητα λόγω προβλημάτων στην καρδιά έχει αυξηθεί ελάχιστα, ενώ έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι μέθοδοι διάγνωσης.






«Χαίρομαι που στον τομέα της καρδιοχειρουργικής υπάρχουν καλά αποτελέσματα» δήλωσε ο καθηγητής Τόμας Μάινερτζ. «Τα τελευταία 20 χρόνια η παιδική θνησιμότητα κατά τη διάρκεια των χειρουργείων έχει μειωθεί κατά 80 έως 90%. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα που προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Γερμανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Η έκθεση συγκρίνει το 2012 με το 2011 και παρουσιάστηκε την Παρασκευή στο Βερολίνο.

Η έκθεση καταδεικνύει πως υπάρχουν σαφείς διαφορές ανάμεσα στα ανατολικά και στα δυτικά γερμανικά κρατίδια. Έτσι για παράδειγμα πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι στη Σαξονία Άνχαλντ και στο Βρανδεμβούργο από ανακοπή καρδιάς σε σύγκριση με την Έσση και την Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία. «Αυτό οφείλεται σε κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες. Στα ανατολικά κρατίδια καπνίζουν περισσότερο, η ανεργία είναι υψηλότερη και συχνά οι άνθρωποι στις περιοχές αυτές δεν προσέχουν την υγεία τους, δεν προσέχουν την πίεσή τους», εκτιμά ο γερμανός καρδιοχειρουργός.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία




Εκτός αυτού ο γερμανός επιστήμονας επισημαίνει ότι οι άνθρωποι στα ανατολικά κρατίδια δεν πηγαίνουν τόσο συχνά στον γιατρό. Εκτός όμως από το κάπνισμα επιβαρυντικοί παράγοντες είναι επίσης το υπέρβαρο, η κακή διατροφή, και η ελλιπής κίνηση. Η Γερμανική Καρδιολογική Εταιρεία πραγματοποιεί αυτό το διάστημα έρευνες ώστε να εντοπίσει ακριβέστερα πού οφείλονται οι διαφορές μεταξύ ανατολικών και δυτικών κρατιδίων.

Από ανακοπή καρδιάς πέθαναν το 2012 στη Γερμανία 52.516 άνθρωποι, περίπου 400 ασθενείς περισσότεροι από ό,τι έναν χρόνο πριν. Διαφορές όμως υπάρχουν μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι γυναίκες υποφέρουν κυρίως από αρρυθμίες και παθήσεις της βαλβίδας της καρδιάς. Οι γυναίκες πεθαίνουν κατά 89,8% συχνότερα από καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με τους άντρες, ενώ οι άντρες πεθαίνουν συχνότερα από ανακοπή.

Θετικά όμως είναι τα νέα όσον αφορά και τη διάγνωση των καρδιακών παθήσεων. Η βελτίωση των μηχανημάτων προσφέρει ακριβέστερες και πιο έγκυρες θεραπείες .

Οι γιατροί πάντως θεωρούν ότι το μυστικό της υγιούς καρδιάς βρίσκεται στην πρόληψη. Σωστή διατροφή και κίνηση βοηθούν αποτελεσματικά.





πηγη απο DW
Gudrun Heise / Μαρία Ρηγούτσου