Νέο ρεκόρ μετανάστευσης για τη Γερμανία



Ρεκόρ μετανάστευσης στη Γερμανία

Νέο ρεκόρ μετανάστευσης για τη Γερμανία. Ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη χώρα το 2012 ανήλθε στις 400.000. Οι περισσότεροι προέρχονται από χώρες της κεντρικής και αν. Ευρώπης.




Όταν στις αρχές του τρέχοντος έτους, «άνοιξε» η γερμανική αγορά εργασίας και για τους Βούλγαρους και Ρουμάνους, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Α. Μέρκελ, προειδοποιούσε για τον κίνδυνο «επιδρομής στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης». Πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) όμως καταδεικνύει ότι οι φόβοι αυτοί ήταν μάλλον αδικαιολόγητοι. Το μεγαλύτερο μέρος των νέων μεταναστών στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα υψηλού μορφωτικού επιπέδου και έχει βρει δουλειά.


Οι περισσότεροι μετανάστες προέρχονται από τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και κυρίως από την Πολωνία . Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το ένα τέταρτο των ανθρώπων που εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία από το 2007, έχουν απολυτήριο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων είναι εξειδικευμένοι εργάτες. Στα τέλη του 2012, μάλιστα, το 70 % των μεταναστών που προέρχονται από τις χώρες της ΕΕ είχαν βρει μια θέση εργασίας.

Ο ρόλος της κρίσης



Το κύμα μετανάστευσης συνεχίζεται

Ως μετανάστες ο ΟΟΣΑ ορίζει εκείνους τους ανθρώπους που έχουν άδεια παραμονής και οι οποίοι διαμένουν στη χώρα για τουλάχιστον έναν χρόνο. Μεταξύ 2011 και 2012 ο αριθμός τους αυξήθηκε στη Γερμανία κατά 38 %, αγγίζοντας συνολικά τις 400.000 χιλιάδες. Ανάμεσα στις 34 βιομηχανικές χώρες που είναι μέλη του διεθνούς οργανισμού, η Γερμανία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση. Πρώτος προορισμός παραμένουν οι ΗΠΑ.
Βασικός λόγος του μαζικού αυτού κύματος μετανάστευσης είναι η οικονομική κρίση. Όλο και περισσότεροι Νοτιοευρωπαίοι αναζητούν την τύχη τους στη Γερμανία, γνωρίζοντας ότι σε πολλούς κλάδους, όπως στις φυσικές επιστήμες, υπάρχει σημαντική έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Την ίδια ώρα, όμως, δεν παρατηρείται μόνον αύξηση του αριθμού των νέων μεταναστών αλλά και του χρόνου παραμονής τους. Κατά μέσον όρο ένας στους δυο μετανάστες που ήρθαν το 2012 από άλλη ευρωπαϊκή χώρα, παρέμειναν στη Γερμανία για περισσότερο από έναν χρόνο. Η κρίση όμως δεν είναι ο μοναδικός λόγος, εξηγεί ο Τόμας Λίμπιγκ από τον ΟΟΣΑ. Τόσο οι γερμανικές επιχειρήσεις όσο και οι μετανάστες προσαρμόζονται πλέον καλύτερα στις ανάγκες της άλλης πλευράς. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις έχουν πλέον μια καλύτερη εικόνα για το τι μπορούν να τους προσφέρουν οι μετανάστες, ενώ οι τελευταίοι αντιλαμβάνονται στο μεταξύ καλύτερα ποιες είναι οι προσδοκίες των εργοδοτών τους. Και όταν οι επιχειρήσεις μένουν ευχαριστημένους με τους νέους τους υπαλλήλους, προσπαθούν μέσω αυτών να βρουν και άλλους κατάλληλους συνεργάτες.

Θα μπορέσει να τους κερδίσει η Γερμανία;




Η Γερμανία παραμένει ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός

Ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν, όμως, όπως σχολιάζει ο Χιντίρ Τσελίκ, από το Ινστιτούτο Μεταναστευτικών Ερευνών της Βόννης, είναι εάν η Γερμανία θα μπορέσει να κρατήσει εδώ μακροπρόθεσμα το εξειδικευμένο προσωπικά που τόσο χρειάζεται. «Όταν θα αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση στις χώρες της κρίσης, πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους θα αρχίσουν να επιστρέφουν στις πατρίδες τους», λέει ο ειδικός. Παρόμοια είναι και η εκτίμηση του Τόμας Λίμπιγκ. Γι΄ αυτό και ο ίδιος χαιρετίζει το γεγονός ότι η Γερμανία έχει αρχίσει να ανοίγεται και σε μετανάστες από τις λεγόμενες τρίτες χώρες.

Τα μεταναστευτικά ρεύματα συμβαδίζουν με τους αναπτυξιακούς κύκλους, σημειώνει και ο Γιόχεν Όλτμερ από το Ινστιτούτο Μεταναστευτικών Ερευνών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Οσναμπρίκ. «Όταν θα αρχίσουν να βελτιώνονται τα πράγματα, τότε πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία –στην πλειονότητά τους νέοι και υψηλού μορφωτικού επιπέδου- θα επιστρέψουν και πάλι στα σπίτια τους».




πηγη απο DW
Jennifer Fraczek / Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος