Επαγγελματική φυσιοθεραπεία στο σπίτι

 


Φυσιοθεραπεία μέσω υπολογιστή

Ερευνητές από το Βερολίνο έχουν αναπτύξει ένα ειδικό πρόγραμμα με ασκήσεις γυμναστικής στον υπολογιστή που προσφέρει επαγγελματική φυσιοθεραπεία στο σπίτι, χωρίς να χρειάζεται φυσιοθεραπευτής!




Ο ερευνητής Μίχαελ Γιον κάθεται περίπου τρία μέτρα σε απόσταση από την επίπεδη τηλεόρασή του. Στην οθόνη εμφανίζεται μια εικονική φυσιοθεραπεύτρια με άσπρα ρούχα και φορώντας γυαλιά. Η φιγούρα αρχίζει να κινείται κάνοντας ασκήσεις γυμναστικής και ο Μίχαελ Γιον τη μιμείται. Για την εφαρμογή του νέου αυτού προγράμματος χρειάζεται κανείς τα εξής: έναν απλό υπολογιστή, μια τηλεόραση με επίπεδη οθόνη, μια κάμερα υπολογιστή, κοινώς webcam, και έναν οπτικό αισθητήρα. Η κάμερα και ο αισθητήρας πρέπει να τοποθετηθούν στην οθόνη της τηλεόρασης και ο υπολογιστής να συνδεθεί και αυτός μαζί της. Αυτά είναι όσα χρειάζεται κανείς για το καινούργιο επαναστατικό θεραπευτικό σύστημα ‘‘ H θεραπεία μου ’‘ ( Meine Reha). Όλα είναι έτοιμα λοιπόν για τη σημερινή άσκηση του Γιον.

Κάνοντας ασκήσεις με τον εικονικό φυσιοθεραπευτή


Ο εικονικός φυσιοθεραπευτής ξεκινάει με τις κινήσεις του στην οθόνη, στην αρχή στέκεται με ελαφρά ανοιχτά πόδια και τα χέρια του να κρέμονται χαλαρά προς τα κάτω. Ο Μίχαελ Γιον μιμείται τις κινήσεις και όποτε εφαρμόζει μια κίνηση λάθος ακούγεται από την οθόνη μια γυναικεία φωνή που του λέει ευγενικά πώς να κάνει σωστά την κίνηση. Οι παρατηρήσεις είναι εφικτές, επειδή η κάμερα του υπολογιστή που είναι συνδεδεμένη με την οθόνη ανιχνεύει τις κινήσεις μέσω συντεταγμένων. Απαιτούμενο είναι να έχει εγκατεστημένο ένα ειδικό λογισμικό του προγράμματος στον υπολογιστή. Τα λάθη διορθώνονται έτσι όχι μόνο με τη λεκτική προτροπή αλλά και οπτικά. Στην εικόνα της κάμερας βλέπει ο χρήστης ποια σημεία του σώματος του έχουν επισημανθεί ως πράσινα και ποιά ως κόκκινα. Όταν δηλαδή τα χέρια ή τα πόδια του δεν κινούνται σύμφωνα με τις οδηγίες εμφανίζονται κόκκινα στην οθόνη και πρέπει να τα διορθώσει για την σωστή εφαρμογή της άσκησης.

Το πρόγραμμα είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα
Το πρόγραμμα είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα


Επίσης οι φυσιοθεραπευτές μιας κλινικής μπορούν μέσω απευθείας σύνδεσης να έχουν επαφή με τους ασθενείς. Έτσι δεν ελέγχουν μόνο τις συντεταγμένες των συγκεκριμένων ασκήσεων, αλλά μπορούν και να διαμορφώσουν καινούργιες.

Μέσω μιας τηλεδιάσκεψης οι χρήστες του προγράμματος μπορούν από το σαλόνι του σπιτιού τους να συζητήσουν με τους θεραπευτές τους στην κλινική. Το πρόγραμμα επομένως δεν υποκαθιστά τις συμβατικές θεραπείες αλλά αποτελεί ένα χρήσιμο συμπλήρωμα, μια εναλλακτική λύση. Κατά αυτόν τον τρόπο θα μπορούν οι χρήστες του προγράμματος να διαλέξουν ανάμεσα στην εικονική θεραπεία ή στη βοήθεια από την κλινική ή να συνδυάσουν και τα δύο.

Ιδιαίτερα ωφέλιμο σε ορθοπεδικές παθήσεις







Το πρόγραμμα ‘‘H θεραπεία μου’‘ είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικό για άτομα που πάσχουν από ορθοπεδικές παθήσεις. Ασθενείς με προβλήματα στους ώμους ή άτομα μετά από χειρουργική επέμβαση ισχίου ή γόνατος μπορούν εύκολα να χρησιμοποιήσουν τον εικονικό θεραπευτή για τις ασκήσεις αποκατάστασής τους.




Ο χειρισμός της τεχνολογίας του προγράμματος είναι σε γενικές γραμμές εύκολος. Σύμφωνα με τεστ που έγινε σε ασθενείς που δοκίμασαν το πρόγραμμα ‘‘90 τοις εκατό των χρηστών δεν είχε κάποιο πρόβλημα στην εφαρμογή του προγράμματος’‘, μας λέει ο Σεμπάστιαν Μπέρνερτ από το νοσοκομείο Σαριτέ του Βερολίνου. ‘‘Ακόμη και για ηλικιωμένους ανθρώπους που έχουν λίγη επαφή με υπολογιστές και την τεχνολογία τους ήταν εύκολη η χρήση του ‘,' σύμφωνα με τους ερευνητές. Πριν όμως εφαρμοσθεί μαζικά το πρόγραμμα, είναι απαραίτητο να γίνουν κάποια ακόμη τεστ.


πηγή DW
Τhomas Gith / Mάρκος Βαρνάς
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου