η ζωη στη Γερμανια

Η οπερα στη Στουτγαρδη
Πόσο καλό είναι το σύστημα υγείας και περίθαλψης;
Το σύστημα υγείας της Γερμανίας διαθέτει ένα πυκνό δίκτυο άριστα εκπαιδευμένων γιατρών και θεωρείται ένα από τα αρτιότερα του κόσμου.
Η γερμανική υγειονομική υπηρεσία είναι άριστη. H ιατρική ασφάλιση είναι υποχρεωτική και η επιλογή του ασφαλιστικού ταμείου είναι για τον καθένα ελεύθερη. Όσοι έχουν ιατρική ασφάλιση από την Ελλάδα, απαλλάσσονται προσκομίζοντας τα ανάλογα έγγραφα. Υπάρχει μια αμοιβαία συμφωνία υγείας με τη Μεγάλη Βρετανία και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, των οποίων οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην ελεύθερη ιατρική και οδοντιατρική θεραπεία εφόσον προσκομίσουν μια ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλειας υγείας (EHIC). Οι υπήκοοι άλλων χωρών πρέπει να συνάψουν μια ιατρική ασφάλιση, η οποία κοστίζει για φοιτητές περίπου 50 ευρώ τον μήνα.

Η υπηρεσία Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών Φοιτητών «Akademisches Auslandsamt» (International Office) του κάθε πανεπιστημίου παρέχει πληροφορίες γύρω από το θέμα της ιατρικής ασφάλισης και μπορεί να προτείνει ασφαλιστικά ταμεία. Συχνά υπάρχουν κοντά στα πανεπιστήμια γραφεία κρατικών ασφαλιστικών ταμείων. Εάν δεν έχετε ασφαλιστική κάλυψη από την Ελλάδα μπορείτε πριν την εγγραφή σας να επισκεφθείτε ένα από αυτά τα γραφεία. Η διαδικασία είναι συνήθως εύκολη και γρήγορη.

Εκτός από τις επισκέψεις σε γιατρό και την παραμονή σε νοσοκομείο, η ασφάλιση ασθενείας αναλαμβάνει τις δαπάνες για υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα, προληπτικές εξετάσεις, θεραπευτικές αγωγές και κούρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις ασφαλιστικής παροχής πρέπει να καταβάλλετε ένα ιδιομερίδιο (Eigenanteil) ύψους τουλάχιστον 5,- Ευρώ, με ανώτερο ποσό τα 10,- Ευρώ. Σε περίπτωση παραμονής σε νοσοκομείο καταβάλλετε 10,- Ευρώ ανά ημέρα (ανώτατο όριο) για 28 ημέρες ανά έτος.

Ως ασθενείς έχετε ελεύθερη επιλογή γιατρού και μπορείτε μετά την πάροδο ενός τριμήνου να τον αλλάξετε. Συνιστάται όμως να έχετε έναν μόνιμο οικογενειακό γιατρό (Hausarzt). Κατά κανόνα αυτός είναι γιατρός γενικής ιατρικής ή γενικός παθολόγος ο οποίος κάνει την πρώτη διάγνωση και αν χρειαστεί θα σας παραπέμψει σε ειδικό γιατρό.

Σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης μπορεί να καλέσει κανείς την υπηρεσία ’μεσης Βοήθειας (Notdienst). Επίσης λειτουργούν εφημερεύοντα νοσοκομεία. Οι παροχές είναι και στις δυο περιπτώσεις δωρεάν, εφόσον είστε ασφαλισμένοι. Μέσω του τηλεφώνου εκτάκτου ανάγκης 112 μπορεί κανείς να καλέσει καθ' όλο το 24ωρο γιατρό άμεσης βοήθειας ή ασθενοφόρο. Χρήσιμες πληροφορίες: Φάρμακα μπορεί να προμηθευτεί κανείς αποκλειστικά στα φαρμακεία. Η γερμανική νομοθεσία περί φαρμακευτικών προϊόντων (Arzneimittelgesetz) είναι αυστηρή και για τον λόγο αυτό ενδέχεται για κάποια φάρμακα τα οποία παρέχονται στην Ελλάδα χωρίς συνταγή να χρειαστείτε στη Γερμανία συνταγογράφηση από τον γιατρό σας.

Για συνταγή ταμείου ασθενείας (Kassenrezept) πρέπει να καταβάλλετε, κατά κανόνα, οι ίδιοι πρόσθετη συμμετοχή ύψους 5,- έως 10,- Ευρώ ανά φαρμακευτικό σκεύασμα. Για εξοικονόμηση εξόδων μπορείτε όμως να επιλέξετε φάρμακα χωρίς πρόσθετη χρέωση, κατόπιν κατάλληλης ενημέρωσης από τον φαρμακοποιό.





Κεντρο Στουτγαρδης
Ποια έγγραφα χρειάζομαι για να ταξιδέψω στη Γερμανία;
Οι κάτοχοι διαβατηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι πρόκειται να ταξιδέψουν στη Γερμανία δεν χρειάζονται θεώρηση (VISA). Απαιτείται μόνο μια έγκυρη αστυνομική ταυτότητα.

Πολίτες με υπηκοότητα από χώρες εκτός ΕΕ οι οποίοι προτίθενται να ταξιδέψουν στη Γερμανία υποχρεούνται να έχουν VISA και επιπλέον μια άδεια διαμονής εφόσον επιθυμούν να διαμείνουν στη χώρα για διάστημα άνω των τριών μηνών. Περαιτέρω ενημέρωση παρέχει η Γερμανική Πρεσβεία και το Γερμανικό Προξενείο.

Ποιο είναι το μηνιαίο κόστος ζωής;
Το κόστος ζωής - που περιλαμβάνει ενοίκιο, διατροφή, ένδυση, έξοδα πλυντηρίου, προσωπική υγιεινή, συγκοινωνίες, σπουδαστικά υλικά και άλλες δαπάνες για υγειονομική ασφάλιση, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και δραστηριότητες ελευθέρου χρόνου - κυμαίνεται γενικά μεταξύ των 600 και των 1000 € μηνιαίως, ανάλογα με την πόλη. Ως πρόχειρη ένδειξη του επιμερισμού των εξόδων αρκεί να αναφερθούν τα παρακάτω ποσοστά: 35% για ενοίκιο, 20% για διατροφή, 10% για ένδυση, έξοδα πλυντηρίου και προσωπική υγιεινή, 10% για συγκοινωνίες και 5% για σπουδαστικά υλικά.

Σημείωση: τα παραπάνω ποσοστά αποτελούν ενδεικτικό μέσο όρο. Ανάλογα με την προσωπική σας κατάσταση αλλά και την πόλη όπου θα σπουδάσετε, τα πραγματικά σας έξοδα μπορεί να διαφέρουν από τον μέσο όρο. Θα χρειαστείτε, παραδείγματος χάρη, περισσότερα χρήματα σε μεγάλες πόλεις, όπως το Μόναχο, τη Φρανκφούρτη ή το Αμβούργο,Στουτγάρδη, απ' ότι σε χωριά.
πηγη :id.daad.de/athen