Μετανάστευση στη Νορβηγία





Το ποσοστό ανεργίας στην Νορβηγία ανέρχεται σε 3,8% συνθήκες διαβίωσης αρκετά καλές, αν και η ζήτηση εργασίας δεν είναι μια εύκολη διαδικασία και το κόστος ζωής είναι πολύ υψηλό. Βασικές προϋποθέσεις για την δυνατότητα εργασίας είναι η γνώση νορβηγικής και αγγλικής και η εξειδίκευση.


Νορβηγια Οσλο


Η Νορβηγία έχει ανάγκη εξειδικευμένου προσωπικού, όπως π.χ. ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ψυχολόγους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες και τεχνικό προσωπικό, ηλεκτρολόγους, πληροφορική κλπ., ιδιαίτερα σε διάφορες απομακρυσμένες περιοχές. Για μη εξειδικευμένο προσωπικό: Υπάρχει επίσης ζήτηση αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις η γνώση της νορβηγικής γλώσσας παίζει σημαντικό ρόλο.

Ως προς την εκμάθηση της νορβηγικής γλώσσας στην Νορβηγία γίνεται μόνο επί ιδιωτικής βάσης.


Μαθήματα Νορβηγικών

www.ntnu.edu/now/intro (free online Norwegian language course)

www.norway.no (See under "moving to Norway")

http://www.studyinnorway.no/ (See under "Norwegian language")

www.migranorsk.no (Learning Norwegian on the Internet)

www.fu.no (Classes in Norwegian)

www.aof.no (Classes in Norwegian)

www.oslovo.no (Classes in Norwegian in Oslo)

www.velkommenoslo.no (Education and Norwegian classes in Oslo)

http://www.norsktimen.no/

http://norwegiancourse.no/


www.alfaskolen.no

Για εκμάθηση Νορβηγικών στην Ελλάδα παρακαλώ πατήστε εδώ.

Ιατρικό & νοσηλευτικό προσωπικό - τομείς υγείας

1. Norwegian Registration Authority for Health Personnel

2. Medical Journal (Norwegian)

3. Nurse Journal (Norwegian)

Για αναζήτηση εργασίας σε ιατρικούς τομείς, παρακαλώ επισκεφθείτε την ιστοσελίδαhttp://www.legejobber.no/

Προσεγγιστήκαμε πρόσφατα από την εταιρεία SHP (http://www.shpnorge.no) για απορρόφηση Ελλήνων ιατρών/νοσοκόμων. Δείτε επίσης το www.healthjobs.no

Γενικά για αναγνώριση άδειας ασκήσεως ιατρικών και παραϊατρικών επαγγελμάτων υπεύθυνο είναι το SAΚ, www.sak.no Για αγγλική έκδοση, πατήστε εδώ)

Για τους Έλληνες πολίτες ως προϋπόθεση χορήγησης άδειας παραμονής είναι η εξασφάλιση σύμβασης εργασίας.

Επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες www.nav.no/English κρατικού οργανισμού κοινωνικών υπηρεσιών και ευρέσεως εργασίας, όπου θα μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες σχετικά με ζήτηση εργασίας και ενδεχομένως ευκαιρίες εργασίας (πατήστε εδώ, εδώ και εδώ) και την ιστοσελίδα www.udi.no (πατήστε εδώ) σχετικά με θέματα άδειας παραμονής και εργασίας.

Επίσης σας αναφέρουμε κατωτέρω τις ιστοσελίδες των ιδιωτικών εταιρειών ευρέσεως εργασίας όπου θα μπορείτε επίσης να αποστείλετε αιτήσεις για εργασία (σας συμβουλεύουμε να επισυνάψετε το CV σας στα αγγλικά):

www.adecco.no

www.manpower.no

www.jobzone.no

www.rettbemanning.no

www.kellyservices.no

www.delphi-consulting.no

www.proffice.no

www.randstad.no

www.tempteam.no

www.amesto.no

www.hytech.no

www.vikarpartner.no

www.studentconsulting.no

www.finn.no
και

www.ssg-nordic.com που καλύπτει όλη την Σκανδιναβία.

Τα διαμερίσματα στο Όσλο κοστίζουν τουλάχιστον 1000 ευρώ το μήνα για 50 τ.μ.. Μπορείτε επίσης να εξειδικεύσετε την αναζήτηση σας και σε άλλες πόλεις της Νορβηγίας. Δείτε το www.finn.no, τοwww.hybel.no καθώς και το http://www.rubrikk.no/leilighet-bolig-til-leie/

Ομοίως και για αναζήτηση εργασίας επισκεφθείτε το http://www.finn.no/jobb/

Service Center for Foreign Workers: http://www.sua.no/en/sua/

Οι ιστοσελίδες αυτές είναι στα Νορβηγικά, συνιστούμε να έχετε πλοηγητή με ενεργοποιημένη την δυνατότητα μετάφρασης. Σημειώνεται ότι τόσο η προσφορά όσο και η ζήτηση ανθρώπινου δυναμικού εξαρτώνται από ρευστούς και συνεχώς μεταβαλλόμενους παράγοντες.

Εξαιτίας του υψηλού κόστους ζωής, θα εξοικονομηθούν πόροι/χρήματα και χρόνος εάν εντοπιστούν τόσο ο εργοδότης (στέλνοντας ηλεκτρονικά βιογραφικά) όσο και το διαμέρισμα που θα κατοικήσετε (συνήθως την στιγμή που ψάχνετε μπορείτε να βρείτε διαμερίσματα που θα ενοικιαστούν 3 μήνες μετά και με 3 ενοίκια προκαταβολή) πριν την έλευση σας στην Νορβηγία. Η συγκατοίκηση στην Νορβηγία, ακόμα και για αγνώστους, είναι διαδεδομένη ιδίως για σπουδαστές καθώς επιμερίζεται το κόστος διαμονής και τα τρέχοντα έξοδα. Μπορείτε να αποταθείτε και στην Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα για περισσότερες πληροφορίες (www.norway.gr). Για εγγραφή/άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, θα πρέπει πρώτα να αποκτήσετε D-number υποβάλλοντας αίτηση σε Τραπεζικό κατάστημα. Η όλη διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον δίμηνη αναμονή και συνιστούμε να έρθετε με διαβατήριο, το οποίο να μην λήγει άμεσα. Για να δηλωθείτε θα πρέπει να αποταθείτε στην Νορβηγική αστυνομία (https://www.politi.no/), η οποία είναι υπεύθυνη να σας καθοδηγήσει για τις απαιτήσεις (π.χ. να έχετε συμβόλαιο εργασίας) καθώς και την διαδικασία που ακολουθείτε. Για όποιες μεταφράσεις σε πτυχία ή άλλα έγγραφα τα οποία θέλετε να αναγνωρίσετε, παρακαλώ πλοηγηθείτε στην ακόλουθη ιστοσελίδα. Επιπλέον, για εργασία είναι σημαντικό να ερωτήσετε αν ο μελλοντικός εργοδότης επιθυμεί προσκόμιση Ποινικού Μητρώου ή άλλου εγγράφου από την Ελλάδα.

Θέματα Πιστοποίησης - NOKUT - Norwegian Agency for Quality Assurance in Education -http://www.nokut.no/en/

Για θέματα Νορβηγικής εφορίας/φορολογικά μπορείτε να επισκεφτείτε τον αρμόδιο Νορβηγικό φορέα -https://www.skatteetaten.no/

1. http://www.karrierestart.no/ (μόνο στα Νορβηγικά)

2. http://www.nortrade.com/en/career/

3. http://www.norway.no/

4. http://www.jobbsøk.no (μόνο στα Νορβηγικά)

5. http://www.jobbjakt.no/vikarbyra.htm (μόνο στα Νορβηγικά)

6. www.arbeidslivet.no (μόνο στα Νορβηγικά)

7. https://tjenester.nav.no/stillinger/stillinger?q=english

http://www.stillinger.no/

Προς διευκόλυνση σας μπορείτε να καταχωρήσετε το βιογραφικό σας, το οποίο θα σταλεί σε διάφορα γραφεία εύρεσης εργασίας. Το βιογραφικό θα "διαγραφεί" μετά από ένα μήνα εφόσον δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί σας. Όταν διαγραφεί, μπορείτε να το ξαναστείλετε.

Σημειώστε ότι το περιεχόμενο του συγκεκριμένου μηνύματος είναι πληροφοριακό και η Πρεσβεία δεν φέρει καμία ευθύνη από οποιαδήποτε χρήση του.

Συμπληρωματικά, σας συστήνουμε να επικοινωνήσετε με τους ελληνικούς συλλόγους (πατήστε εδώ) και με νορβηγικούς φορείς.

Σας ευχόμαστε καλή τύχη με την εύρεση εργασίας και ευόδωση των σχεδίων εγκατάστασης σας στην Νορβηγία.





πηγη αρθρου
 http://www.mfa.gr/missionsabroad/norway/other-services/anazetese-ergasias-sten-norbegia-metanasteuse.html