Γερμανικό σύστημα στα ελληνικά νοσοκομεία
Μετά την υπογραφή συμφωνίας που υπέγραψε χθες ο Υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία, η χώρα μας θα ακολουθήσει το γερμανικό σύστημα κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων, το οποίο σύμφωνα με τον Υπουργό είναι αξιόπιστο και δοκιμασμένο και θα βοηθήσει να μπει σε σειρά το σύστημα αποζημίωσης των ελληνικών νοσοκομείων.

Οι συμφωνίες υπεγράφησαν σε Κολονία, Βόννη και Ζίγμπουργκ, μεταξύ του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας, των Γερμανικών Ινστιτούτων Ιατρικών Κωδικοποιήσεων DIMDI (Deutsches Institut fuer Medizinische Information und Dokumentationt), του Ινστιτούτου DRG ΙΝΕΚ, του Γερμανικού Οργανισμού Ανάπτυξης Διεθνών Συνεργασιών (GIZ- Gesellschaft fuer Internationale Zusammenarbeit) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (W.H.O), καλύπτοντας όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την υλοποίηση της συγκεκριμένης διαρθρωτικής μεταρρύθμισης.


Η χώρα μας πήρε την άδεια χρήσης του κοστολογικού συστήματος από το Γερμανικό Ινστιτούτο DRG-ΙΝΕΚ (Ιnstitut fuer das Entgeltsystem im Krankenhaus), το κόστος της οποίας καλύπτεται στο σύνολο του από πόρους των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων. Να σημειώσουμε ότι το κοστολογικό αυτό σύστημα διατίθεται από το Γερμανικό Ινστιτούτο και σε άλλες χώρες που έχουν υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες.

Ο Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, με την εισαγωγή και ανάπτυξη των DRG στην Ελλάδα, με την ίδρυση της Εταιρείας Συστήματος Αποζημίωσης Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ) μας δίνεται η δυνατότητα, βάσει του γερμανικού προτύπου, να έχουμε μία αξιόπιστη και έγκυρη αποτύπωση του κόστους των νοσοκομείων με στόχο την δίκαιη και ισότιμη κατανομή των οικονομικών πόρων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.


Όπως είπε ο κ. Βορίδης, σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο η τακτοποίηση των οικονομικών των νοσοκομείων στην βάση της καθολικής και παγκόσμιας καλής πρακτικής των DRG προς όφελος των ασθενών αποτελεί θεμελιώδη μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας.
Μαζί με τον Υπουργό Υγείας, στη Γερμανία βρέθηκε επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία χρηματοδότησης του συστήματος στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεισφοράς του Υπουργείου Υγείας και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. Από την γερμανική πλευρά συμμετείχαν οι επικεφαλής των Ινστιτούτων, Δρ. Heimig Διευθύνων Σύμβουλος του Γερμανικού Ινστιτούτου, Δρ. Κάιζερ, Διευθυντής του Ινστιτούτου ιατρικών κωδικοποιήσεων του Υπουργείου Υγείας της Γερμανίας, Δρ. Menniken, επικεφαλής ευρωπαϊκών συνεργασιών του GIZ και o εκπρόσωπος του Γερμανικού Κοινοβουλίου για την Υγεία, κ. Zoeller.

πηγη απο
Ανθή Αγγελοπούλου

sofokleousin GR