Το Savoir Vivre ενός γιατρού !!!


 
Οι τεχνικές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν οι γιατροί με τους ασθενείς τους παίζουν ένα σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στη σχέση μεταξύ ασθενούς και γιατρού. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι γιατροί οι οποίοι είναι φιλικοί και εγκάρδιοι με τους ασθενείς τους είναι περισσότερο αποτελεσματικοί από αυτούς οι οποίοι κρατούν μια απόμακρη και περισσότερο ψυχρή στάση.
Επιπρόσθετα ακόμη δύο μελέτες έδειξαν ότι οι γυναίκες δείχνουν πολύ περισσότερη σημασία παρά οι άνδρες στις ικανότητες επικοινωνίας του γιατρού και στην ποιότητα της εξατομικευμένης προσέγγισης.
Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet, στις 10 Μαρτίου, αναλύονται 25 ανασκοπήσεις που έγιναν διαχρονικά και που εξετάζουν την ποιότητα σχέσης γιατρού - ασθενούς.
Τα συμπεράσματα που προέκυψαν ήταν τα ακόλουθα:
  1. Οι γιατροί οι οποίοι είχαν μια ζεστή και φιλική σχέση
    με τους ασθενείς τους ήταν περισσότερο αποτελεσματικοί από αυτούς οι οποίοι κρατούσαν μια ψυχρή και περισσότερο επίσημη προσέγγιση. Ακόμα στις περιπτώσεις που ο ασθενής βίωνε σαν αβέβαιη την προσέγγιση του γιατρού είχε αρνητικές επιπτώσεις.
  2. Οι καλοί τρόποι συμπεριφοράς των γιατρών σε συνδυασμό με την εξατομικευμένη φιλική προσέγγιση προς τους ασθενείς τους, κατά την διάρκεια της κλινικής εξέτασης και ιδιαίτερα όταν ο ασθενής βρίσκεται λόγω της κατάστασης του στο κρεβάτι, έχουν καλύτερη επίδραση και αποτελεσματικότητα.
  3. Η παραχώρηση λεπτομερούς και θετικής πληροφόρησης από τον γιατρό προς τον ασθενή, αυξάνει το αίσθημα σιγουριάς και εμπιστοσύνης του ασθενούς και βελτιώνει την ποιότητα φροντίδας και τα αποτελέσματά της.
  4. Οι γυναίκες δίνουν περισσότερη σημασία στη σχέση τους με το γιατρό τους και επιθυμούν μια πιο δυνατή σχέση. Οι γυναίκες θέλουν να είναι περισσότερο πληροφορημένες και να έχουν καλύτερο έλεγχο της κατάστασης.
  5. Οι γυναίκες, εκτός από το γεγονός ότι ζητούν μια καλύτερη επικοινωνία με το γιατρό τους, τοποθετούν και μεγαλύτερη σημασία στις τεχνικές ικανότητες του και στους προσωπικούς τρόπους του.
  6. Σε περιπτώσεις που γιατροί κρατήσουν μια πιο απότομη, σύντομη και τραχιά προσέγγιση τότε αυτό βιώνεται αρνητικά από τους ασθενείς και μπορεί να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα. 
  7. Από τις γυναίκες οι οποίες είχαν διαλέξει να έχουν γυναίκα γιατρό, το 74% δήλωσε ότι δεν ήταν αρκετά ικανοποιημένες για τη φροντίδα που έπαιρναν. Από τους άνδρες που είχαν διαλέξει γυναίκα γιατρό το 85% δήλωσε ότι ήταν πολύ ευχαριστημένοι από τη απόδοσή τους. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν μια σημαντική διαφορά μεταξύ των 2 φύλων όσον αφορά τις σχέσεις γιατρού και ασθενούς.

Quelle:Arzt und Patient auf weißem Hintergrund. Freigestellt 3D-Bild 
de.123rf.com
Η σχέση μεταξύ γιατρού και ασθενούς έχει πολύ μεγάλη σημασία. Οι καλοί τρόποι, η φιλική  προσέγγιση, ο σεβασμός της προσωπικότητας του ασθενούς, η ικανοποίηση της ανάγκης για συνεχή κατατοπιστική πληροφόρηση, η καλή οπτική επαφή, η προσοχή που πρέπει να δίνεται στα μη λεκτικά μηνύματα ("η γλώσσα του σώματος") έχουν καθοριστική επίδραση στη αποτελεσματικότητα της ολοκληρωτικής φροντίδας που πρέπει να παρέχεται προς τους ασθενείς.

πηγη : medlook.net