Η ανεργία στο ιατρικό σώμα της Ελλάδας


Η ανεργία μαστίζει τους γιατρούς
Δύο γιατροί καθημερινά, φεύγουν για το εξωτερικό, αναζητώντας εργασία. Οι νέοι γιατροί, μαστίζονται από την ανεργία και την υποαπασχόληση και εξαναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα για να επιβιώσουν.

Το σημαντικό αυτό πρόβλημα συζητήθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης, που πραγματοποίησε ο Ι.Σ.Α., με τους Νεοειδικευμένους γιατρούς, με θέμα τις επαγγελματικές τους προοπτικές στο αδιέξοδο της υγείας.

Όπως επισημάνθηκε, ένας στους τέσσερις γιατρούς είναι άνεργος ή υποαπασχολείται. Η ανεργία, στο ιατρικό σώμα το 2011, ξεπέρασε το 12,69% , ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 ήταν 11,55%.Περισσότεροι από 3.241 γιατροί, είναι άνεργοι σε σύνολο 25.000. Κατά την φετινή χρονιά, το 2,49% , δηλαδή 627 γιατροί ,εξαναγκάστηκαν ν αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό . Το 2010 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2,11%, δηλαδή 539 γιατροί.

Από την ανεργία και την υποαπασχόληση ,μαστίζονται περισσότερο οι εξειδικευμένοι γιατροί και κυρίως οι χειρουργικές, παθολογικές και εργαστηριακές ειδικότητες.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ κος Γιώργος Πατούλης «οι νέοι ειδικευμένοι γιατροί βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς το Ε.Σ.Υ., δεν προκηρύσσει πλέον θέσεις εργασίας, το Ι.Κ.Α. δεν προσλαμβάνει γιατρούς ,ενόψει του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και το Πανεπιστήμιο αποτελεί ουτοπία, μετά το καινούργιο Νομοθετικό του πλαίσιο. Το χειρότερο είναι ότι ο ΟΠΑΔ, η μόνη επαγγελματική επιλογή που είχε απομείνει στο νέο γιατρό, κλείνει και αυτός την πόρτα μετά την απαγόρευση σύναψης συμβάσεων που εφάρμοσε από την ΄Ανοιξη του 2011».
 γραμμένο από την Αιμιλία Σταθάκου 
πηγη :  http://www.real.gr