Ελληνογερμανική συνεργασία στη Στουτγάρδη
Στην τοπική βουλή της Βάδης έγινε χθες εκδήλωση με τους εντεταλμένους για την ελληνογερμανική συνεργασία, τον υπ. Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον υφυπουργό Εργασίας Χανς-Γιόχιμ Φούχτελ.
αποψη απο την Schloßplatz-Stuttgart |
Πρωτοπόρα περιοχή της διαδημοτικής ελληνογερμανικής συνεργασίας στη Γερμανία είναι η Βάδη-Βυρτεμβέργη. Είναι το πρώτο ομόσπονδο κρατίδιο που υπέγραψε με τους δήμους της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας πιλοτική συμφωνία για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Ως αναγνώριση αυτής της προσφοράς αλλά και ως μια προσπάθεια να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση σε αυτήν την πρωτοβουλία, η χθεσινή εκδήλωση έγινε στους χώρους της βουλής του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, θα μας πει ο κ. Φούχτελ: “Είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους ζητήματα αποτελούν αντικείμενο συζήτησης σε βουλή κρατιδίου. Κάτι που ανοίγει νέες διαστάσεις στην ελληνογερμανική συνεργασία. Προπαντός η Βάδη - Βυρτεμβέργη έχει εγκαινιάσει αρκετές από αυτές.”
Κούρες Γερμανών στο Λαγκαδά
Στη νέα διάσταση αυτής της συνεργασίας που κατά την άποψή του ξεπερνά τη συμβατική σχέση των αδελφοποιημένων δήμων αναφέρθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης. Το χαρακτηριστικό στοιχείο του νέου μοντέλου είναι η συνεργασία για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, είτε αυτή αφορά τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης, τη διαχείριση των σκουπιδιών ή ακόμη και την αναβάθμιση των ιαματικών πηγών. Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην περίπτωση του Λαγκαδά. Στα πλαίσια της διαδημοτικής συνεργασίας προέκυψε η ιδέα η ελληνική πλευρά να εφαρμόσει σχετική κοινοτική οδηγία και να πιστοποιήσει ποιοτικά τα λουτρά και τις ιαματικές πηγές του Λαγκαδά, “...ώστε να μπορέσει στη συνέχεια η γερμανική πλευρά, προωθώντας την αντίστοιχη νομοθεσία, να επιτρέψει στα ασφαλιστικά ταμεία της Γερμανίας να καλύπτουν τους γερμανούς ασφαλισμένους να κάνουν την ιατρική ή την ιαματική τους θεραπεία ή αποκατάσταση στον Λαγκαδά. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, αυτό αποτελεί παράδειγμα που μπορεί να δείξει πόσο ωφελημένη μπορεί να βγει η Ελλάδα μέσα από τέτοιες συνεργασίες μπαίνοντας στην μεγάλη γερμανική αγορά, πουλώντας πρωτογενή προϊόντα ή υπηρεσίες που ως τώρα τις κρατούσε για τον εαυτό της.”
Πανεπιστήμια και δημόσια διοίκηση
Το κείμενο της πιλοτικής συμφωνίας |
Στις δυνατότητες συνεργασίας για την παροχή τεχνογνωσίας για την καλύτερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης αναφέρθηκε και ο υπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης Πέτερ Φρίντριχ. Οι εργαζόμενοι στο γερμανικό δημόσιο είτε έχουν τελειώσει τριετή μαθητεία εντός της διοίκησης για τις κατώτερες βαθμίδες, είτε έχουν σπουδάσει σε πανεπιστημιακές σχολές για τα ανώτατα κλιμάκια. Η διδακτέα ύλη στα πανεπιστήμια είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του δημοσίου και ανάλογη με τον τομέα, στον οποίο ο μελλοντικός δημόσιος λειτουργός σκοπεύει να εργαστεί, πχ. στη δημόσια υγεία, στην εφορία, στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Η ακόμα, πρόσθεσε ο κ. Φρίντριχ, και “στον τομέα που αφορά την ΕΕ, δηλαδή πως μπορεί να πραγματοποιηθεί η επιδότηση εθνικών προγραμμάτων από κοινοτικά ταμεία και πως να μπορούν κατόπιν αυτά να υλοποιηθούν. Αυτό το μοντέλο συνεργασίας δημοσίου με πανεπιστήμια το θέτουμε στη διάθεση της Ελλάδας. Το προτείναμε ήδη στην Task Force στις Βρυξέλες και είναι, αν θέλετε, η δική μας προσφορά προς την χώρα προκειμένου να αναπτύξει ένα λειτουργικό δημόσιο τομέα.”
Εν όψει της Θεσσαλονίκης
Μέσα Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη
Ο επόμενος σταθμός της ελληνογερμανικής συνεργασίας σε επίπεδο δήμων και περιφερειών θα είναι η Ελληνογερμανική Συνέλευση στα μέσα Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Βάδης-Βυρτεμβέργης Ρότζερ Κέλε, μόνον από το δικό του κρατίδιο θα συμμετέχουν τουλάχιστον 20 δήμαρχοι. Όλοι τους έχουν εκφράσει την επιθυμία να έρθουν σε επαφή με έλληνες ομολόγους τους και να συμφωνήσουν για συγκεκριμένα θέματα, στα οποία θα μπορέσουν να συνεργαστούν.
Στουτγάρδη, Παναγιώτης Κουπαράνης
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
από DW