Περίπου 12,9 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 15,8%, ζουν με χαμηλούς μισθούς, που σημαίνει ότι νοικιάζουν φθηνά διαμερίσματα και επιβιώνουν με στοιχειώδη τρόφιμα.
Βάσει των ευρωπαϊκών στατιστικών, ένας εργαζόμενος κινδυνεύει να ολισθήσει στη φτώχεια όταν κερδίζει το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος. Για ένα Γερμανό αυτό μεταφράζεται σε 952 ευρώ το μήνα, επίπεδο που εμποδίζει τους ανθρώπους να αποταμιεύουν χρήματα για τα γεράματά τους, με αποτέλεσμα να εξαρτώνται από την κοινωνική πρόνοια.
Το 2005, όταν άρχισαν οι μελέτες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Στατιστικής της Γερμανίας, το ποσοστό ήταν 12,2% και το 2008 έφθασε το 15,6%.
Η φτώχεια αυξάνεται και στην Ιταλία και πλήττει και νέα κοινωνικά στρώματα, κυρίως συνταξιούχους και γυναίκες, σύμφωνα με την καθολική ανθρωπιστική οργάνωση Caritas, η οποία κάνει λόγο για ελλιπή κοινωνική πολιτική.
Η οργάνωση τονίζει ότι αύξησε κατά 44,5% την υλική βοήθειά της προς τους πιο φτωχούς κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2011 και τόνισε ότι ο αριθμός των Ιταλών που ζήτησαν βοήθεια κατά την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 15,2%.
Σε σύγκριση με το 2009, οι νοικοκυρές που ζήτησαν βοήθεια ήταν κατά 177,8% περισσότερες, ενώ ο αριθμός των συνταξιούχων αυξήθηκε κατά 65,6%.
Οι αλλοδαποί εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των φτωχών, ωστόσο το ποσοστό των Ιταλών από 23,1% το 2009, έφθασε το 28,9% το 2011 και το 33,3% κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2012.
πηγή άρθρου από newsbomb
ενα σχολιο σχετικα με τη ζωη στη γερμανια : στη γερμανια ,συμφωνα με τους νομους τους, ενας εργαζομενος που κερδιζει 952€ θεωρουνται λιγα διοτι πρεπει να εχεις τουλαχιστον 10€ την ημερα για επιβιωση.Γι αυτο πολλοι γερμανοι ζητουν βοηθεια απο το σοτσιαλ για να πληρωσουν το νοικι και κιντεργκελντ για τα εξοδα των παιδιων τους.Πολλοι επισης πηγαινουν στα ταφελν για να ψωνισουν επειδη εκει παιρνουν τροφιμα σε ενδεικτικες τιμες.