Μεταναστευτικό κύμα ελλήνων θεραπευτών
Ο δρόμος για την ξενιτιά ανοίγει για χιλιάδες Έλληνες γιατρούς που αναζητούν εργασία. Τα νοσοκομεία του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας που έχουν 12.000 κενές θέσεις ανοίγουν τις πόρτες τους στους Έλληνες γιατρούς που θέλουν κάνουν ειδικότητα ή να εργαστούν στην Γερμανία.
Στο πλαίσιο ενημερωτικής διημερίδας για τις ευκαιρίες απόκτησης ειδικότητας και για τις θέσεις εργασίας στην περιοχή του γερμανικού κρατιδίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί 1 και 2 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς, έρχεται στην Θεσσαλονίκη η υφυπουργός Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Μάρλις Μπρέντεχορστ (Marlis Mredehorst). Η Γερμανίδα υφυπουργός θα επισκεφτεί στις 2 Νοεμβρίου νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης της Μακεδονίας και τη Θράκης προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση.
«Στην Ελλάδα ο αριθμός των γιατρών είναι διπλάσιος από αυτόν που η χώρα έχει ανάγκη. Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) έχει 9.000 μέλη εκ των οποίων τα 2.000 είναι ήδη στο εξωτερικό ενώ 1000 είναι άνεργοι γιατροί. Από την άλλη η Βόρεια Ρηνανία -Βεστφαλία σήμερα έχει ανάγκη από 12.000 γιατρούς και ο αριθμός αυτός σύμφωνα με υπολογισμούς το 2020 θα φτάσει στις 25.000» επισήμανε, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος του ΙΣΘ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Παράλληλα χαρακτήρισε ως οξύμωρο το ότι τη στιγμή που τα ελληνικά νοσοκομεία δεν έχουν γιατρούς, η χώρα να έχει υπερπληθώρα γιατρών οι οποίοι είναι άνεργοι και αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, και απέδωσε την κατάσταση αυτή στην κακή κατανομή των γιατρών στις θέσεις εργασίας.
Ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Βόλφγκανγκ Χέλσερ Ομπερμάιερ (Wolfgang Hoelscher -Obermaier) επισήμανε ότι στα νοσοκομεία της χώρας του υπάρχουν πολλά κενά τα οποία μπορούν να καλυφθούν από Έλληνες γιατρούς. Στην Ελλάδα, είπε, κάποιος που θέλει να κάνει ειδικότητα θα πρέπει να περιμένει μέχρι και 8 χρόνια και στο διάστημα αυτό να «χάσει» γνώσεις καθώς η ιατρική εξελίσσεται. Στην Γερμανία, πρόσθεσε, λόγω των κενών που υπάρχουν στον τομέα της υγείας οι Έλληνες γιατροί μπορούν να κάνουν την ειδικότητά τους χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν καθόλου.
Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα κενά υπάρχουν σε νοσοκομεία μικρότερων πόλεων της Γερμανίας και εκεί υπάρχουν δυνατότητες απασχόλησης και ειδίκευσης για τους Έλληνες γιατρούς.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις ευκαιρίες που μπορεί να ανοίξει ο ιατρικός τουρισμός ο κ Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι η προσέγγιση της πολιτείας σε αυτό το θέμα δεν είναι σοβαρή.
«Ο ιατρικός τουρισμός αφορά το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η γερμανική πλευρά μπήκε πρόσφατα στον ιατρικό τουρισμό. Στην Ελλάδα πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια διότι έχουμε πολλά και καλά κέντρα αποκατάστασης και τεχνητής γονιμοποίησης τα οποία θα μπορούσαμε να εκμεταλλευθούμε για την προσέλκυση του ιατρικού τουρισμού. Χρειαζόμαστε μία πιστοποίηση των πλεονεκτημάτων μας» ανέφερε ο κ Εξαδάκτυλος. Παράλληλα εξήγησε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν καλό προορισμό ιατρικού τουρισμού για τους Ρώσους διότι στη χώρα τους δεν είναι ανεπτυγμένος ο ιδιωτικός ιατρικός τομέας. «Το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα η ιδιωτική πρωτοβουλία πρέπει να τρέξει την ώρα που η πολιτεία περιορίζεται σε συζητήσεις» πρόσθεσε ο κ Εξαδάκτυλος.
πηγή newsbeast.gr