Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ
Ελλάδα - Γερμανία βρήκαν κοινή συνταγή στην Υγεία
Γερμανοί επιχειρηματίες βλέπουν να ανοίγεται ευρύ πεδίο συνεργασίας, ενώ την ίδια στιγμή Ελληνες γιατροί που πλήττονται από την κρίση μεταναστεύουν σε Μόναχο και Βερολίνο, όπου και βρίσκουν αμέσως δουλειά.
Ανοιχτό πεδίο συνεργασίας και στον τομέα της Υγείας βλέπουν Γερμανοί επιχειρηματίες, οι οποίοι με αφορμή την επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ έχουν αναθερμάνει το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στη χώρα μας, κυρίως σε σύγχρονες υποδομές, σε εξοπλισμό, καθώς και στη δημιουργία μονάδων για ιατρικό τουρισμό. Επίσης, στην ατζέντα τους βρίσκεται και η «ανάληψη» μέρους των υπηρεσιών στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της ΣΔΙΤ, της συνεργασίας δηλαδή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Με τους Γερμανούς, ωστόσο, είναι ήδη σε εξέλιξη η συνεργασία σε επίπεδο ιατρικών συλλόγων Αθήνας και Βερολίνου, που σε πρώτη φάση διευκολύνει Ελληνες γιατρούς, ειδικευμένους και ανειδίκευτους, να βρουν άμεσα δουλειά σε νοσοκομεία της Γερμανίας. Λόγω του υψηλού βαθμού κατάρτισης και των καλών επιδόσεων όσων ήδη εργάζονται εκεί, οι Ελληνες γιατροί θεωρούνται περιζήτητοι.
Στο «κύμα φυγής» γιατρών από την Ελλάδα περιλαμβάνονται και έμπειροι γιατροί του ΕΣΥ, οι οποίοι απογοητευμένοι από τις περικοπές που έχουν υποστεί εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται τα δημόσια νοσοκομεία από έμπειρο ιατρικό προσωπικό.
«Οι ειδικευμένοι γιατροί, εφόσον γνωρίζουν καλά τη γερμανική γλώσσα, βρίσκουν αμέσως δουλειά σε νοσοκομεία της Γερμανίας, με μισθό από 4.500 ευρώ για τους νεότερους έως και 7.000 ευρώ για στελέχη και διευθυντές κλινικών» εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης.
Περιζήτητοι οι γαστρεντερολόγοι
«Μιλάμε για 6.000 Ελληνες γιατρούς, πολλοί από τους οποίους σπούδασαν στη Γερμανία και ουδέποτε επέστρεψαν στην Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουμε και τους μετανάστες γιατρούς, που ήδη εργάζονται κυρίως στο Βερολίνο, το Μόναχο, αλλά και σε μικρότερες πόλεις, σε επαρχιακά νοσοκομειακά κέντρα, πάντοτε σε άψογες συνθήκες εργασίας και με ικανοποιητικές αμοιβές» προσθέτει. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια περίπου 1.500 Ελληνες γιατροί μεταναστεύουν ετησίως στο εξωτερικό, με τα 2/3 να προτιμούν τη Γερμανία. Φέτος, μάλιστα, ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεραστεί.
Ηδη μέσα από τον «δίαυλο συνεργασίας» των δύο ιατρικών συλλόγων, αλλά και λόγω της καλής φήμης που έχει εμπεδωθεί στη γερμανική κοινωνία για τους Ελληνες γιατρούς, εκφράστηκε το ενδιαφέρον των Γερμανών να απορροφήσουν ακόμα περισσότερους ειδικευμένους ή ανειδίκευτους, ακόμα και στο σύνολο των 6.500 θέσεων που είναι «ανοικτές» στα γερμανικά νοσοκομεία. Οι πιο περιζήτητες ειδικότητες είναι του παθολόγου με ειδικεύσεις σε γαστρεντερολογία και ρευματολογία, ενώ από τους χειρουργούς έχουν «πέραση» οι ειδικευμένοι σε τραυματολογία, ορθοπαιδική αλλά και τη γενική χειρουργική, ενώ αναφέρονται ελλείψεις και σε πλαστικούς χειρουργούς. Φυσικά σε μικρότερο βαθμό μπορούν να απορροφηθούν και άλλες ειδικότητες.
Στη Γερμανία παρουσιάζονται τεράστια κενά σε θέσεις ιατρών στον δημόσιο τομέα, εξαιτίας κυρίως της νέας νομοθεσίας που επιβάλλει αύξηση των υποχρεωτικών ωρών ενασχόλησης του γιατρού ανά ασθενή, γι' αυτό υπάρχει και το δικό τους μεταναστευτικό ρεύμα, αφού οι πιο έμπειροι Γερμανοί γιατροί φεύγουν για την... Ελβετία, όπου αμείβονται πολύ καλύτερα!
«Στην Ελλάδα υπάρχουν περί τους 20.000 άνεργους γιατρούς» εξηγεί ο κ. Πατούλης, «πολλοί από τους οποίους περιλαμβάνονται ακόμη και στις... λίστες ανέργων του ΟΑΕΔ(!), που με τις παρούσες συνθήκες δεν βρίσκουν δουλειά. Από τη δική τους ''δεξαμενή'' υπάρχει ενδιαφέρον να εργαστούν στη Γερμανία.
Η συνεργασία των ιατρικών συλλόγων Αθηνών και Βερολίνου, που έχει πάρει τη μορφή ''αδελφοποίησης'', για μια σειρά κοινού ενδιαφέροντος δραστηριότητες, έρχεται να επιλύσει και πρακτικά ζητήματα, όπως η προετοιμασία των γιατρών που δεν γνωρίζουν τη γερμανική γλώσσα και μπορούν, μέσω επιδοτούμενης από ευρωπαϊκά προγράμματα τρίμηνης εντατικής εκπαίδευσης, να συνεχίσουν άλλο ένα τρίμηνο κανονική αμειβόμενη εργασία σε γερμανικό νοσοκομείο με εκπαίδευση πλάι σε έμπειρο γιατρό και να εργαστούν πλέον κανονικά με αρχική αμοιβή περί τα 3.000 ευρώ».
Με δωρεά 30 εκατ.
Επιχειρηματικό ενδιαφέρον μέσω... Siemens
Το έδαφος για την ελληνο-γερμανική συνεργασία στην υγεία έχει ήδη προετοιμάσει, τον τελευταίο χρόνο, με σειρά επαφών του στην Ελλάδα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δρ Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, έχοντας ως «εμπροσθοφυλακή» των ενδιαφερομένων επενδυτών, την «παλιά γνώριμη» στην Ελλάδα, Siemens, αλλά και άλλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η επιτυχημένη στη Γερμανία αλυσίδα ιδιωτικών νοσοκομείων, με το ελληνικότατο όνομα «Ασκληπιός», που ήδη κατέχει μεγάλο μερίδιο μετοχών, περίπου 32% σε γνωστή αλυσίδα ιδιωτικών νοσοκομείων στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι για τη Siemens, που για χρόνια αποτέλεσε το «αγκάθι» στις ελληνογερμανικές επιχειρηματικές σχέσεις, υπάρχουν καταγεγραμμένες από ελέγχους και στον χώρο της υγείας, 72 υποθέσεις, με 302 συμβάσεις προμήθειας ακριβών μηχανημάτων, στις οποίες διαπιστώθηκαν αποκλίσεις στις τιμές. Η Siemens προσφέρεται τώρα να κάνει μια δωρεά 30 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο «κλεισίματος των νομικών εκκρεμοτήτων», είτε σε εξοπλισμό είτε σε παραίτηση από απαιτήσεις επί των οφειλών των νοσοκομείων. Ωστόσο, οι νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν τις νέες συνεργασίες και αντιδρούν έντονα στα «δώρα» της Siemens.
πηγή:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
ethnos.gr