Το ενδιαφέρον Ελλήνων να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία εκφράστηκε αλλά δεν μεταφράστηκε και σε αιτήσεις. Αυτό τουλάχιστον επιβεβαίωσε από την Κομοτηνή, όπου βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Ιουλίου η πρέσβης της Αυστραλίας στην Αθήνα Πολυξένη Μπλούμφιλντ. Η διπλωμάτης είναι ελληνίδα της Αυστραλίας. Γεννήθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, αλλά μεγάλωσε στην Αυστραλία. Αυτό άλλωστε, όπως είπε η ίδια «είναι κάτι που είναι εντελώς φυσιολογικό για τη χώρα μας. Είμαστε μια πολυπολιτισμική χώρα, στοιχείο που το προβάλλουμε παγκοσμίως».
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Η πρέσβης της Αυστραλίας περιόδευσε για πρώτη φορά στη Θράκη, ξεκινώντας τις επαφές της την Τετάρτη 17 Ιουλίου με επίσκεψη στο δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελο Λαμπάκη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας σε επίπεδο διμερών σχέσεων και επενδύσεων. Στην Κομοτηνή βρέθηκε χθες και ο πρώτος σταθμός ήταν το γραφείο του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Στην συνάντηση, όπου παραβρέθηκε και ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Κώστας Κατσιμίγας, παρουσιάστηκαν οι αναπτυξιακές δυνατότητες, η οικονομική προοπτική και οι διασυνοριακές συνεργασίες της περιοχής, εντοπίζοντας πως η Περιφέρεια ΑΜ-Θ στον χώρο της βαλκανικής, μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην διαμετακόμιση προϊόντων και εμπορευμάτων. Από την πλευρά της, η κ. Bloomfield, ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του για τη θερμή υποδοχή και δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενη που βρίσκεται στην περιοχή, καθώς κατάγεται από την Καβάλα.
|
|
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης υποδέχτηκε στη συνέχεια στο γραφείο του, την πρέσβη της Αυστραλίας στην Αθήνα Πολυξένη Μπλούμφιλντ. Στη συνάντηση ο δήμαρχος παρείχε πληροφορίες για την ιδιαιτερότητά της περιοχής μας και για τις ειδικές προκλήσεις και ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει η περιοχή σε κάποιον ο οποίος θα εκδηλώσει ενδιαφέρον επιχειρηματικής δραστηριότητας. Μάλιστα για το σκοπό αυτό έχει ιδρυθεί στην Ελλάδα επιχειρηματικό συμβούλιο Ελλάδας- Αυστραλίας. Μετράει μόλις ένα χρόνο λειτουργίας και ιδρύθηκε, όπως τόνισε η διπλωμάτης «ακριβώς για να φέρει σε επαφή τους επιχειρηματίες των δύο χωρών.
Ελπίζουμε ότι μέσω αυτού του νέα φορέα θα μπορέσουν να επιχειρηματίες να πληροφορηθούν για τις διάφορες ευκαιρίες επενδύσεων που υπάρχουν και στις δύο χώρες». Η ίδρυση του Συμβουλίου έγινε εν μέσω της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα και είναι ο πρώτος φορέας που ιδρύθηκε στην χώρα για την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, καθώς αποτελεί ένα πλαίσιο δικτύωσης, μία πλατφόρμα διαλόγου και ένα εφαλτήριο συνεργασίας. Σε μία εποχή όπου η εξωστρέφεια, η καινοτομία και ο υγιής ανταγωνισμός αποτελούν το δρόμο προς την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, το Συμβούλιο έχει ήδη συμβάλλει αποφασιστικά προς αυτήν την κατεύθυνση - με τη στήριξη αμφίδρομων επιχειρηματικών αποστολών, με πρωτοβουλίες για την στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και την επιχειρηματικότητα των νέων, με δράσεις δικτύωσης, με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την παροχή πληροφοριών, με τη σύνδεση αντίστοιχων επιχειρήσεων στις δύο χώρες καθώς και με την παροχή έμπρακτης βοήθειας και στήριξης των μελών του.
Η πρέσβης ρωτήθηκε για το αν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των Ελλήνων να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία και αποκρίθηκε ως εξής «έχουμε πολλούς Ελληνοαυστραλούς με διπλή υπηκοότητα που ταξιδεύουν από τη μια χώρα από την άλλη. Έχουμε περίπου 100 χιλιάδες Αυστραλούς πολίτες, οι περισσότεροι Ελληνοαυστραλοί που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα. Δεν έχουμε νέους μετανάστες. Οπωσδήποτε υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον, αλλά η κινητικότητα πιστεύω ότι είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο. Έχουμε, επίσης, πολλούς Αυστραλούς που αναζητούν ευκαιρίες εργασίας στο εξωτερικό. Έχουμε ένα πρόγραμμα που είναι ανοιχτό για επαγγελματίες από όλο τον κόσμο και για τους Έλληνες. Υπήρξε ενδιαφέρον, αλλά δεν έχει μεταφραστεί σε αιτήσεις».
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΥΣΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ
Μία ευχάριστη έκπληξη επιφύλαξε στην πρέσβη ο δήμαρχος όταν κάλεσε στο γραφείο του την πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γάρς» Χρύσα Μαυρίδου. Η πρέσβης δήλωσε ενθουσιασμένη με τη συνάντηση, αφού ήταν ενήμερη για τις προσπάθειες προσέγγισης που έχουν γίνει μεταξύ Θρυλορίου και Αυστραλίας, την πρόσφατη επίσκεψη αιρετών και βουλευτών από την Αυστραλία στον οικισμό της Ροδόπης, όπως και το γεγονός ότι το Θρυλόριο οφείλει το όνομά του στον Αυστραλό Ceorge Divine Treloar (Τριλόουαρ), αρμοστή της Κοινωνίας των Εθνών, αρμόδιο για την περίθαλψη των προσφύγων της Α. Θράκης κατ' αρχάς (μέχρι την εκκένωση της από το ελληνικό στοιχείο) και της Δ. Θράκης αργότερα, από τον Νοέμβριο του 1922 μέχρι και το 1926.
Η κ. Μαυρίδου προσέφερε υλικό του συλλόγου στην πρέσβη και στη συνέχεια την ξενάγησε στο Θρυλόριο. Ο δήμαρχος της Κομοτηνής πρότεινε στην πρέσβη μία περιήγηση στις παραλίες του Δήμου Κομοτηνής, όμως ο χρόνος δεν επαρκούσε. Πάντως η πρέσβης βρέθηκε χθες στην πανέμορφη Σαμοθράκη για να παρακολουθήσει το 4ο Χρηματοοικονομικό Συνέδριο του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης. Ο τίτλος του φετινού συνεδρίου ήταν «Αύξηση παραγωγής μέσα από την ποιότητα».
Δήμητρα Συμεωνίδου
πηγή o xronos
|