Η αναγεννητική ιατρική έχει ως βασικό της στόχο τη θεραπεία παθήσεων, μέσω της μεγιστοποίησης της ικανότητας του ίδιου του ασθενούς να θεραπεύεται από μόνος του. Σε αντίθεση με τη συμβατική ιατρική, η αναγεννητική ιατρική προσπαθεί να αντιστρέψει την εξέλιξη ασθενειών, επεμβαίνοντας στους ελαττωματικούς ιστούς και τα προβληματικά όργανα.
Το βασικό εργαλείο που διαθέτει σ’ αυτή την προσπάθεια είναι τα βλαστοκύτταρα, που αποτελούν το βασικό πυλώνα της. Η έρευνα με τα βλαστοκύτταρα ενηλίκων έχει ήδη οδηγήσει σε μια συγκεκριμένη εναλλακτική θεραπεία για αρκετές ασθένειες.
«Αναπτύσσουμε προϊόντα που βασίζονται στα βλαστοκύτταρα ενηλίκων. Εισέρχονται στο σώμα με μια ενδοφλέβια ένεση και στοχεύουν στον κατεστραμμένο ιστό, τον οποίο προσπαθούν να διορθώσουν. Για παράδειγμα σε μια άρθρωση με φλεγμονή σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, τα βλαστοκύτταρα θα βρουν το προβληματικό σημείο και θα θεραπεύσουν το πρόβλημα. Σε μια άλλη περίπτωση, μπορούμε να διορθώσουμε μια πνευμονική ασθένεια. Σε μερικές λοιπόν ασθένειες του πνεύμονα, τα βλαστοκύτταρα μέσω μιας απλής ενδοφλέβιας ένεσης κατευθύνονται αμέσως στον προβληματικό πνεύμονα και τον θεραπεύουν. Μάλιστα δεν ασχολούνται καθόλου με τους υγιείς ιστούς» επισημαίνει ο καθηγητής αναγεννητικής ιατρικής, Σίλβιου Ιτσέκου.
Η αναγεννητική ιατρική θα είναι η κυρίαρχη τάση στην ιατρική του μέλλοντος;
Πολύ πιθανό, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η έρευνα στον τομέα των βλαστοκυττάρων έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει.
«Όταν οι ασθενείς έχουν ανάγκη από ένα συγκεκριμένο κυτταρικό τύπο, έχουν ελπίδες. Είναι εντελώς διαφορετικό, όταν πρέπει να αντικαταστήσουμε μια ολόκληρη καρδιά ή έναν ολόκληρο εγκέφαλο. Είναι πολύ πιο περίπλοκο. Η αντικατάσταση ατομικών κυτταρικών τύπων φαίνεται ότι έχει πολλές ελπίδες», τονίζει ο σερ Τζον Γκόρντον, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ για το 2012 για την ιατρική.
Σήμερα, ένας από τους πιο φανατικούς οπαδούς των βλαστοκυττάρων ενηλίκων είναι η Καθολική Εκκλησία, καθώς πιστεύει ότι διευθετεί όχι μόνο ιατρικά αλλά και ηθικά ζητήματα.
Περισσότερα για: Ιατρική έρευνα, Bλαστικά κύτταρα
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ .
πηγή από euronews