Η κρίση στην ευρωπαϊκή υγεία και ιδιωτικοποίηση



Η επικεφαλής του ΔΝΤ κ.Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε την θεραπευτική μέθοδο των μεσαιωνικών γιατρών, που συνιστούσαν για πάσαν νόσον ως θεραπεία την αφαίμαξη. Αν δεν υπήρχε αποτελέσμα, απλώς ενίσχυαν την αφαίμαξη, μέχρι να απαλλαγούν  από την αρρώστια.Το παραδειγμα που έδωσε για την Λετονία δε εφερε στην ιδια την Λετονία  σκληρά προγράμματα λιτότητας που  έκλεισε εκατοντάδες σχολεία και νοσοκομεία, απέλυσε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και ανεβάζει την ανεργία στο 25%.
Η  πολιτική  λιτότητας που εφαρμόζεται  ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες από την Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν ως αποτέλεσμα κάμψη της οικονομίας , όπως συμβαίνει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες να προκύπτει μια βαθιά ύφεση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως, εκτός από τις οικονομίες της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, φέτος  βυθίζονται  σε ύφεση και αυτές του Βελγίου, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Κύπρου και της Σλοβενίας.


Να κάνω μια παρένθεση σε ένα σημαντικό γεγονός που έχει δημοσιευθεί (τα στοιχεία είναι από το διαδίκτυο).Στη Ναντέρ στη Γαλλία στις 12/13 Μαϊου  του 2012, οι συμμετέχοντες, μέλη συνδικάτων και συλλογικοτήτων από όλη την Ευρώπη που αγωνίζονται για την προστασία της υγείας και της κοινωνικής προστασίας υπερασπιζόμενοι ένα ποιοτικό σύστημα δημόσιας υγείας εξέφρασαν τις εξής απόψεις:
1.να συγκροτηθεί  ένα ευρωπαϊκό δικτύο ανταλλαγών, ανάληψης κινητοποιήσεων και δράσεων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των συστημάτων υγείας και κοινωνικής προστασίας, ανοιχτό σε όλους όσους επιθυμούν να αναλάβουν δράση ενάντια στη λιτότητα επί της Υγείας των λαών, την υποβάθμιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και της κοινωνικής προστασίας,2. την διαμόρφωση ενός εναλλακτικού ευρωπαϊκού προγράμματος , το οποίο θα υπερασπίζεται την υγεία και την κοινωνική προστασία ως καθολικά κοινά αγαθά που δεν θα υπηρετούν τα συμφέροντα των μετόχων των ιδιωτικών οργανισμών υγείας ή κοινωνικής προστασίας. Το  πρόγραμμα αυτό προϋποθέτει την καθολική και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, τη δημοκρατική διαχείριση και τη δημόσια και συλλογική χρηματοδότησή τους,3. Λογιστικοί  ελέγχοι για τα  χρέη, ειδικότερα στα νοσοκομεία και στους οργανισμούς κοινωνικής προστασίας,  4. την συγκρότηση ενός δικτύου διαλόγου και ανταλλαγών, πρωτοβουλιών και δράσεων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των συστημάτων υγείας και κοινωνικής προστασίας, ενάντια στη μετάθεση του κόστους στους ασθενείς, ενάντια σε κάθε μέτρο που αποβλέπει στη συρρίκνωση της καθολικής πρόσβασης στην υγεία,5. της οργάνωσης σε κάθε χώρα μιας εβδομάδας κοινής ευρωπαϊκής δράσης για το δικαίωμα των λαών στην Υγεία, ενάντια στη διάλυση και στην εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας.

Μια ματιά στο διεθνή τύπο  το μήνα Μάϊο ,αποδεικνύει  ότι οι ευρωπαϊκές χώρες  παρουσιάζουν τα ίδια συμπτωματα στον τομέα υγείας.Ισπανία και Ιταλία παρουσιαζουν την ίδια πορεία με την Ελλάδα: μειώσεις μισθών ιατρών ειδικευομένων και ειδικευμένων,μειώσεις κλινών,προβληματική πρόσβαση ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας,κλείσιμο νοσοκομείων,αύξηση της ανεργίας.
Οι αλλαγές όμως στις Ευρωπαϊκές χώρες στο ασφαλιστικό ,η περικοπή των συντάξεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η  αβαστακτη φορολόγηση,οι συγχωνευσεις νοσοκομείων και κλινικών,η παύση διορισμων τι αναπτυξιακό  βλέπουν να υπάρχει σ’όλα αυτά;Βλέπουμε λοιπόν η αναπτυξιακή πολιτικη της Ε.Ε. να καταλήγει σε ένα σχημα οξύμωρο που μπλοκάρει την εξέλιξη και να γυρίζει τις παροχές υγείας προ –ετιών!
Τα υγειονομικά συστήματα σε πολλές ευρωπαικες χώρες  βλέπουμε να στερούνται πόρων. Οι ίδιες αυτές  χώρες θα πρέπει να κινηθουν σε  επενδύσεις για καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της υγείας χωρίς να χάνεται βέβαια η υπεράσπιση του θεμελιώδους δικαιώματος  του πολίτη σε δημόσιες και καθολικές υπηρεσίες υγείας .
Η κρίση έχει ένα τέλος…την ιδιωτικοποιηση!
Αφού η κρατική χρηματοδότηση λοιπόν  υστερεί, μειώνει την δυνατότητα του να χρηματοδοτούνται κοινωνικές υπηρεσίες .Αυτή  η  μειωμένη ως ανύπαρκτη χρηματοδότηση έχει ως αποτέλεσμα οι δημόσιες υποδομές να παραμένουν -ετίας κατάσταση και να προβληματίζουν τον λαό,αφού μειώνεται η πρόσβαση του.Η εκχώρηση της πρωτοβάθμιας σε  μεγάλους ομίλους, είναι η ενδειξη ότι η ιδιωτικοποίηση των δημοσίων συστημάτων υγείας είναι ένα σχέδιο σε εξέλιξη…
Ας δώσουμε μια σημασία παραπάνω στη συνάντηση στη Ναντέρ!
Φιλικά,
Maria